Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σημαντικές ελλείψεις εμφανίζουν οι περισσότερες παιδικές χαρές του δήμου Τρικκαίων, τις οποίες ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει και δια γυμνού οφθαλμού αν κάνει μια επίσκεψη σε αυτές.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι παιδικές χαρές θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα απόλυτα ασφαλές, λειτουργικό και καλαίσθητο περιβάλλον που να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του παιδιού αλλά και στην αύξηση ασφαλών, δημόσιων χώρων ξεκούρασης και αναψυχής. Φυσικά οι περισσότερες παιδικές χαρές του δήμου Τρικκαίων, τα τελευταία χρόνια ελάχιστα ανταποκρίνονται στις παραπάνω προϋποθέσεις και όρους, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές.

Η εικόνα
Ειδικότερα, η εικόνα που αντικρίσαμε θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στη νυν δημοτική αρχή. Ο εξοπλισμός που συνθέτει μια παιδική χαρά έχει ξεφτίσει και φθαρεί ανησυχητικά στο χρόνο, ενώ είναι και ξεπερασμένος, δηλαδή ανήκει σε μια άλλη εποχή που παιδαγωγικά μας οδηγεί στο παρελθόν. Φυσικά στον περιβάλλοντα χώρο σε ορισμένες από αυτές αντικρίσαμε και αρκετά σκουπίδια, ενώ γενικά, όπως μας είπαν γονείς που συναντήσαμε, λείπουν παιχνίδια καινούργια που βοηθούν τα παιδιά να σχεδιάσουν και να αφιερώσουν περισσότερες ώρες σε αυτές. Τα παιδιά έρχονται στις παιδικές χαρές συναντώντας παιχνίδια που έχουν τοποθετηθεί πριν αρκετά χρόνια όπου τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν ξεκάθαρη φθορά στο χρόνο, με ότι συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών.

Απόφαση
Οι παιδικές χαρές λειτουργούν με ευθύνη των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, οι οποίοι υποχρεούνται να τις προσαρμόσουν στις νέες προδιαγραφές έως και την 31/12/2012.
Για το σχεδιασμό της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία θα ακολουθούνται οι Οδηγίες Σχεδιασμού, «Σχεδιάζοντας για όλους», του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Κωνσταντός σημειώνει στην ΕΡΕΥΝΑ πως το πρόγραμμα βελτίωσης των παιδικών χαρών θα ξεκινήσει μετά την εμποροπανήγυρη, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις που θα πάρουν σάρκα και οστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.