Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Παρέμβαση από το σωματείο ΑμεΑ: "Δώστε τέλος στο διασυρμό"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το αναπηρικό κίνημα έχει καταθέσει εδώ και χρόνια προτάσεις για τη διασφάλιση του συστήματος απόδοσης επιδομάτων αναπηρίας. Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου ΑμεΑ, με αφορμή το θέμα με τα «μαϊμού» επιδόματα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα.

Αναφέρουν:
«Τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες με αναπηρία διαπομπεύονται και διασύρονται, τόσο από τις πολιτικές ηγεσίες, όσο και από τα ίδια τα ΜΜΕ, αφού ξαφνικά στα μάτια και στα στόματα όλων αυτών, όλοι εμείς, τα άτομα με αναπηρία, μετατραπήκαμε αδιακρίτως και αυθαίρετα είτε σε «μαϊμούδες», είτε σε «προϊόντα» βιομηχανικής παραγωγής. Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας με τον αριθμό των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων που δεν απογράφηκε, κατά τη διαδικασία απογραφής.

Όταν το αναπηρικό κίνημα από τη δεκαετία του 1980 και του 1990 ζητούσε Ενιαία Αρχή Πληρωμών των προνοιακών επιδομάτων, γιατί είχε αντιληφθεί από τότε τα φαινόμενα της διαφθοράς, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, μετά από τόσα χρόνια, θα μετατρεπόταν από όπλο άμυνας για την ακεραιότητα του αναπηρικού κινήματος, σε όπλο επίθεσης από τις πολιτικές ηγεσίες και τα ΜΜΕ, κατά της ίδιας της αναπηρικής οικογένειας. Ο μέσος Έλληνας πολίτης, που προσπαθεί απεγνωσμένα, υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών συνθηκών να σταθεί στα πόδια του, δεχόμενος αυτήν την προπαγάνδα αναληθειών και αυθαίρετων συμπερασμάτων «ειδικών», στρέφει το βλέμμα του επάνω μας με αμφισβήτηση. Αυτή η αμφισβήτηση, τώρα που η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί μονόδρομο για όλους τους πολίτες, μας προσβάλλει και μας θυμώνει.

Για ποιον λόγο, εκτός από αυτόν του τηλε-εντυπωσιασμού, δόθηκε ο αριθμός αυτός των μη απογραφέντων στη δημοσιότητα, χωρίς προηγουμένως να αναλυθεί;
Σαφώς, κάποιοι δεν πήγαν εκ του πονηρού. Χρέος της πολιτείας είναι να τους εντοπίσει έναν-έναν και να τους τιμωρήσει ανάλογα. ΟΛΟΥΣ όμως! Και τους ψευτοανάπηρους, και τους επίορκους γιατρούς που «γνωμάτευσαν», και τους πολιτικούς που «έσπρωξαν» τους προηγούμενους δύο, αλλά και τα μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών, που χωρίς να εξατάζουν καθόλου, έδιναν ποσοστά αναπηρίας.

Κάποιοι άλλοι το αμέλησαν, στην Ελλάδα των διαρκών παρατάσεων. Εξάλλου λόγω των πολλών προβλημάτων ανά τη χώρα (π.χ. αδυναμία των Δήμων να χορηγήσουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις, έλλειψη δικαστικής συμπαράστασης γονέων ΑμεΑ, αδυναμία ΚΕΠ να εξυπηρετήσουν τους πολίτες κ.λπ. κλπ.), υπήρχε αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων που δεν απογράφηκε.

Κάποιοι απεβίωσαν και δεν απεγράφησαν.
Κάποιοι άλλοι, οι οποίοι λάμβαναν το επίδομα μέχρι και τον Ιανουάριο, εξαιτίας της λήξης της ισχύος της απόφασης Υγειονομικής Επιτροπής που κατείχαν, δεν μπορούσαν και δεν όφειλαν να απογραφούν και μοιραία να εμφανίζονται ως απόντες.

Οι τεράστιες λίστες αναμονής στον νέο, και δυστυχώς, αργοκίνητο θεσμό των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας δεν τους επέτρεπαν να ενταχθούν έγκαιρα εκ νέου στη λίστα των επιδοτούμενων.
Ποιος θα μας δώσει σαφή στοιχεία για όλα αυτά; Δεν θέλουμε άλλες εικασίες, αλλά αυθαίρετα συμπεράσματα συκοφάντησής μας. Θέλουμε μόνο τεκμηριωμένα στοιχεία, τίποτε άλλο!

Και αν η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα περιβόητα αποτελέσματα της απογραφής μας προκάλεσε οργή και αγανάκτηση, αυτό που μας τρομάζει είναι η επόμενη μέρα. Γιατί;

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας θα υπάρξει επανεξέταση ΟΛΩΝ των ατόμων με αναπηρία. Αυτό που δεν διευκρινίστηκε είναι ότι με τον νέο Κώδικα Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας - Κ.Ε.Β.Α. σε πολλές αναπηρίες μειώνονται τα ποσοστά, που αποδίδει η επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Δηλαδή άτομα, που σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος χρησιμοποιούμενο Κ.Ε.Β.Α. είχανε ποσοστό αναπηρίας τέτοιο, που τους ενέτασσε στο κλιμακωτό φάσμα των παροχών, ξαφνικά μεγάλη μερίδα αυτών των ατόμων θα πάψει να χαρακτηρίζεται «άτομο με αναπηρία» για το Υπουργείο Υγείας.

Μέσα από όλα αυτά φαίνεται ολοφάνερα η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, και καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, άρα και οι όποιες παροχές. Είμαστε προ των πυλών μίας μεθοδευμένης «τεχνητής» μείωσης του αριθμού των ατόμων με αναπηρία, όχι όμως γιατί θα ανακαλυφθούν ανάπηροι «μαϊμού», αλλά πολύ απλά γιατί έχει αλλάξει το «μέτρο» αξιολόγησης, που θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό του ατόμου.
Οπότε η συζήτηση από τους γνωστούς «ειδικούς» για νέους αναπήρους μαϊμού θα ξαναρχίσει...

Τι θα γίνει όμως με όλους εμάς; Για πόσο ακόμη θα αντέχουμε πολιτικά και δημοσιονομικά παιχνίδια;
Δυστυχώς, πρωτίστως για εμάς και δευτερευόντως για τις πολιτικές ηγεσίες οι επιπρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία μας δεν καταλαβαίνουν ούτε από δημοσιονομική κρίση, ούτε από πολιτικά παιχνίδια. Απαιτούν ηθική και υλική στήριξη από την Ελληνική Πολιτεία.

Εμείς, ως Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου τασσόμαστε υπέρ κάθε πρακτικής η οποία θα παύσει φαινόμενα διαφθοράς που λειτουργούν εκμεταλλευόμενα των δικών μας αναγκών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δεχθούμε στο βωμό της όποιας «εξυγίανσης» να προσβάλλεται η αξιοπρέπειά μας και να αμφισβητείται η αναπηρία μας ευθέως ή εμμέσως.

Για όλους εκείνους που ανακάλυψαν λίαν προσφάτως τη φωτιά, αγνοώντας επιδεικτικά όλες τις προτάσεις και υποδείξεις του αναπηρικού κινήματος για τη στεγανοποίηση και τη διασφάλιση του συστήματος απόδοσης επιδομάτων αναπηρίας, εμείς τους λέμε ότι η φωτιά θέριεψε και έγινε πυρκαγιά και τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους είναι οι καμένοι. Καλό θα ήταν να ασχοληθούν επιτέλους με τους εμπρηστές και να σταματήσουν τον ασύστολο διασυρμό και τη συκοφάντηση του αναπηρικού κινήματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.