Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Κοινόχρηστα ποδήλατα στην Καρδίτσα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το σύστημα θα αποτελείται από 60 ποδήλατα και 6 σταθμούς.

Στην υλοποίηση της πρότασης για την εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καρδίτσας για τις διαδρομές τους, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καρδίτσας.

Η σχετική πρόταση που υποβλήθηκε, σύμφωνα με το thessalinews.gr εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» με 231.024,75 €.

Το σύστημα θα αποτελείται από 60 ποδήλατα και 6 σταθμούς, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν 102 θέσεις κλειδώματος ποδηλάτων (17 ανά σταθμό). Η ύπαρξη πλεονάζοντος αριθμού θέσεων κλειδώματος, θα διασφαλίζει την διαθεσιμότητα κενών θέσεων κλειδώματος σε κάθε σταθμό τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Εάν κάποιος σταθμός είναι υπερ-πλήρης ή με ελάχιστα ποδήλατα, η οντότητα που θα λειτουργεί το σύστημα φροντίζει την «ανακύκλωση» των ποδηλάτων με στόχο τη διαθεσιμότητα ποδηλάτων και ελεύθερων θέσεων κλειδώματος σε κάθε σταθμό.

Ο Δήμος θα προμηθευτεί 10 επιπλέον ποδήλατα, τα οποία θα είναι εφεδρικά και θα επιστρατεύονται σε περιόδους υψηλής ζήτησης, θα αντικαθιστούν άλλα που επισκευάζονται ή δεν μπορούν να διατεθούν για χρήση για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατα από τους σταθμούς, αφού προηγηθεί διαδικασία ταυτοποίησής τους και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα και εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους να τα επιστρέφουν σ' αυτούς. Οι σταθμοί θα διαθέτουν οθόνη αφής απ΄ όπου θα μπορούν οι χρήστες να εγγραφούν απευθείας στο σύστημα, καθώς και αναγνώστη πιστωτικής κάρτας.

Οι σταθμοί χωροθετούνται στα εξής σημεία:

- Πάρκο Παυσιλύπου

- Πλ. Ελευθερίας

- Πλ. Λάππα

- Κτηνιατρική Σχολή και ΟΑΕΔ

- ΚΤΕΛ και Αθλητικό Πάρκο Καρδίτσας

- ΟΣΕ

Το σύστημα εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αποδοτικό και προσιτό σύστημα δημόσιας μεταφοράς, να αναβαθμίσει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της πόλης, μειώνοντας το κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό πρόβλημα του κέντρου.

Τονίζεται ότι τα Συστήματα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ η προώθησή τους και στη χώρα μας αποτελεί εθνική επιλογή και προτεραιότητα του Πράσινου Ταμείο, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η χρήση του ποδηλάτου στα αστικά κέντρα. Σε πρώτη φάση το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τις σχετικές προτάσεις 17 Δήμων της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτή του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός δήλωσε τα εξής:

« Η προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη και ευρύτερα στο Δήμο μας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και προσβασιμότητα του αστικού χώρου του Δήμου Καρδίτσας» μέσω του οποίου επεκτείνεται το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης μας, ενώ αξιοποιώντας πόρους του Πράσινου Ταμείου θα αποκτήσουμε ένα σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που θα εξυπηρετεί τους δημότες και τους επισκέπτες μας. Η Καρδίτσα συνεχίζει να πρωτοπορεί και να δικαιώνει τον χαρακτηρισμό της ως «πόλη του ποδηλάτου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.