Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

«Φουντώνει» το κίνημα των τροφίμων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κοινωνικά παζάρια σε όλη την Ελλάδα.

Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας διοργανώνονται σήμερα το πρωί «κοινωνικά παζάρια» με διάθεση πατάτας Νευροκοπίου σε τιμές παραγωγού, ενώ οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτών διευρύνονται και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα και θα ακολουθήσουν τα επόμενα Σαββατοκύριακα.

Στην Κατερίνη, που άνοιξε τον «χορό» στο λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» με τη διάθεση 24 τόνων το περασμένο Σάββατο, επαναλαμβάνεται η δράση σήμερα στο κέντρο της πόλης, όπου θα πουληθούν άλλοι 75 τόνοι που παραγγέλθηκαν διαδικτυακά.

Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος», η Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, εξετάζει τρόπους να επεκτείνει τη δράση και στο λάδι. Το προϊόν αυτό αναδείχτηκε πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών σε σχετική διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στη Δράμα, στον χώρο πάρκινγκ του Διοικητηρίου, θα πωλούνται δεκάκιλα τσουβάλια έναντι 2,5 ευρώ, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Δράμας και της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, τη «σκυτάλη» θα πάρουν άλλες τρεις πόλεις, που ετοιμάζουν ανάλογα «κοινωνικά παζάρια».

Στο κέντρο της Βέροιας, με πρωτοβουλία της Οικολογικής Ομάδας της πόλης, θα διατεθούν 25 τόνοι πατάτας έναντι 25 λεπτών το κιλό.

Στον Βόλο, όπου οι παραγγελίες-ρεκόρ προσέγγισαν τους 100 τόνους προκαλώντας «έμφραγμα» στην οργάνωση της δράσης, η διάθεση του προϊόντος θα γίνει το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου.

Νέα «είσοδος» είναι αυτή των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν παραγγελίες από Λαρισαίους, με τιμή πώλησης τα 25 λεπτά το κιλό και ελάχιστη παραγγελία τα 20 κιλά. Το ραντεβού δόθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης.

Στην Παλλήνη Αττικής, η ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία του δήμου είναι μεγάλη και οι ποσότητες αναμένεται να διατεθούν στα μέσα Μαρτίου.

Πρωτοβουλία για την παραγγελία πατάτας ανέλαβε και δημοτική παράταξη του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, η οποία έχει έρθει ήδη σε επαφή με παραγωγούς σε Νευροκόπι και Δράμα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, έχει επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία με 0,32 ευρώ το κιλό για παραγγελίες ανά 10 κιλά. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και με άλλα βασικά προϊόντα (π.χ. λάδι, όσπρια, λεμόνια, φρούτα κ.ά.) και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.