Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Κίνα: Φυλακίστηκε ζευγάρι που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο ακτιβιστών.

Η Kινέζα δικηγόρος Νι Γιουλάν, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα ανθρώπων που υφίστανται αναγκαστικές εξώσεις από την κινεζική κυβέρνηση, φυλακίστηκε μαζί με τον σύζυγό της Ντονγκ Τζιτσίν.

Η Νι Γιουλάν, η οποία πάσχει από αναπηρία, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών και ο σύζυγός της σε φυλάκιση δύο ετών για πρόκληση αναταραχής και καταστροφή δημοσίων και ιδιωτικών αγαθών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος δικαστηρίου του Πεκίνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο ακτιβιστών, οι οποίοι έχουν βοηθήσει ανθρώπους που υφίστανται αναγκαστικές εξώσεις.

Το ζεύγος συνελήφθη πριν από έναν χρόνο.

Η Νι Γιουλάν, η οποία έχει εκτίσει πολλές ποινές φυλάκισης, μία από τις οποίες την έχει αφήσει ανάπηρη, καταδικάσθηκε επίσης για απάτη.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία κατά τη διάρκεια της κράτησής της το 2002 η 51χρονη Νι κακοποιήθηκε και υπέστη κατάγματα στα χέρια και στα πόδια. Έκτοτε είναι καθηλωμένη σε αναπηρική πολυθρόνα.

Παρόντες έξω από το δικαστήριο ήσαν ξένοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος.

Σε δήλωσή της, η ΕΕ «εκφράζει την βαθιά της ανησυχία» για την καταδικαστική απόφαση κατά του ζεύγους των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κόρη του ζευγαριού, η Ντονγκ Σουάν, στην οποία επετράπη η είσοδος στο δικαστήριο, χαρακτήρισε την απόφαση «τελείως άδικη».

«Καλώ την κυβέρνηση να απελευθερώσει τους γονείς μου. Και οι δύο είναι αδύνατοι. Δεν μπόρεσα να δω το πρόσωπο της μητέρας μου, δεν γύρισε, αλλά καθόταν σε αναπηρική πολυθρόνα και φαινόταν πολύ αδύναμη» είπε.

Η Νι και ο Ντονγκ συνελήφθησαν τον Απρίλιο 2011, όταν οι κινεζικές αρχές περιέστειλαν τις ελευθερίες δεκάδων ακτιβιστών, εξαιτίας της ανησυχίας του Πεκίνου μήπως μια Αραβική Άνοιξη επεκταθεί στην Κίνα.

Τον Ιανουάριο 2012 οι κινεζικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στην κόρη του ζευγαριού να ταξιδέψει στην Ολλανδία για να παραλάβει βραβείο ύψους 100.000 ευρώ με το οποίο τιμήθηκε η μητέρα της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.