Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Τύποις εργαζόμενοι, επί της ουσίας εθελοντές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Έως και 8 μήνες απλήρωτοι οι 500 εργαζόμενοι των ΝΠΙΔ της Αττικής παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία

Πινγκ πόνγκ ανταλλαγής ευθυνών ανάμεσα σε υπουργεία, περιφέρεια και διοικήσεις των ιδρυμάτων


Στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης 500 περίπου εργαζόμενοι στα κέντρα – ιδρύματα ΝΠΙΔ της Αττικής, εξακολουθούν να παρέχουν υπηρεσίες σε 1000 και πλέον άτομα με αναπηρίες παρότι παραμένουν ως και οκτώ μήνες απλήρωτοι.

Με παρέμβασή της εδώ και δύο εβδομάδες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, προαναγγέλει το νομοτελειακό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται τα κέντρα – ιδρύματα ΝΠΙΔ “καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους τους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες και τις παροχές τους προς τα ΑμεΑ”. H ομοσπονδία εξηγεί ότι το πινγκ πόνγκ της απόδοσης ευθυνών – ανάμεσα στις διοικήσεις των φορέων, τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα υπουργεία υγείας και εργασίας – έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά του, το “μπαλάκι” της ανοχής έσπασε...

Δυό λόγια για το πινγκ πόνγκ: Τα διοικητικά Συμβούλια των φορέων Ν.Π.Ι.Δ., αποδίδουν το πρόβλημα στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, στον «Καλλικράτη», στην Περιφέρεια Αττικής (που μέχρι 31/12/10 είχε την μέριμνα για τα προνοιακά-φιλανθρωπικά Ιδρύματα και Σωματεία) και φυσικά στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εποπτεύει αυτούς τους φορείς. Για να επιβιώσουν στοιχειωδώς ζητούν χρήματα με μορφή δωρεάς από τους γονείς παρότι λαμβάνουν νοσήλια από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Τα ασφαλιστικά ταμεία και το Υπουργείο Εργασίας, από την άλλη, υπόσχονται πως θα δώσουν στα Ιδρύματα Ν.Π.Ι.Δ. τις οφειλές τους. Στο “παιχνίδι” και η Περιφέρεια Αττικής δεδομένου ότι από τις 24/3/11 έχει ανατεθεί στην αντιπεριφερειάρχη η διανομή των επιχορηγήσεων, ζητά πίστωση χρόνου. Πλην όμως καμμιά συγκεκριμένη αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας δεν έχει αναλάβει ακόμα τη διαχείρισή τους, ενώ τα ποσά που αναλογούν στις επιχορηγήσεις αυτές εξακολουθούν να μην είναι προϋπολογισμένα στα κονδύλια!
Από πλευράς του το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δια του γενικού γραμματέα του Γ. Κατριβάνου έχει από τις 5/4/11 δεσμευτεί ότι το ποσό της πρώτης δόσης 2011 για τα ΝΠΙΔ της Αττικής (1.800.000 ευρώ) έχει ενταλματοποιηθεί, βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ... αναμένεται η διάθεσή του. Σημειωτέον ότι το μοναδικό ... αναμενόμενο ποσό καλύπτει περίπου το 7% του ετήσιου προϋπολογισμού των κέντρων – ιδρυμάτων. Σημειωτέον επίσης ότι από πλευράς υπουργείου τροφοδοτείται κλίμα περαιτέρω μείωσης των επιχορηγήσεων.
“Διεκδικούμε εργασιακή αξιοπρέπεια” η φράση – κωδικός των απλήρωτων εργαζομένων , στο υφιστάμενο πλαίσιο εγκατάλειψης και μοιάζει φωνή βοώντος εν τη ερήμω...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.