Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πολυνομοσχέδιο: Τι ακριβώς ισχύει για τα άτομα με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Παράθεση όλων των σχετικών διατάξεων, με την συνεργασία της Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών.


H σαφής παράθεση των προβλέψεων σχετικά με την εισφορά συντάξεων, φορολογικό και εργασιακή εφεδρεία για τα άτομα με αναπηρία του κατατεθέντος σχεδίου νόμου με τίτλο “Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις” είναι κρίσιμη ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις και παρερμηνείες.

Για την ανάλυση άρθρο – άρθρο εργάστηκε σκληρά ο οικονομολόγος και προγραμματιστής Κώστας Θεοδωρόπουλος μέλος της κινηματικής Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΝΑΠ). Στο νέο “συνταξιοδοτικό” προβλέπονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις σχετικές με τα άτομα με αναπηρία:

Με το άρθρο 2 και στην παράγραφο 1 θεσπίζεται κράτηση σε ποσοστό 40% των κύριων συντάξεων για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών αφαιρουμένης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης απο το ποσό των 1000 ευρώ.Οι συνταξιούχοι με αναπηρία εξαιρούνται από την σχετική παρακράτηση.

Παραθέτουμε την σχετική παράγραφο:


*Από 01.11.2011 στους συνταξιούχους του NAT και των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55° έτος της ηλικίας μειώνεται κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ .

Η ανωτέρω μείωση, καταλαμβάνει και το συνολικό ποσό επικουρικής και κύριας σύνταξης που χορηγείται σε υποκατάσταση της κύριας από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ.

Για την παραπάνω μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση από το συνολικό ποσό της μηνιαίας σύνταξης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 11 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011(ΑΊ 52).

Η κατά τα ανωτέρω μείωση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από εκείνο κατά τον οποίο συμπληρώνεται το 55° έτος της ηλικίας .

Εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν.1140/1981 (Α'68) και του άρθρου 30 του ν.2084/1992 (ΑΊ65) ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βιαίων συμβάντων καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών ή είναι συνταξιούχοι του ν.3185/2003 (Α'229) ή της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 (Α'48) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Τα ποσά που προέρχονται από την κατά τα ανωτέρω μείωση των συντάξεων αποτελούν έσοδα του οικείου φορέα στον οποίο ανήκει ο συνταξιούχος.

Με την επόμενη παράγραφο στους συνταξιούχους άνω των 55 ετών η παρακράτηση ορίζεται στο 20%. Οι αναπηρικές συντάξεις εξαιρούνται από την ως άνω παρακράτηση.

Συγκεκριμένα όπως ορίζει η παράγραφος:

*Από 01.11.2011 στους συνταξιούχους του NAT και των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίοι δεν εμπίπτουν

στην μείωση της παρ.1 του άρθρου αυτού , μειώνεται κατά 20% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Η ανωτέρω μείωση καταλαμβάνει και το συνολικό ποσό επικουρικής και κύριας σύνταξης που χορηγείται σε υποκατάσταση της κύριας , από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ.

Για την παραπάνω μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση από το συνολικό ποσό της μηνιαίας σύνταξης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς της παρ.11 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.

Εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 και του άρθρου 30 του ν.2084/1992 ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών.

Με τις 2 επόμενες παραγράφους που ακολουθούν ορίζονται κρατήσεις 15 και 30% στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης χωρίς εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία. Συγκεκριμένα:

*Από 1.11.2011 και εφεξής, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, το οποίο, μετά την τυχόν παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης της παραγράφου 13 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α' 152), υπερβαίνει το ποσό των 150 €, μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Το ποσό της σύνταξης μετά την ανωτέρω μείωση, δεν δύναται να υπολείπεται των 150 €.

* Από 1.11.2011 και εφεξής, στους συνταξιούχους του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, των Τομέων «ΤΕΑΠ-ΟΤΕ», «ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ», «ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ» του Κλάδου

Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΑΥΤΕΚΩ, καθώς και στους συνταξιούχους του ΕΤΑΤ που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη, το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης

μειώνεται κατά ποσοστό 15% και για τους συνταξιούχους του ΜΤΠΥ κατά ποσοστό 20%. Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 13 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, προηγείται η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης. Ειδικά για το ΜΤΠΥ, το τμήμα του μερίσματος που, μετά τις ανωτέρω παρακρατήσεις υπερβαίνει τα 500 ευρώ μηνιαίως, μειώνεται κατά 50%.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και θέματα φορολογίας εισοδήματος. Μένει ως έχει εφόσον δεν αναγράφεται το καθεστώς φορολογικής απαλλαγής της αντιμισθίας και των συντάξεων που καταβάλλονται σε τυφλούς και βαριά κινητικά αναπήρους με ποσσοστό 80% και άνω. Πρόκειται για το άρθρο 6 περιπτώσεις Θ και ε του φκε (κώδικα φορολογίας εισοδήματος).

Στο άρθρο 38 παρ. 2 και 3. ορίζεται αφορολόγητο όριο των 9000 ευρώ για άτομα με αναπηρία ενώ συνυπολογίζεται έκπτωση της δαπάνης και αφαιρείται από το εισόδημα όταν βαρύνουν τον φορολογούμενο άτομα με αναπηρία.

Αντιγράφουμε:

*Για τους νέους ηλικίας έως και τριάντα ετών, για τους συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου αυτού ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ. Ειδικά για τους παραπάνω συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την ανωτέρω κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των εννιά χιλιάδων (9.000) ευρώ.

Το κατά περίπτωση αφορολόγητο ποσό ισχύει, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγος του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.

Εργασιακή εφεδρία.


Οι υπάλληλοι με αναπηρία, σύζυγοι ατόμων με αναπηρία ή γονείς ατόμων με αναπηρία εξαιρούνται από αυτή. Το άρθρο 34 του παρόντος νόμου ο οποίος τροποποιεί το άρθρο 37 παρ. 7 του ν 3986/2011 αναφέρει:

*ββ) του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994, Α' 151) έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.

γγ) που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α' 229), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν.1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.