Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η «παιδωμή» των αναπήρων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το Γολγοθά για ένα πιστοποιητικό αναπηρίας καταγγέλλει ο σύλλογος πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ν. Τρικάλων.



Από αξημέρωτα ξεκινά η ταλαιπωρία για χιλιάδες συμπολίτες μας που καθημερινά βρίσκονται από τις πέντε το πρωί έξω από το ΚΕΠΑ Καρδίτσας περιμένοντας να εξυπηρετηθούν. Αδιάψευστο στοιχείο του Γολγοθά στον οποίο υπόκεινται συνάνθρωποί μας που κάνουν αιτήσεις για ένα πιστοποιητικό αναπηρίας, είναι οι φωτογραφίες, που δείχνουν αξημέρωτα ακόμη την ουρά να φτάνει αρκετά μέτρα γύρω από το ΙΚΑ Καρδίτσας, όπου στεγάζεται το περιβόητο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή ενώ δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική αντίδραση από πλευράς υπουργείου είτε για αναβάθμιση του τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ σε περιφερειακό, ώστε να λειτουργήσει και στα Τρίκαλα ΚΕΠΑ, είτε απλοποίησης της διαδικασίας πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας. Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή που κοινοποιούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, όπου καταγγέλλουν μεταξύ άλλων, ότι το τηλέφωνο του ΚΕΠΑ δεν απαντά ποτέ για να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες, η σειρά προτεραιότητας ξεκινά από τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο πεζοδρόμιο έξω από το ΙΚΑ όπως ότι και τα δικαιολογητικά που απαιτούν αφορούν εξετάσεις που γίνονται μόνο Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ πολλές φορές. Είναι φανερό, ότι στο βωμό της πάταξης της παράνομης απόδοσης αναπηρικών συντάξεων θυσιάστηκε κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η επιστολή του συλλόγου Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία
«Η λέξη παιδωμή παράγεται από το ρήμα παιδεύω και σημαίνει παίδεμα, τυραγνία .
Απίστευτη τυραγνία υφίστανται οι ανάπηροι του Ν. Τρικάλων, ανάμεσά τους και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που είναι αναγκασμένοι να απευθυνθούν στο ΚΕΠΑ Καρδίτσας για να πάρουν τα αναγκαία πιστοποιητικά για την αναπηρία τους. Σε περίοδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η ελληνική πολιτεία εξαπολύει ένα πογκρόμ ταλαιπωρίας, εξευτελισμού, και διαπόμπευσης των ανάπηρων πολιτών για να πιάσει, υποτίθεται, τους δήθεν ανάπηρους. Μαζί με τα ξερά, όμως, καίγονται και τα χλωρά. Πρώτοι εμείς θέλουμε να ξεφορτωθούμε τους δήθεν ανάπηρους αλλά και τους υψηλά ιστάμενους στην πυραμίδα της εξουσίας προστάτες τους. Με τη βοήθεια των δεύτερων μας εκμεταλλεύτηκαν και μας αδίκησαν και εξακολουθούν να μας εκμεταλλεύονται και να μας αδικούν οι πρώτοι. Δε θέλουμε, όμως, να περάσουμε από τον Γολγοθά του ΚΕΠΑ Καρδίτσας για πολλούς λόγους:
- Το τηλέφωνο της επιτροπής δεν απαντά ποτέ.
- Οι τρικαλινοί ανάπηροι πάνε τις μεταμεσονύχτιες ώρες στην Καρδίτσα για να εξασφαλίσουν σειρά προτεραιότητας, ξεροσταλιάζοντας πάνω στο πεζοδρόμιο, έκθετοι στις καιρικές συνθήκες.
- Τα δικαιολογητικά που ζητάει η επιτροπή αναγκάζουν τον ανάπηρο να περάσει μία απίστευτη οδύσσεια σε μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) για να τα συγκεντρώσει.
- Ποτέ δεν είναι σίγουρος ο ανάπηρος αν τα δικαιολογητικά του θα γίνουν αποδεκτά ή αν θα επιστρέψει στα Τρίκαλα άπρακτος.
- Οι τρικαλινοί ανάπηροι ταλαιπωρούνται με επανειλημμένη πηγαινέλα στην Καρδίτσα.
- Ο αριθμός των αναπήρων που περνούν καθημερινά από το κέντρο είναι τεράστιος, οι ανάπηροι που πιστοποιούνται είναι ελάχιστοι.
- Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των αναπήρων για ένα νούμερο προτεραιότητας είναι έντονες γιατί όταν βρίσκεσαι στη ζούγκλα επιβιώνεις μόνο με τον νόμο της ζούγκλας.
Όλοι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία έχουν περάσει επανειλημμένα από διάφορες υγειονομικές επιτροπές και έχουν πιστοποιήσει πολλάκις την αναπηρία τους. Αν το ελληνικό κράτος δεν έχει εμπιστοσύνη στις επιτροπές που το ίδιο συστήνει, δεν είναι ανεκτό από εμάς να γινόμαστε τα θύματα αυτής της κατάστασης. Όλοι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία νοσηλευόμαστε στα δημόσια νοσοκομεία του ελληνικού κράτους και λαμβάνουμε θεραπείες που αντιστοιχούν στην αντιμετώπιση της πάθησής μας. Ένα στοιχειωδώς οργανωμένο κράτος θα αντλούσε όλα τα στοιχεία που χρειάζονται από τις κατά τόπους μονάδες μεσογειακής αναιμίας όπου ο καθένας από εμάς παρακολουθείται και θα μας έδινε χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία κάθε απαραίτητο πιστοποιητικό ώστε να διεκδικούμε ανά πάσα στιγμή ό,τι δικαιούμαστε χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να υφιστάμεθα καψόνια σε διάφορες υγειονομικές επιτροπές με αβάσταχτο για εμάς ψυχολογικό σωματικό και οικονομικό κόστος.
Διεκδικούμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στον σεβασμό εκ μέρους της πολιτείας απέναντι στον ανάπηρο και στην αναπηρία. Όσοι επιχειρούν να σταυρώσουν τους ανάπηρους ας θυμηθούν την έννοια «ύβρις» και ας αναμένουν τη Νέμεση, την αναπόφευκτη τιμωρία κάθε αλαζονικής συμπεριφοράς και κάθε διασάλευσης του ηθικού νόμου που συνέχει την ανθρώπινη κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.