Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο πολιτισμός ωφελεί σοβαρά την υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Κυρίως οι άνδρες αισθάνονται πιο υγιείς και ευτυχισμένοι όταν πηγαίνουν θέατρο ή σε συναυλίες



Ο πολιτισμός ωφελεί σοβαρά την υγεία
Μια θεατρική παράσταση ή μια συναυλία μπορούν να κάνουν κυρίως τους άνδρες πιο ευτυχισμένους και υγιείς

Όσλο 
Οι επισκέψεις σε θέατρα, συναυλίες, γκαλερί και μουσεία ωφελούν σοβαρά την υγεία (και κυρίως των ανδρών), σύμφωνα με μελέτη ερευνητών στη Νορβηγία.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health» έδειξε ότι όσο πιο συχνά ένα άτομο συμμετείχε σε πολιτιστικές δραστηριότητες τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη για την υγεία του.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές πέρασαν από συνέντευξη 50.797 ενήλικες Νορβηγούς. Οι συμμετέχοντες δέχθηκαν ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους, το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονταν με τη ζωή τους καθώς και σχετικά με τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης που ένιωθαν.
Δημιουργικός και δεκτικός πολιτισμός
Οι εθελοντές απάντησαν επίσης σχετικά με τη συμμετοχή τους σε δύο διαφορετικά πολιτιστικά πεδία: το ένα αφορούσε τη δημιουργική ενασχόληση με τα πολιτιστικά και το άλλο τη δεκτική ενασχόληση με τα πολιτιστικά. Η δημιουργική ενασχόληση με τον πολιτισμό αφορά το να παίζει το ίδιο το άτομο κάποιο μουσικό όργανο, να τραγουδά σε χορωδία, να ζωγραφίζει, να παίζει θέατρο κ.α. Η δεκτική ενασχόληση με τον πολιτισμό συνίσταται στο να επισκέπτεται κάποιος εκθέσεις ζωγραφικής, μουσεία, να πηγαίνει σε συναυλίες, στο θέατρο κ.α.
Και οι δύο τύποι πολιτιστικής δραστηριότητας φάνηκε ότι συνδέονταν με καλή υγεία, ικανοποίηση με τη ζωή, χαμηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κοινωνικό υπόβαθρο και η οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων.
Άνδρες του … θεάτρου, γυναίκες των αθλητικών αγώνων
Συγκεκριμένα στους άνδρες, η θετική επίδραση για την υγεία ήταν εντονότερη όταν εκείνοι έπαιρναν τη «δόση» κουλτούρας μέσω της δεκτικής πολιτιστικής δραστηριότητας και όχι της δημιουργικής – η θετική επίδραση ήταν μάλιστα η ίδια είτε παρακολουθούσαν θεατρικές παραστάσεις, είτε συναυλίες , είτε εκθέσεις ζωγραφικής είτε επισκέπτονταν μουσεία. Πάντως στους άνδρες άρεσε επίσης να κάνουν εθελοντική εργασία, να ασχολούνται με δραστηριότητες στο ύπαιθρο και να κάνουν φυσική άσκηση.
Οι γυναίκες από την πλευρά τους που πήγαιναν συχνά στη Θεία Λειτουργία ή σε αθλητικούς αγώνες δήλωναν πιο υγιείς και ικανοποιημένες με τη ζωή τους.
Όπως σημείωσε στο LiveScience ο επικεφαλής της μελέτης Κένραντ Κούιπερς από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας «σε ό,τι αφορούσε τα δύο φύλα οι άνδρες φάνηκε να αποκομίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία όταν ασχολούνταν με τη δεκτική ενασχόληση με τα πολιτιστικά σε σύγκριση με τις γυναίκες». Πάντως, ο ερευνητής τόνισε πως σχετικά και με τα δύο φύλα, σε όσες περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες συμμετείχε το άτομο, τόσο πιο ευτυχισμένο ένιωθε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.