Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Γιατί ο καφές μειώνει τη γυναικεία γονιμότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Η καφεΐνη εμποδίζει τη μεταφορά των ωαρίων από τις ωοθήκες στη μήτρα



Γιατί ο καφές μειώνει τη γυναικεία γονιμότητα
Τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στη γυναίκεία γονιμότητα

Ουάσινγκτον
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδας στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ανακάλυψαν για ποιον λόγο η κατανάλωση καφέ μειώνει τη γυναικεία γονιμότητα. Όπως είδαν η καφεΐνη εμποδίζει τη μεταφορά των ωαρίων από τις ωοθήκες στη μήτρα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη γυναικεία γονιμότητα. Για παράδειγμα μελέτη σε 9.000 Ολλανδές έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερις κούπες καφέ ημερησίως μειώνει την πιθανότητα σύλληψης κατά περίπου 25%.
Εμπόδιο στις συσπάσεις των σαλπίγγων
Ωστόσο το αίτιο αυτής της σύνδεσης δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα. Η νέα μελέτη η οποία διεξήχθη σε ποντίκια δίνει πλέον την απάντηση. Όπως έδειξε,  η καφεΐνη εμποδίζει τις συσπάσεις στις σάλπιγγες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μεταφορά των ωαρίων στη μήτρα. Συγκεκριμένα η διεγερτική ουσία του καφέ απενεργοποιεί ορισμένα εξειδικευμένα κύτταρα - «βηματοδότες» στα τοιχώματα των σαλπίγγων. Τα κύτταρα αυτά συντονίζουν τα κύματα των συσπάσεων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το απρόσκοπτο ταξίδι των ωαρίων προς τη μήτρα.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Pharmacology», μαρτυρεί ότι οι συσπάσεις των σαλπίγγων παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη μεταφορά των ωαρίων από τις παλλόμενες τριχοειδείς βλεφαρίδες που «ντύνουν» τα τοιχώματα των ωαγωγών σαλπίγγων. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι συνέβαινε το αντίθετο.
«Φρένο» στη σύλληψη
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Σιν Γουορντ «το νέο εύρημα δίνει μια εξήγηση στο γιατί η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες που έχει μια γυναίκα να συλλάβει».
Οι επιστήμονες από τη Νεβάδα σκοπεύουν τώρα να μελετήσουν ενδελεχέστερα τη λειτουργία των ωαγωγών σαλπίγγων. Πιστεύουν ότι η γνώση αυτή θα μπορέσει να βοηθήσει τους ειδικούς στη θεραπεία των φλεγμονών των γυναικείων γεννητικών οργάνων καθώς και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ένα άλλο όφελος αναμένεται να είναι η καλύτερη κατανόηση της εξωμήτριας κύησης κατά την οποία το έμβρυο αναπτύσσεται μέσα στις σάλπιγγες και όχι στη μήτρα με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία της γυναίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.