Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Διαβούλευση για τροποποιήσεις της σχετικής με τα αναπηρικά βοηθήματα εγκυκλίου του ΙΚΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Αύριο το πρωί στις 10 με την συμμετοχή των φορέων εκπροσώπησης των κινητικά αναπήρων...

Το πλαίσιο της αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης" όπως το ορίζει η εθνική ομοσπονδία κινητικά αναπήρων.




ΕΟΚΑ : Υπάρχουν κάποια "αδιαπραγμάτευτα" για την αξιοπρέπεια των κινητικά αναπήρωνΕΟΚΑ : Υπάρχουν κάποια "αδιαπραγμάτευτα" για την αξιοπρέπεια των κινητικά αναπήρων

Συνάντηση – διαβούλευση για προτεινόμενες αλλαγές επί της εγκυκλίου που αφορά την δημόσια συμμετοχή στην προμήθεια αναπηρικών τεχνικών βοηθημάτων πραγματοποιείται στα κεντρικά του ΙΚΑ, αύριο 6 Ιουλίου 10 το πρωί, με τη συμμετοχή των φορέων εκπροσώπησης των κινητικά αναπήρων.

Οι προσερχόμενοι φορείς υιοθετούν έναν πήχη – κοινής λογικής τον αποκαλούν – η παραβίαση του οποίου δεν είναι επ’ ουδενί συζητήσιμη. Άλλωστε, όπως μας ενημερώνει η εθνική ομοσπονδία κινητικά αναπήρων (ΕΟΚΑ) δια του προέδρου της Νίκου Σκόνη, ο πήχης έχει τεθεί πολύ πριν την εμφάνιση της εγκυκλίου του ΙΚΑ, από τον Απρίλιο του 2011. “Σε υπόμνημα της ΕΟΚΑ προς τον υπουργό Α. Λοβέρδο που είχε σταλεί στις 19 Απριλίου” εξηγεί ο Ν. Σκόνης θέταμε το ζήτημα σχετικά με τα αναπηρικά είδη , την περιστολή της αιμορραγίας των ταμείων από τον τρόπο χορήγησης τους και τον επανακαθορισμό τόσο του χορηγούμενου είδους όσο και του ύψους της αξίας του θέτοντας τα εξής ως επείγουσες προτεραιότητες: 1. Επανακαθορισμός χορήγησης αναπηρικών ειδών που πρέπει να καθορισθεί με την συμμετοχή της ΕΕΦΙΑΠ (Εταιρία Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης) και της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ). 2. Επανακαθορισμός του τρόπου χορήγησης αναλωσίμων υλικών και αναπηρικών βοηθημάτων 3. Χορήγηση από όλα τα ταμεία των ίδιων αναπηρικών ειδών, επανακαθορισμός τόσο του τρόπου όσο και το είδους που θα δίνεται. 4. Δυνατότητα προμήθειας αναπηρικών ειδών από εταιρείες εξωτερικού πχ. μέσα από το διαδίκτυο.

“Η όλη φιλοσοφία της τοποθέτησης μας”, εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΟΚΑ, “είχε και έχει να κάνει με το ότι με τα χρήματα που μας χορηγεί το ταμείο συν αυτά που βάζουμε από την τσέπη μας μπορούμε να πάρουμε κάτι πολύ καλύτερο κάνοντας χρήση του διαδικτύου. Είχε και έχει επίσης την έννοια να σπάσει το απόστημα του κυκλώματος, της μίζας και της σπατάλης στα αναπηρικά είδη”. “Αντί αυτού” καταλήγει ο Ν. Σκόνης αξιολογώντας την εγκύκλιο του ΙΚΑ “διαπιστώσαμε ότι άνθρωποι που πασιφανώς αγνοούν το αντικείμενο αποφάσισαν για μας χωρίς εμάς με απέραντη προχειρότητα και επικίνδυνη άγνοια”.

Ελέω της άγνοιας και προχειρότητας που η κατατεθείσα από το ΙΚΑ εγκύκλιος αναδύει, οι προτάσεις της ΕΟΚΑ για να διασωθούν αν μη τι άλλο τα αυτονόητα για την λειτουργικότητα και αξιοπρέπεια των κινητικά αναπήρων ξεκινούν από μηδενική βάση. Τις παραθέτουμε συμπυκνωμένα:

α. Χρειάζεται κάτι σαν έκθεση που να μπορεί ο ανάπηρος να βλέπει τα είδη που διατίθενται από το διαδίκτυο, προκειμένου να διαλέξει αυτό που τον εξυπηρετεί. β. Πολλοί λίγοι είναι οι ανάπηροι που γνωρίζουν το διαδίκτυο, για το λόγο αυτό πρέπει στο ταμείο να υπάρχει ειδικός που θα κάνει την παραγγελία και θα έχει την ευθύνη για την διακίνηση του υλικού. γ. Στο ταμείο κάποιος πρέπει να γνωρίζει να παίρνει τα μέτρα του αναπήρου προκειμένου να παραγγελθεί το σωστό στο σωματότυπο του προϊόν. δ. Τα προϊόντα πρέπει να καλυφθούν από ανταλλακτικά και service. ε. Κάποια προϊόντα δεν είναι δυνατό να παραγγελθούν από το διαδίκτυο. στ. Το παρατηρητήριο τιμών δεν έχει καμιά σχέση με το αξιόπιστο είδος που διαθέτουν οι εταιρείες οι οποίες είναι χρόνια στην έρευνα και την διάθεση των προϊόντων. ζ. Τα είδη που αφορούν παιδιά, πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα. η. Υπάρχει ο κίνδυνος με την ελάττωση της τιμής χορήγησης να γεμίσει η αγορά φτηνά και αναξιόπιστα αναπηρικά είδη που δεν θα παρέχουν ασφάλεια στους Κινητικά Αναπήρους.

Σχετικά με την επιτροπή πιστοποίησης των καταστρεμμένων ειδών

Πρέπει να ανατραπεί το το εξής παράδοξο: ενώ η επιτροπή έχει ορίσει το όριο αντοχής του κάθε είδους, άλλη επιτροπή ελέγχει την οριστική καταστροφή! Αυτού ισχύοντος, θα πρέπει να μην υπάρχει χρονικό όριο αλλαγής αλλά στιγμή ολικής καταστροφής ανεξαρτήτως του χρόνου καταστροφής. Συμβαίνει όμως και το κάτι ακόμα πιο περίεργο: ενώ στα είδη και ιδιαίτερα τα αμαξίδια ελαφρού τύπου έχουν βάλει οι ανάπηροι από την τσέπη τους περίπου άλλα τόσα από όσα χορηγεί το ταμείο, η επιτροπή ελέγχει αν χάλασε αυτό που αγοράζουν με δικά τους λεφτά!

Που οδηγούν τα παραπάνω:


α) Οδηγούν τον ανάπηρο σε κομπίνα ολικής καταστροφής του παλαιού προκειμένου να πάρει νέο και ασφαλές. β) Μετά την περίοδο εγγύησης, καμία επισκευή δεν καθιστά το αναπηρικό αμαξίδιο ασφαλές στην κίνηση. γ) Το παλαιό αμαξίδιο αν κινείται μπορεί να χρησιμοποιείται στο μπάνιο και να μην καταστρέφεται.

Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι συνδεδεμένο με την δυνατότητα της κίνησης, της ενέργειας, των δραστηριοτήτων και της προσωπικότητας του κινητικά αναπήρου. Η χορήγηση αμαξιδίων που δεν συνάδουν με τα ανωτέρω συμβάλλουν στον Κινητικό περιορισμό του αναπήρου. Οι νέοι μέχρι 40 ετών ,οι αθλητές, τα άτομα που έχουν ενεργό δράση στα κοινά, την ΤΑ, τον Συνδικαλισμό και τις Τέχνες, πρέπει να εξαιρεθούν από το όριο της εγκυκλίου, να παραμείνουν στο προηγούμενο χρηματικό όριο παροχής, το δε ταμείο να δέχεται το τιμολόγιο από άλλη χώρα.

Πρέπει να καταργηθεί το όριο τον 65 σαν όριο ηλικίας χορήγησης αναπηρικών βοηθημάτων.

1. Αλλαγή των όρων χορήγησης ηλεκτροκίνητου ή χειροκίνητου αμαξιδίου.

α) Να χορηγείται στους παραπληγικούς –τετραπληγικούς με αυξημένες ανάγκες κίνησης (εργασία - ανηφορικό έδαφος κατοικίας, εργασίας-συνδικαλιστική δράση - συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα κτλ). β) Να μην αποκλείει η χορήγηση του ενός είδους το άλλο στις παραπάνω κατηγορίες, δεδομένου ότι το ηλεκτροκίνητο είναι για εξωτερικό χώρο ενώ το χειροκίνητο αμαξίδιο για εσωτερικό χώρο.

2. Απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αναπηρικών βοηθημάτων σε παραπληγικούς – τετραπληγικούς.

3. Οι κηδεμόνες ή τα τεχνικά μέλη είναι είδη που χρειάζονται και 30 πρόβες για να φτάσουν στο τελικό που βολεύει τον χρήστη. Άρα, πρέπει να εξαιρεθεί η αγορά τους από το διαδίκτυο και να αφεθεί η τιμή χορήγησης από το ταμείο.

Πρόσθεση αναπηρικών βοηθημάτων.


1. Είδη μπάνιου σε παραπληγικούς –τετραπληγικούς 2. Μηχανική καρέκλα ανόδου-καθόδου σκάλας όταν ο ανάπηρος διαμένει σε όροφο ( Μόνο όταν ο χρήστης είναι Παραπληγικός –Τετραπληγικός). 3. Μετατροπή σε χειροκίνητο σύστημα οδήγησης σε αναπηρικό αυτοκίνητο. 4. Βοηθήματα φόρτωσης - εκφόρτωσης αναπηρικού αμαξιδίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.