Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

«Από κόσκινο» οι αναπηρικές συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Νέα αυστηρή διαδικασία, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο φαινόμενο χορήγησης συντάξεων σε αναπήρους - «μαϊμού», έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με στόχο σταδιακά το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να πέσει από το 14% στο 9%. Για πρώτη φορά το πλαίσιο είναι ενιαίο για όλους τους ασφαλισμένους και η αξιολόγηση -ανεξαρτήτως ταμείου- γίνεται από τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, παρά τη μείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραμένει υψηλό (14%) σε σχέση με το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%). Μάλιστα τα ποσοστά σε ορισμένες περιοχές αγγίζουν ακόμη και το 50%! Η έρευνα - επανεξέταση για τις μη οριστικές αναπηρικές συντάξεις έχει επικεντρωθεί σε όσες περιοχές της Ελλάδας καταγράφονται δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων (έως 25% στα Χανιά, 24,7% στο Ρέθυμνο και στη Λευκάδα). Οι καταγγελίες προς το υπουργείο Εργασίας για αναπήρους - «μαϊμού» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως η περίπτωση ενός τυφλού ο οποίος έπαιρνε σύνταξη 1.000 ευρώ το μήνα και εντοπίστηκε από τον ΟΓΑ να παίζει... τάβλι στο καφενείο!

Η αξιολόγηση


Με το νέο καθεστώς, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή, η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας περιλαμβάνει την αξιολόγηση μέσω επιτροπής δύο επιμέρους μερών:

- Της ιατρικής αναπηρίας που αφορά την πάθηση από την οποία πάσχει ο εργαζόμενος και

- Της ασφαλιστικής αναπηρίας που αφορά το κατά πόσον μπορεί ο ασφαλισμένος να ασκήσει το επάγγελμά του και να αποκομίζει εξ αυτού τα απαραίτητα για βιοπορισμό.

Η αξιολόγηση της ιατρικής αναπηρίας γίνεται πλέον από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, που είναι ενιαία για όλους τους ασφαλισμένους και με το νέο Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας. Για τον έλεγχο και την εξαγωγή κρίσης από την Υγειονομική Επιτροπή απαιτείται -ύστερα από τη σχετική παραπομπή- αναλυτική ιατρική έκθεση του παραπέμποντος ιατρού με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής του. Η ιατρική αυτή έκθεση θα είναι απολύτως στοιχειοθετημένη και θα παραπέμπει σε εργαστηριακά δεδομένα μέσω εξετάσεων και γνωματεύσεων, η διενέργεια των οποίων οφείλει να είναι πρόσφατη και όχι παλαιότερη του τετραμήνου. Επιπρόσθετα, για την εγκυρότητα των στοιχείων πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά στο τέλος της ιατρικής έκθεσης τα ακριβή στοιχεία του παραπέμποντος ιατρού.

Οι επιτροπές του ΚΕΠΑ πλέον αξιολογούν και την ασφαλιστική αναπηρία, για την οποία όμως το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που θα λάβει ο ασφαλισμένος για ιατρικούς λόγους. Αλλωστε, το κατά πόσον δύναται να εργαστεί ή όχι ο ασφαλισμένος είναι και το γεγονός που σφραγίζει τον ασφαλιστικό κίνδυνο και ξεκλειδώνει τη δυνατότητα χορήγησης αναπηρικής σύνταξης, σε αντίθεση με το πόσο επιβαρυμένη είναι η κατάσταση της υγείας ενός εργαζομένου που ναι μεν λαμβάνεται υπόψη, αλλά δεν αποτελεί τον ουσιαστικό παράγοντα. Χρειάζεται βέβαια σε αυτήν την περίπτωση να επιβεβαιώνεται η συνεχής ύπαρξη του ασφαλιστικού κινδύνου, αφού το ποσοστό αναπηρίας δίδεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο συνταξιούχος αναπηρίας πρέπει να επανεξεταστεί από επιτροπή μετά το πέρας της διετίας.

Οι συντάξεις για όλες τις ομάδες αναπήρων που αναφέρθηκαν υπολογίζονται με 35 έτη ασφάλισης και ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται σε κάθε ταμείο (συντάξιμες αποδοχές κ.λπ.). Η σύνταξη δηλαδή υπολογίζεται ως να έχουν διανύσει στο φορέα 35 έτη ασφάλισης.

Ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ που έγινε ανάπηρος σε ποσοστό 50% και άνω μπορεί να πάρει σύνταξη υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να έχει συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 600 ημέρες την τελευταία 5ετία που προηγείται του έτους κατά το οποίο έγινε ανάπηρος.

2. Να έχει συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης.

3. Να έχει συμπληρώσει ανάλογα με την ηλικία του τον αριθμό ημερών ασφάλισης όπως καταγράφονται στον πίνακα που δημοσιεύεται σήμερα.

Από τις προβλεπόμενες -ανάλογα με την ηλικία- ημέρες θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει 300 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται εκείνου κατά τον οποίο έγινε ανάπηρος. Οι αναφερόμενες ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχουν συμπληρωθεί πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας σε κάθε περίπτωση. Επιπρόσθετα, ο μισθωτός δικαιούται σύνταξη αναπηρίας έστω και αν η πάθηση είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση, εφόσον όμως καθίσταται ανίκανος για την εργασία του λόγω ουσιώδους επιδείνωσης και πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.