Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μειώθηκε το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Παρόλα αυτά ο στόχος του ΟΗΕ δεν έχει ακόμα επιτευχθεί
.
Στα 7,6 από 12 εκατομμύρια μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν φτάσουν την ηλικία των πέντε ετών, ανακοίνωσαν χθες η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Υπολογίζεται ότι 12.000 λιγότερα παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα απ΄ό,τι πριν από μια δεκαετία. Ακόμα και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας είναι πολύ υψηλότερο, υπάρχει σημαντική βελτίωση, καθώς οι θάνατοι των παιδιών μειώθηκαν στο μισό την τελευταία δεκαετία.

Παρά τη βελτίωση πάνω από 21.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Από το 1990 ως το 2010 ο ετήσιος αριθμός θανάτων παιδιών μειώθηκε σε 57 ανά 1.000 γεννήσεις από 88 ανά 1.000 γεννήσεις το 1990.

Παρ΄όλα αυτά, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας δεν αγγίζει τους στόχους που έθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη το 2000 για μείωση του αριθμού των θανάτων κατά τα δυο τρίτα ως το 2015 και σύμφωνα με το UNICEF και τον ΠΟΥ χρειάζονται περισσότερα χρήματα.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στη μείωση του ποσοστού της παιδικής θνησιμότητας, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για να νεογέννητα, πρόληψη και θεραπεία των παιδικών ασθενειών, εμβολιασμοί και πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε καλύτερη διατροφή.

Η Σιέρα Λεόνε είναι μεταξύ των πέντε χωρών στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος την τελευταία δεκαετία ,μαζί με το Νίγηρα, το Μαλάουι, τη Λιβερία και το Τιμόρ-Λέστε.

Περίπου οι μισοί από τους θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, σημειώθηκαν σε μόλις πέντε χώρες το 2010: στην Ινδία, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν και την Κίνα.

Τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Σύμφωνα με την έκθεση πάνω από το 40% των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, σημειώνονται κατά τον πρώτο μήνα της γέννησης και πάνω από το 70% κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.