Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ένα φάρμακο για παχυσαρκία και προστάτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Επενεργεί στον μεταβολισμό και σταματά την ανάπτυξη του όγκου



Ενα φάρμακο για παχυσαρκία και προστάτη
Ένα πειραματικό φάρμακο που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας φαίνεται τελικά να έχει αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Λονδίνο 
Ένα πειραματικό φάρμακο που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ίσως βρει τελικά νέα χρήση στη θεραπεία της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη.
Ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν σε πειραματόζωα τη δραστική ουσία, η οποία δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, και παρατήρησαν ότι επιβραδύνει ή και αναστρέφει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Έλεγχος του μεταβολισμού
Το φάρμακο με το κωδικό όνομα STO 609, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, αντιμετωπίζει την παχυσαρκία επιδρώντας στον μεταβολισμό, και συγκεκριμένα καταστέλλοντας την παραγωγή του ενζύμου CAMKK2.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον Ιαν Μιλςανακάλυψε ότι η ανάπτυξη των κυττάρων των καρκινικών όγκων στον προστάτη σχετίζεται με ένα γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί για τη σύνθεση του συγκεκριμένου ενζύμου. Το γονίδιο αυτό ρυθμίζει την κατανάλωση γλυκόζης από τα κύτταρα _ τους παρέχει δηλαδή την τροφή που τους είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.
Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες σκέφτηκαν να εξετάσουν τη επίδραση που θα μπορούσε να έχει το STO 609 εναντίον των όγκων. Χορηγώντας τη δραστική ουσία σε ποντικούς είδαν ότι σταμάτησε τόσο την παραγωγή όσο και τη δραστηριότητα του ενζύμου CAMKK2 .
Ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφουν στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «HMBO», η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σταμάτησε, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το μέγεθος των όγκων μειώθηκε.
Στοπ στην ανάπτυξη του όγκου
«Ανακαλύψαμε ένα δίκτυο γονιδίων τα οποία ελέγχουν πώς τα καρκινικά κύτταρα διογκώνονται προτού διαιρεθούν» δήλωσε ο δρ Μιλς. «Και, κάτι ακόμη πιο σημαντικό, δείξαμε ότι το μπλοκάρισμα ενός από αυτά τα γονίδια στερεί από τα καρκινικά κύτταρα βασικά θρεπτικά συστατικά και μειώνει το μέγεθος του όγκου σταματώντας την εξάπλωση της νόσου».
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών οι οποίες θα διευρύνουν τις γνώσεις της επιστήμης γύρω από την παραγωγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα θα ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη. Ηση όμως η ανακάλυψή τους αποτελεί μια σημαντική αρχή.
«Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος και αν μπορούμε να τον επιβραδύνουμε ακόμη περισσότερο αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τον μετατρέψουμε από θανατηφόρο ασθένεια σε χρόνια πάθηση την οποία μπορούμε να διαχειριστούμε»τόνισε ο δρ Μιλς.
Οι ερευνητές ελπίζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές με το νέο φάρμακο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.