Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Άθλημα: Σκι Αντοχής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σχετικά με το άθλημα

Το Παραολυμπιακό σκι αντοχής συμπεριλήφθηκε ως αγώνισμα επίδειξης σ τους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1976, στο Örnsköldsvik, με τους αθλητές να εφαρμόζουν μόνο την κλασική τεχνική. Η ελεύθερη τεχνική εισήχθη το 1992 στους Αγώνες του Albertville.

Όπως και στο δίαθλο έτσι και στο σκι αντοχής οι αθλητές κατηγοριοποιούνται σε τρεις βασικές ομάδες αθλητές που αγωνίζονται όρθιοι, αθλητές που αγωνίζονται καθιστοί και αθλητές με μερική ή ολική απώλεια όρασης και οι οποίοι ανταγωνιστούν αθλητές με παρόμοιες αναπηρίες. Οι σκιέρ με προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό όπως και οι αθλητές χωρίς αναπηρία αλλά έχουν έναν οδηγό αθλητή ο οποίος τους κατευθύνει. Σκιέρ που αγωνίζονται όρθιοι είναι αθλητές με κινητική αναπηρία οι οποίοι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό με σκιέρ χωρίς αναπηρία. Ενώ αθλητές που αγωνίζονται καθιστοί (sit-skier) συνήθως δεν έχουν τη χρήση των ποδιών τους (λόγο παραπληγίας, τεραπληγίας ή άλλης αναπηρίας) και κάνουν χρήση ενός ειδικού καθίσματος που ονομάζεται sit-ski (ένα ειδικό κάθισμα στο οποίο είναι συναρμολογημένο ένα ζευγάρι σκι).

Εξοπλισμός

Κανονισμοί

Πώς λειτουργεί

Παραολυμπιακοί σκιέρ αντοχής αγωνίζονται σε αγώνες ατομικού ανδρών, ατομικού γυναικών σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις που κυμαίνονται από 2,5 χιλιόμετρα έως 20 χιλιόμετρα.

Κάθε αγώνας έχει ασύχρονη εκκίνηση και οι σκιέρ ξεκινούν με απόσταση 30 δευτερόλεπτων. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή χρησιμοποιεί ένα σύστημα χρονομέτρησης που λαμβάνει υπ΄ όχιν την αναπηρία και τον βαθμό δυσκολίας του κάθε αθλητή προκειμένου να εξισώσει πιθανά μειονέκτημα που προκύπτουν για αθλητές με μεγαλύτερς αναπηρίες εντός κάθε κατηγορίας. Ο πολλαπλασιαστής αυτός χρησιμοποιείται ώστε να υπολογιστεί ο τελικός χρόνος κάθε αθλητή ή αθλήτριας ο οποίος καθορίζει και τον νικητή.

Στις σκυταλοδρομίες κάθε μέλος της ομάδας διανύει ένα σκέλος της διαδρομής. Οι ομάδες αποτελούνται από σκιέρ από διαφορετικές κατηγορίες, αλλά με το συνολικό ποσοστό για κάθε ομάδα είναι ίσο. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται εκ των υστέρων υπολογισμός του χρόνου και η πρώτη ομάδα που περνά τη γραμμή τερματισμού κερδίζει. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διασυνοριακή σκι χώρα (Παραολυμπιακούς), μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της IPC σχετικά με το σκι αντοχής. www.ipc-nordicskiing.org.

Τεχνικές

Οι αθλητές χρησιμοποιούν δύο βασικές τεχνικές του σκι αντοχής: την κλασική, όπου τα σκι κινούνται πάντα παράλληλα μεταξύ τους μέσα στη χαραγμένη διαδρομή μέσα στο χιόνι, και την ελεύθερη τεχνική στην οποία οι σκιέρ προωθούνται κατά τρόπο παρόμοιο με το πατινάζ, σπρώχνοντας στο πλάι την άκρη του ενός τους σκι.

Η ελεύθερη είναι τεχνική απαιτεί πιο κοντά σκι και είναι ελαφρώς ταχύτερη από την κλασική - κατά μέσο όρο περίπου 8% σε μια κούρσα μέσης απόστασης. Οι αθλητές που αγωνίζονται καθιστοί (sit-skier) δεν είναι σε θέση να τροποποιήσουν την τεχνική τους με τους τρόπους που αναφέρονται παραπάνω και προωθούνται με τη χρήση μπατόν κατά μήκος της χαραγμένης πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.