Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ρόδος: Δύσκολη η πρόσβαση των ΑΜΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δύσκολη έως απαγορευτική θεωρείται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες του νησιού μας.

Είναι απολύτως λογικό γιατί αφενός δεν υπάρχουν ειδικές μπάρες και αφετέρου γιατί δεν έχει προνοήσει κανείς πως θα γίνεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στη θάλασσα.
Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία αναγνώστη μας και άκρως διαφωτιστική για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αφού, μπροστά του, εξελίχθηκε πριν από μερικές ημέρες, ολόκληρη η διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε ένα ζευγάρι τουριστών, εκ των οποίων ο ένας βρισκόταν σε αναπηρικό καρότσι με σκοπό να βρουν με ένα τρόπο την άμεση πρόσβαση τους στην παραλία της Ψαροπούλας, κάτω από το άγαλμα του Διαγόρα.

“Προσπαθούσαν επί μισή ώρα να βρουν ένα τρόπο να μπουν στην παραλία. Και αφού δεν βρήκαν μια λύση, ο άνδρας σήκωσε στα χέρια την γυναίκα, η οποία ήταν ανάπηρη, και τη μετέφερε ως την ακροθαλασσιά”, μας είπε λυπημένος ο αναγνώστης μας.

Πέρα από το γεγονός ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι κανένας δεν σέβεται τα άτομα με αναπηρίες στον τόπο μας, μας εκθέτει και ανεπανόρθωτα στους τουρίστες.

Ο σύλλογος ΑΜΕΑ έχει κάνει προτάσεις επανειλημμένες φορές στο δήμο να τοποθετηθούν ειδικές ράμπες στις παραλίες, όπως μας είπε ο πρόεδρος του κ. Μανώλης Ζηδιανάκης, αλλά δεν έχουν δει καμία ολοκληρωμένη κίνηση.

Αν και τον Μάιο είχε γίνει μια διαδικασία διαγωνισμού ώστε να τοποθετηθούν ειδικοί ξύλινοι διάδρομοι σε δύο κεντρικές παραλίες της Ρόδου, ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί.
Η μια προτεινόμενη παραλία ήταν ανάμεσα στο ΝΟΑΡ και το Μελτέμι και η άλλη στην περιοχή της Ψαροπούλας στην παραλία, μπροστά από το άγαλμα του “Διαγόρα”.

Αν και ο δήμος τους υποσχέθηκε πως θα είχε ξεκινήσει ήδη την τοποθέτηση, πλέον βρισκόμαστε στο τέλος της θερινής σεζόν και δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση.

Μόνο δύο παραλίες σε όλο το νησί διαθέτουν ειδικές ράμπες. Η μία είναι στην περιοχή της Καλλιθέας και η άλλη βρίσκεται στο Γεννάδι. Και στις δύο παραλίες έχουν τοποθετηθεί από ιδιώτες και όχι από κάποια δημόσια υπηρεσία.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να μεριμνήσουν για τα άτομα με αναπηρίες και να σταματήσουν να τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα.

Γιατί μπορεί για όλους η πρόσβαση στην παραλία να φαίνεται τόσο εύκολη, για κάποιους άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μια αναπηρία να φαίνεται άλλοτε πολυτέλεια και άλλοτε Γολγοθάς.

Παρόλα αυτά, η τελευταία εξέλιξη στο θέμα προέρχεται από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτρπής που έγινε προθχές υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη κ. Τζωρτζή Μακρυωνίτη.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφεριεάρχης: «Εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργου που θα αφορά προσβασιμότητα σε παραλίες των νησιών Νοτίου Αιγαίου για άτομα με ειδικές ανάγκες, με στόχο στο μέλλον όλα τα νησιά της Περιφέρειας να κατέχουν τουλάιχστον μια προσβάσιμη παραλία».

Μάλιστα, αυτή η ενέργεια, πρόκειται να υποβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση σχετικής δράσης για ένταξη στο ΕΣΠΑ στα πλαίσια βελτίωσης των υποδομών του τουρισμού
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.