Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Υπόσχεται απόδοση προσωρινής σύνταξης μέσα σε 45 μέρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ 2 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ.


Νέες διατάξεις για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας, τη στιγμή που η «ουρά» στα Ταμεία ξεπερνάει, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα 2 έτη.

Σχεδόν ενάμισι έτος μετά την πάροδο του τεθέντος, από την κυβέρνηση, ορόσημου για την απονομή των συντάξεων εντός 3 μηνών (σ.σ. είχε ανακοινωθεί ως αφετηρία ο Ιανουάριος του 2010), ετέθη σε ισχύ ο νόμος 3996/11, με τον οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική απόδοση προσωρινής σύνταξης εντός 45 ημερών (και 75 ημερών στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης).

Η οριστική σύνταξη, με την οποία θα συμψηφίζονται τυχόν οικονομικές διαφορές με την προσωρινή, θα εκδίδεται -όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος- ύστερα από 3 και 6 μήνες αντιστοίχως...

Αν και η επιτάχυνση στην απονομή σύνταξης στους δικαιούχους ύστερα από 35 ή και 40 -σε πολλές περιπτώσεις- έτη σκληρής εργασίας δεν ορίζεται με νόμους ή εγκυκλίους, ωστόσο η νέα αφετηρία φαίνεται ότι έχει περισσότερα στοιχεία επιτυχίας. Και αυτό καθώς ορίζονται δύο νέα κλιμάκια εντεταλμένων υπαλλήλων: ένα για την ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης και το δεύτερο για την απονομή και πληρωμή προσωρινών και οριστικών συντάξεων.

Ετσι, οι υπάλληλοι των Ταμείων που διαθέτουν τουλάχιστον διετή εμπειρία σε υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης ή απονομής καλούνται μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου να εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον, σε εθελοντική βάση, στους διοικητές και προέδρους των οικείων Ταμείων.

* Με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας απαγορεύεται (σε εφαρμογή του ν. 3996/11) στις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ να δίνουν επιπλέον ποσοστά αναπηρίας έως και 17 μονάδες - επί των ποσοστών που απέδωσαν οι υγειονομικές επιτροπές.

Η «κομματική αναπηρία»

Κατ' αυτόν τον τρόπο, και μέσω των ενστάσεων των ασφαλισμένων, το πελατειακό σύστημα των κυβερνώντων επέτρεπε την απόδοση σύνταξης αναπηρίας (ποσοστό αναπηρίας 67%) όταν η υγειονομική επιτροπή απέδιδε μόνο 50% ασφαλιστική αναπηρία. Ετσι, όταν δεν έβγαιναν από τους «αρμόδιους» γιατρούς των επιτροπών οι «μαϊμού» συντάξεις, τις εξέδιδε το κομματικό σύστημα μέσω μπάι-πας...

Επίσης, οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία που υπάγεται ασφαλιστικά στον ίδιο φορέα δεν πληρώνουν αυξημένα κατά 50% ασφάλιστρα, αλλά αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης.

* Των αντικινήτρων απασχόλησης των συνταξιούχων εξαιρούνται, μέχρι 31/12/12, οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που εργάζονται ως εκπαιδευτικοί. Επίσης εξαιρούνται της αναστολής σύνταξης (συνταξιούχοι έως 55 ετών) ή περιορισμού του ποσού αυτής (άνω των 55) όσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα. *


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Ο νόμος 3996 του 2011 υπάρχει ολόκληρος εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.