Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ακτινογραφία των έργων στο ΕΣΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ποια είναι η εικόνα για το δήμο Τρικκαίων - Οι προτάσεις στα τομεακά.




Μοτό: Επί τάπητος τέθηκε και η επανάχρηση του κεντρικού κτηρίου των παλαιών φυλακών Τρικάλων-Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης. Υπεβλήθη πρόταση στα τέλη Μαΐου 2011, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και είναι σε εξέλιξη η αξιολόγησή της.
Η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με Φορείς, στο πλαίσιο επιτάχυνσης υλοποίησης και ετοιμασίας «αναθεώρησης» του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζήσης Γρηγορίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων και της Περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν ένα προς ένα τα ενταγμένα έργα κάθε Δήμου ως προς την υλοποίηση καθώς και η πρόβλεψη απορρόφησής τους για το β΄ εξάμηνο 2011.
Επίσης, στο μικροσκόπιο μπήκαν τα ενταγμένα και προς ένταξη έργα των Δήμων στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και έργα άλλων φορέων που υλοποιούνται και σχεδιάζονται στην περιοχή της ενότητας των Τρικάλων. Στη σύσκεψη αυτή ο αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων κ. Κολότσιος, αναφέρθηκε στην πορεία των έργων που αφορούν το δήμο Τρικκαίων.

Ανάπλαση και δακτύλιος 
Το πρώτο έργο αφορά στην ανάπλαση των εισόδων της πόλης των Τρικάλων, οδός Καλαμπάκας και οδός Καρδίτσας, με υποέργο οδός Καλαμπάκας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2.550.000 ευρώ, με πρόβλεψη δαπανών έτους 2011, 500.000 ευρώ. Έγινε 3ος μειοδοτικός διαγωνισμός με χαμηλότερη προσφορά 12,08%, η οποία εκτιμήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή ως μη συμφέρουσα και αναμένεται η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ένα άλλο έργο σημαντικό είναι και η τύχη του εσωτερικού δακτυλίου, Αγίας Μονής-Δέλτα Λάρισας, όπου η σύμβαση κοστολογείται στα 2.128.140,51 ευρώ. Έχει εγκριθεί το αίτημα παράτασης του Αναδόχου έως και 31/12/2011. Εκκρεμεί το θέμα των πληρωμών των απαλλοτριώσεων και η εκπόνηση της στατικής και υδραυλικής μελέτης της γέφυρας (η γεωτεχνική μελέτη ολοκληρώθηκε)
ΧΑΔΑ και φυλακές
Τρίτο στη σειρά έργο είναι και η αποκατάσταση ΧΑΔΑ του δήμου Τρικκαίων. Έγινε τροποποίηση μελέτης στην οποία τεκμηριώθηκε «λειτουργικά» η ολοκλήρωση του έργου, λόγω της αυτοφυούς βλάστησης η οποία έκρινε ως μη αναγκαία τη δεντροφύτευση και κατ’ επέκταση και την άρδευση του χώρου. Έγινε εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την τροποποίηση αυτή και αναμένεται η γνωμοδότησή του.
Επί τάπητος τέθηκε και η επανάχρηση του κεντρικού κτηρίου των παλαιών φυλακών Τρικάλων-Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης. Υπεβλήθη πρόταση στα τέλη Μαΐου 2011, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και είναι σε εξέλιξη η αξιολόγησή της. (Πρόσκληση 039-Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας 59).
Όσον αφορά την περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή των παλαιών φυλακών Τρικάλων και η σύνδεση με τον Ληθαίο ποταμό, έχει εκπονηθεί και εγκριθεί η μελέτη, αναμένονται σχετικές αδειοδοτήσεις προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση (Πρόσκληση 044-Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας 54).
Για το έργο «προμήθεια εξοπλισμού σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για τα ΑμεΑ του δήμου Τρικκαίων, υπεβλήθη η πρόταση στις 12/8/2011 και αναμένεται η αξιολόγησή της.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 262.381,14 ευρώ, (Πρόσκληση 041-Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας 75). Τέλος για την ανάδειξη της περί των τειχών του Κάστρου της πόλης των Τρικάλων, εκπονείται μελέτη προϋπολογισμού, 165.000 ευρώ, και αναμένονται σχετικές αδειοδοτήσεις προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση (Πρόσκληση 045-Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας 56).

Τομεακά
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», και στην πρόσκληση 1.12, και στα πλαίσια της ως άνω πρότασης είναι προς υποβολή δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 2 υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια.
Το 2ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων και το 1ο εσπερινό Λύκειο-ΕΠΑΛ-ΣΕΚ-ΙΕΚ.
Προς το παρόν διενεργούνται οι απαιτούμενες ενεργειακές επιθεωρήσεις.
Στην πρόσκληση 1.9, γίνεται προώθηση συστημάτων ΑΠΕ στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες Δήμου Τρικκαίων. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 61.438,50.
Υπεβλήθη πρόταση στα τέλη Ιουνίου 2011 και αναμένεται η αξιολόγησή της.
Ενδιαφέρον υπάρχει από το δήμο Τρικκαίων για το πρόγραμμα «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημόσιων αστικών χώρων», χρηματοδοτούμενο από ΕΠΠΕΡΑΑ και το Ταμείο Συνοχής.
Έχει εγκριθεί από Δημοτικό Συμβούλιο η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα μέσω των δράσεων βιοκλιματικής αναβάθμισης των οδών Καποδιστρίου και Δεληγιώργη καθώς και η προώθηση της εκπόνησης των σχετικών μελετών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 46.740 ευρώ.

Αγροτική ανάπτυξη
Στο τομεακό πρόγραμμα, αγροτική ανάπτυξη, και στα μέτρα, 313,321,322,323,
προς υποβολή είναι τα παρακάτω έργα:
-Κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη θέση Ζαγορίτη στην Τοπική Κοινότητα Αγρελιάς της Δημ. Ενότητας Παληοκάστρου.
-Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος Τοπ. Κοινότητας Λιοπράσου (Δημ.Ενότητα Παληοκάστρου).
-Εξορθολογισμός λειτουργίας αρδευτικού δικτύου αγροκτήματος Ριζώματος στη Δημ. Ενότητα Παραληθαίων.
-Κατασκευή λιθορριπών στην κοίτη του Ποταμού Ληθαίου στη θέση «Πόρος» στην Τοπική Κοινότητα Σπαθάδων.
-Αντικατάσταση στέγης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στον Παιδικό Σταθμό Ριζώματος.
Τέλος ενταγμένο, προς άδεια δημοπράτησης, είναι η υπογείωση τμημάτων επιφανειακού αρδευτικού δικτύου Δ. Παραληθαίων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.