Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Πιο σωστή δημοσιογραφική προσέγγιση στους παραολυμπιακούς αγώνες 2012 του Λονδίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΣΑΤ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5FM.
Ειδικό σεμινάριο με ομιλητή και τον αργυρό παραολυμπιονίκη Αλεξ Ταξιλδάρη στην Αθήνα.
Το επόμενο επιμορφωτικό σεμινάριο των αθλητικών συντακτών βόρειας Ελλάδας θα γίνει στις Σέρρες.


Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης





Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τον Παραολυμπιακό Αθλητισμό και τους επικείμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, διοργανώθηκε την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα από τον πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Παύλος Γερακάρης και ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Γιώργος Φουντουλάκης, ενώ οι εισηγήσεις έγιναν από τους Σάκη Κωστάρη υπεύθυνο επικοινωνίας ΕΠΕ, Βασίλη Καλύβα τεχνικό Παραολυμπιακών Αθλημάτων ΕΠΕ, Χρήστο Αθανασόπουλο δημοσιογράφο-συγγραφέα και τον συντοπίτη μας γιατρό Αλέξανδρο Ταξιλδάρη παραολυμπιονίκη κολύμβησης, υπεύθυνο αθλητισμού δήμου Κομοτηνής.
 

Τα θέματα αφορούσαν τους παραολυμπιακούς αγώνες, την ορολογία, τα ΜΜΕ και άτομα με αναπηρία, τη διεθνή εμπειρία -προϋποθέσεις και κανόνες συμμετοχής-κάλυψης, τις διαφορές με Special Olympics. Άλλη ενότητα αφορούσε τα παραολυμπιακά αθλήματα στο Λονδίνο φέτος, την κατηγοριοποίηση, την ελληνική συμμετοχή (αθλήματα, αθλητές, αναμενόμενες διακρίσεις), την αθλητική δημοσιογραφία και τους παραολυμπιακούς αγώνες.
Το θέμα «Παραολυμπιονίκης, ισότιμη αντιμετώπιση παραολυμπιακών αθλητών» ανέπτυξε ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης- Αργυρός Παραολυμπιονίκης κολύμβησης που με την ολοκλήρωαη του σεμιναρίου στην Αθήνα φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm και μίλησε για το πνεύμα του, την χρηστικότητα και την οφελιμότητα για τους ανθρώπους του Τύπου και τι πρέπει να προσέχουν όταν αναφέρονται στους παραολυμπιακούς αγώνες, πώς πρέπει να καλύπτονται τα ρεπορτάζ, τι όροι χρησιμοποιούνται προκειμένου να είναι εύστοχοι και να μην δημιουργούν σύγχυση και παρεξηγήσεις.
«Ηταν ένα σεμινάριο για να δώσει το ερέθισμα σε δημοσιογράφους για να ψαχτούν λίγο και να μπουν στην διαδικασία να κάνουν ρεπορτάζ που αφορούν το αναπηρικό αθλητικό κίνημα» θα πει.

Ο κ.Γερακάρης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ μετά από μια εισήγηση που έγινε από την παραολυμπιακή Επιτροπή και ως αθλητής, είπε ότι το επόμενο σεμινάριο που θα γίνει για την Βόρεια Ελλάδα, αντί να φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη, πρότειναν να διοργανωθεί στις Σέρρες όπου υπάρχει μεγάλη δραστηριοποίηση του ΤΕΦΑΑ των Σερρών στο κομμάτι του αθλητισμού για άτομα με αναπηρίες και της προέδρου Χριστίνας Ευαγγελινού κάτι που το αποδέχτηκαν όλοι αυτό με χαρά. Επίσης τονίστηκε ότι από εδώ και πέρα στις μεγάλες διοργανώσεις μαζί με τον εκάστοτε αθλητικό σχολιαστή από την ΝΕΤ ή οποιοδήποτε κανάλι θα καλύπτει το γεγονός κι ένας σχολιαστής αθλητής με αναπηρία, είτε εν ενεργεία είτε παλαίμαχος.
Ο κ. Ταξιλδάρης αναφερόμενος στις διακρίσεις των αθλητών με αναπηρία, την δημοσιότητα που δίνεται στην Κομοτηνή και τα κανάλια της περιοχής τόνισε ότι αυτό το παράδειγμα της πόλης μας δεν ακολουθείται αλλού λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει «γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Γιατί γενικότερα το αναπηρικό κίνημα είναι σε εμβρυικό στάδιο, πόσο μάλλον το αθλητικό αναπηρικό κίνημα και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την κοινωνία, όσο με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις γιατί η κοινωνία έχει δείξει ότι αν της δώσεις τέτοιες ειδήσεις και διακρίσεις της αρέσει να τις ακούει και να τις βλέπει».

Η κοινωνία είναι σίγουρα πιο μπροστά απ΄ ότι οι φορείς, το είδαμε και από τη συμμετοχή του κόσμου στους παραολυμπιακούς της Αθήνας αλλά ακόμη περισσότερο και στο Πεκίνο για το πόσο ο κόσμος ζούσε την όλη ατμόσφαιρα στις κερκίδες. Εκεί και η Κομοτηνή νομίζω ότι ήταν ένα παράδειγμα που θα πρέπει να το ακολουθήσει και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και το βασικότερο όταν αναφερόμαστε σε αθλητές υψηλών επιδόσεων και υψηλών διακρίσεων» ανέφερε ο κ. Ταξιλδάρης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Πάντως για την ιστορία αναφέρουμε ότι Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια. Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο.

Η ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σίδνεϋ κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακής Ομάδα, με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στη χώρα μας και κίνησε το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϋ. Επίσης σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις. Οι αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν στη θέση που του αρμόζει στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην ελληνική αθλητική οικογένεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.