Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Την πιο πράσινη πρωτεύουσα αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ποιοι είναι οι τρεις στόχοι του βραβείου.

Την αναζήτηση της πόλης που θα κερδίσει τον τίτλο πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2015, δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με το βραβείο πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης αναγνωρίζονται πόλεις οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές και μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα από το οποίο να εμπνέονται άλλες πόλεις.

Σκοπός του ετήσιου βραβείου είναι να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι τόποι με υγιές περιβάλλον, – «πρόσφοροι για διαβίωση».

Οι τρεις βασικοί στόχοι του βραβείου είναι να:

-βραβεύονται πόλεις οι οποίες έχουν σαφώς καταγεγραμμένο ιστορικό επίτευξης υψηλών περιβαλλοντικών στόχων,

-ενθαρρύνονται οι πόλεις ώστε να προσηλώνονται στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων περιβαλλοντικής βελτίωσης στο μέλλον και στόχων αειφόρου ανάπτυξης, και

-προβάλλονται υποδειγματικές περιπτώσεις από τις οποίες να εμπνέονται άλλες πόλεις και να προωθούνται οι βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο της πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2015.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για το βραβείο αυτό έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, το προσχωρούν κράτος (Κροατία), οι υποψήφιες για προσχώρηση χώρες (Τουρκία, FYROM, Μαυροβούνιο, Ισλανδία και Σερβία) και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία και Λιχτενστάιν).

Στις περιπτώσεις χωρών που δεν διαθέτουν πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα η μεγαλύτερη πόλη τους.

Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 12 δείκτες: συμβολή, σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, βιώσιμες μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση της γης, δράση για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, ατμοσφαιρικός αέρας, επίπεδα θορύβου, διαχείριση αποβλήτων, κατανάλωση νερού, επεξεργασία των λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος από την αυτοδιοικητική αρχή και ενεργειακή απόδοση.

Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.