Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η αλήθεια για την Ολυμπιάδα Κωφών και την αιφνίδια ακύρωσή της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Τα γεγονότα της τελευταίας διετίας που οδήγησαν στην ακύρωση της διοργάνωσης από την χώρα μας της Ολυμπιάδας Κωφών 2013.


Το σήμα μιάς ακυρωθείσας πλέον διοργάνωσης. Στα αζήτητα ...Το σήμα μιας ακυρωθείσας πλέον διοργάνωσης. Στα αζήτητα ...Ελληνική ομάδα τζούντο Κωφών: Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην τελευταία Ολυμπιάδα της Ταϊβάν. Ενα από τα πάμπολλα ελληνικά μετάλλια της διοργάνωσης...Ελληνική ομάδα τζούντο Κωφών: Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην τελευταία Ολυμπιάδα της Ταϊβάν. Ένα από τα πάμπολλα ελληνικά μετάλλια της διοργάνωσης...
Η απόφαση αιφνίδιας ακύρωσης της διοργάνωσης από την Ελλάδα της Ολυμπιάδας Κωφών 2013, ενέχει στοιχεία εμπαιγμού σε βάρος όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του διεθνούς κινήματος των ατόμων με απώλεια ακοής.

Δύο λόγια εισαγωγικά για τον θεσμό της Ολυμπιάδας Κωφών: Πραγματοποιείται ανά τετραετία εδώ και περίπου ογδόντα χρόνια (το 1924 χρονολογούνται οι πρώτοι παγκόσμιοι αγώνες κωφών αθλητών), σε αντίθεση δε με τους προσφάτως πραγματοποιηθέντες αγώνες Special Olympics είναι διοργάνωση επίσημα αναγνωρισμένη από το 2001 με απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η τελευταία διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 2009 στη Ταϊβάν με συμμετοχή 150 και πλέον χωρών και περισσότερων των 4000 αθλητών με απώλεια ακοής σε 17 Ολυμπιακά αγωνίσματα.

Σε ότι αφορά τα νούμερα της ακυρωθείσας με απόφαση πρωθυπουργού Ελληνικής διοργάνωσης: Επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην χώρα μας 4500 αθλητές και περίπου 2500 προπονητές , διερμηνείς νοηματικών γλωσσών , φυσικοθεραπευτές και λοιπά μέλη εθνικών αποστολών για το διάστημα 28 Ιουλίου – 13 Αυγούστου 2013. Το αρχικό κόστος της όλης διοργάνωσης είχε εκτιμηθεί από την συσταθείσα οργανωτική επιτροπή το 2008 (πρόεδρος η Μαριάννα Βαρδινογιάννη) σε 32 εκατομμύρια € εκ των οποίων τα 18 θα βάραιναν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα θα εξασφαλίζονταν από χορηγίες. Ελέω οικονομικής δυσπραγίας, ο προϋπολογισμός επανεκτιμήθηκε προ τριμήνου (Μάρτιο 2011) σε συνάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών με ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου υγείας υπό τον υφυπουργό Χ. Αηδόνη και “έκατσε” στα 22 εκ. με όλες τις δυνατές περικοπές συμπεριλαμβανόμενες. Ώσπου άξαφνα, την Τρίτη 5 Ιουλίου, σε νέα συνάντηση εργασίας μεταξύ Χ. Αηδόνη, Ελληνικής Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών αλλά και εκπροσώπου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, συνέβη ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Μεταφέροντας απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο υφυπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση από την Ελλάδα της Ολυμπιάδας Κωφών 2013 ακυρώνεται!

Είναι βέβαιον ότι η ακύρωση αιφνιδίασε σοκαριστικά τον παριστάμενο στη συνάντηση διευθυντή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όχι όμως και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών που εδώ και κάμποσο καιρό ήταν υποψιασμένοι ότι “κάτι δεν πάει καλά”. Όπως μας ενημερώνει ο μετέχων στο συμβούλιο της αθλητικής ομοσπονδίας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) Κ. Γαργάλης, “από τον Σεπτέμβριο του 2009 , λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές, η συσταθείσα Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, που είχε δώσει τα ρέστα της την περίοδο 2004 – 2005 ώστε να τους αναλάβει η χώρα μας αλλά και τα επόμενα χρόνια ώστε να προβάλλει το γεγονός, πρακτικά εξαφανίστηκε...”. Η τελευταία παρουσία μελών της Οργανωτικής Επιτροπής σε σχετική με θέματα αθλητισμού κωφών εκδήλωση, χρονολογείται τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2009, όταν πραγματοποίησαν εξωτικό ταξιδάκι στην Ταϊβάν για να παρακολουθήσουν την Ολυμπιάδα Κωφών ως εκπρόσωποι της αμέσως επόμενης διοργανώτριας χώρας. “Εραψαν και πανάκριβα κουστούμια των 1000 € ώστε να είναι ευπρόσωποι εκπρόσωποι” θυμάται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

“Φτηνοί στα πίτουρα και ακριβοί στο αλεύρι” οι κάθε λογής αξιωματούχοι της πάλαι ποτέ ισχυρής Ελλάδας, προς απόδειξη καταγράφουμε κάποια τεκμήρια από το “κουστούμι” που έραψαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος των Ελλήνων κωφών και της αθλητικής ομοσπονδίας τους εκμεταλλευόμενοι το πάθος τους να γίνουν πάση θυσία οι αγώνες. Προ Ταϊβάν, λοιπόν, από το 2008, στα πλαίσια της ανάληψης της Ολυμπιάδας Κωφών 2013 από τη χώρα μας, επισκέφτηκαν ως είθισται την Ελλάδα εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών. Η Οργανωτική Επιτροπή έκανε κατά το κοινώς λεγόμενο “το κορόϊδο”, δεν κάλυπτε τα εθιμοτυπικά έξοδα των επισκέψεων, παρέπεμπε την πληρωμή τους στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (με τα πενιχρότατα οικονομικά) διαβεβαιώνοντας ότι ... θα διευθετήσει την υποχρέωση της σε σύντομο χρόνο. Δεν διευθέτησε μέχρι σήμερα το παραμικρό, πλέον με τους αγώνες ακυρωμένους, τόσο η οργανωτική επιτροπή τους όσο και τα χρωστούμενά της (για θέματα που αφορούσαν την προπαρασκευή των αγώνων) ... διαγράφονται.

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Απάντηση: Τα συσσωρευμένα χρέη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών είναι σήμερα περίπου 250.000 €., σε αυτά περιλαμβάνονται και χρέη προς προπονητές, ξενοδοχεία προετοιμασίας των αθλητών κ.ο.κ. που αφορούν την προσπάθεια της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης στο μεγάλο γεγονός της Ελληνικής Ολυμπιάδας Κωφών. Περιλαμβάνονται επίσης και χρωστούμενα ενοίκια των γραφείων της Ομοσπονδίας, αλλά και τηλέφωνα και μισθοί υπαλλήλων. Πρακτικά, η Ομοσπονδία σήκωσε μόνη και αβοήθητη στις πλάτες της τις δημόσιες σχέσεις μιας διοργάνωσης παγκόσμιας εμβέλειας και ... ξετινάχτηκε. Τα τηλέφωνά της δεν έχουν ακόμα κοπεί διότι τον τελευταίο χρόνο τα μέλη της πληρώνουν από την τσέπη τους τον λογαριασμό. Οι δύο δε υπάλληλοι που απασχολεί είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο, επί της ουσίας δεν είναι εργαζόμενοι αλλά εθελοντές.

“Φτηνοί στα πίτουρα και ακριβοί στο αλεύρι”, συνέχεια των πειστηρίων: Σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών αναλαμβάνοντας την διοργάνωση της Ολυμπιάδας Κωφών 2013, σε περίπτωση ακύρωσης της διοργάνωσης με υπαιτιότητα του διοργανωτή επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 € στην Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων και άλλων 50.000 στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών. Όταν από πλευράς του εκπρόσωπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας έγινε η σχετική υπενθύμιση μετά την αιφνίδια ανακοίνωση ακύρωσης της διοργάνωσης, ο Χ. Αηδόνης επέδειξε περίσσεια ... μεγαλοψυχία: “Δεσμεύομαι ότι το υπουργείο θα καλύψει τις υποχρεώσεις του” τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας τους παριστάμενους – κωφούς και ακούοντες – κυριολεκτικά άφωνους!

Τι μέλλει γεννέσθαι αναφορικά με την Ολυμπιάδα Κωφών του 2013: Καταρχάς, σε επίπεδο αθλητικό οι Έλληνες Κωφοί πρωταθλητές μάλλον διασώζονται. Εξηγούμαστε : Με βάση τα προβλεπόμενα από το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα των Κωφών, ο κίνδυνος αποκλεισμού των Ελλήνων αθλητών τόσο από την Ολυμπιάδα του 2013 όσο και από τις λοιπές διεθνείς διοργανώσεις των επόμενων χρόνων ήταν κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών αντιλαμβανόμενος ότι το Ελληνικό αθλητικό κίνημα των κωφών είναι θύμα και στο παραμικρό θύτης της ντροπιαστικής ακύρωσης των αγώνων, δεσμεύτηκε ότι οι Έλληνες κωφοί αθλητές δεν θα τιμωρηθούν περαιτέρω. Κάτι είναι και αυτό, συνυπολογιζομένου ότι οι αθλητές της χώρας μας και οι εθνικές μας ομάδες στον αθλητισμό των κωφών συγκαταλλέγονται στους κορυφαίους και κορυφαίες παγκοσμίως, κερδίζοντας πλήθος μετάλλια στις Ολυμπιάδες Κωφών ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία. Σε ότι αφορά, τέλος, τον τόπο τέλεσης της Ολυμπιάδας Κωφών 2013 μετά την αιφνίδια ακύρωση της Ελληνικής διοργάνωσης, η απόφαση θα παρθεί σε έκτακτη σύσκεψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών τον Σεπτέμβριο, πλην όμως δεν μοιάζει να υπάρχει κίνδυνος για αναβολή των αγώνων. Ήδη σε χρόνο μηδέν, δηλώθηκε διαθεσιμότητα από πλευράς της Τουρκίας, που διαμήνυσε ότι είναι πανέτοιμη να διοργανώσει την πλέον λαμπρή Ολυμπιάδα Κωφών που έχει γίνει ποτέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.