Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

«Κούρεμα» και στις εισαγωγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πρόταση-σοκ από τους πρυτάνεις.

Τους μισούς φοιτητές σε σχέση με πέρσι ζητούν να απορροφήσουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, με το επιχείρημα ότι τα κονδύλια για τα ΑΕΙ έχουν μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Όπως υποστηρίζουν, εάν οι προτάσεις τους δεν εισακουστούν, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ έχουν αρχίσει να στέλνουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας για τον φετινό αριθμό των εισακτέων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας ζητούν να απορροφήσουν τους μίσους φοιτητές σε σχέση με πέρσι.

Τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτρέπουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εισακούσει τις εισηγήσεις τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών.

«Κάθε χρόνο ζητάμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών και τελικά παίρνουμε πολλαπλάσιους», δηλώνουν στο «Έθνος» πρυτάνεις, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα κονδύλια προς τα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα αναφέρουν πως έχουν «ψαλιδιστεί» οι θέσεις των συμβασιούχων και προσθέτουν ότι οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό γίνονται με το σταγονόμετρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών στην εισήγησή της προς το υπουργείο ζήτησε για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να δεχτεί συνολικά 1.862 φοιτητές. Την περσινή χρόνια είχαν εισαχθεί 3.708 φοιτητές από τη γενική σειρά και τις ειδικές κατηγορίες, ενώ εάν προστεθούν σε αυτούς και όσοι εγράφησαν από κατατακτήριες, λόγω σοβαρών ασθενειών κ.λπ., τότε ο αριθμός μεγαλώνει και άλλο.

Στο 50% φτάνει η μείωση που ζητάει και η διοίκηση του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο εισήχθησαν 6.515 φοιτητές, ενώ για φέτος η πρόταση είναι να μην ξεπεράσουν τους 3.000.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας η διοίκηση του ιδρύματος υποστηρίζει ότι οι φετινοί φοιτητές θα πρέπει να είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι κατά 2.000. Έτσι, από τους 6.381 που απορροφήθηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, προτείνει να εισαχθούν μόλις 4.370.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένα κεντρικά ΤΕΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο στην εισήγηση που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι θα μπορέσει να εκπαιδεύσει μόλις 890 σπουδαστές, από 1.800 που εισήχθησαν πέρσι.

Σημαντική μείωση αναμένεται να υπάρξει στον αριθμό των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, κάτι που ζήτησε και η τρόικα μέσα από το τελευταίο Μνημόνιο. Κάθε χρόνο, χιλιάδες υποψήφιοι - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αριστούχοι - επιλέγουν στην κορυφή των προτιμήσεών τους ένα από τα συγκεκριμένα τμήματα, προσβλέποντας στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν.

Δυστυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, αφού πλέον οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Πάντως, «ψαλίδι» αναμένεται να μπει και σε σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο, όπως παιδαγωγικές και οι λεγόμενες «καθηγητικές».

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάιο, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου.

Το «κούρεμα» αγγίζει και τις σχολές - φιλέτα

Από την επικείμενη μείωση στον αριθμό των εισακτέων δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε οι περιζήτητες υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ - ΤΕΙ. Όπως φαίνεται άλλωστε από την εισήγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνεται μείωση σε περιζήτητα τμήματα, τα οποία δηλώνουν χιλιάδες υποψήφιοι. Ετσι, λιγότερους εισακτέους ζητεί για τα τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής.

Σημαντικές θα είναι οι περικοπές που θα γίνουν -εάν «περάσει» η πρόταση του ιδρύματος- και στα λεγόμενα καθηγητικά τμήματα.

Η πρόταση για τη σχολή Μαθηματικών είναι για 180 εισακτέους, όταν πέρυσι το τμήμα είχε απορροφήσει συνολικά 328 άτομα. Το Τμήμα Χημείας ζητεί μόλις 40 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 118 (γενική σειρά και ειδικές κατηγορίες).

Για τη σχολή Φυσικής η διοίκηση του ιδρύματος προτείνει να εισαχθούν 130 φοιτητές από 218 το προηγούμενο έτος.

Εντυπωσιακή είναι η μείωση που προτείνεται και για το πιο περιζήτητο τμήμα πανελλαδικά (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης). Πέρσι από όλες τις κατηγορίες είχαν απορροφηθεί 283 άτομα και φέτος υπάρχει εισήγηση για 180.
Δεν πρόκειται πάντως για παράλογη πρόταση, καθώς οι προσλήψεις δασκάλων δεν είναι μαζικοί όπως παλαιότερα και πλέον ισχύει η σχέση μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις. Ανάλογες είναι οι μειώσεις που ζητούν και τα υπόλοιπα ιδρύματα.

Ωστόσο, εάν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις από το υπουργείο Παιδείας, θα αυξηθεί αυτομάτως ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα χιλιάδες αριστούχοι να αναγκαστούν να «βολευτούν» με υποδεέστερα τμήματα. Μεγαλύτερο, όπως είναι φυσικό, θα είναι το πρόβλημα στα κεντρικά ιδρύματα, καθώς φέτος -περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά- οι φοιτητές θα επιλέξουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πρώτα πόλη και μετά αντικείμενο σπουδών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.