Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Φάρμακο του διαβήτη ενάντια στον καρκίνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Η μετφορμίνη μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με επιθετικούς όγκους στον μαστό



Φάρμακο του διαβήτη ενάντια στον καρκίνο
Η μετφορμίνη μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για γυναίκες με επιθετικό καρκίνο του μαστού

Λονδίνο
Ενα από τα πιο κοινά, φθηνά και παλαιά φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, η μετφορμίνη ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μάλιστα, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Cycle»,  ένα νέο τεστ το οποίο δείχνει τις ασθενείς με καρκίνο στον μαστό που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη φθηνή θεραπεία.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες των οποίων τα καρκινικά κύτταρα  «τρέφονταν» με θρεπτικά συστατικά υψηλής ενέργειας τα οποία ‘έκλεβαν’ από υγιή κύτταρα γύρω τους, εμφάνιζαν αυξημένες πιθανότητες μετάστασης του καρκίνου τους καθώς και θανάτου.
Το γεγονός αυτό μαρτυρεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι ασθενείς αυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη μετφορμίνη, η οποία βάζει «φρένο» στην παροχή τροφής προς τα …λαίμαργα και επιθετικά καρκινικά κύτταρα.
Ο καρκίνος είναι ό,τι τρώει…
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μάικλ Λισάντι από το Τμήμα Ερευνας για τον Καρκίνο του Μαστού στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ «δείξαμε ότι η ρήση ‘είμαστε ό,τι τρώμε’ ισχύει και για τον καρκίνο. Η τροφή που καταναλώνουν τα καρκινικά κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του ασθενούς και για τον σχεδιασμό της θεραπείας του». Ο καθηγητής εξήγησε ότι όταν τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά υψηλής ενέργειας οι όγκοι γίνονται επιθετικότεροι και η αντιμετώπισή τους πιο δύσκολη. Ωστόσο αρκετές ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από τη μετφορμίνη η οποία «κόβει» την παροχή καυσίμου προς τα καρκινικά κύτταρα. «Παρότι πρέπει να διεξαγάγουμε περαιτέρω μελέτες, αυτό το τεστ μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό νέο τρόπο σχεδιασμού θεραπειών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και για μια ευρεία γκάμα καρκίνων».
Κλοπή θρεπτικών συστατικών
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν 219 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και είδαν ποιες από αυτές έφεραν όγκους που τρέφονταν με θρεπτικά συστατικά υψηλής ενέργειας., τα οποία είναι γνωστά ως κετόνες και γαλακτικό οξύ. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά περιέχονται στα υγιή κύτταρα και μετατρέπονται σε πολύτιμα «λάφυρα» για τα καρκινικά.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς των οποίων τα καρκινικά κύτταρα κατανάλωναν υψηλές ποσότητας κετονών και γαλακτικού οξέος αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής και μετάστασης του καρκίνου τους καθώς και θανάτου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι γυναίκες που διαθέτουν τέτοιου είδους «αχόρταγα» καρκινικά κύτταρα αποτελούν και την κύρια ομάδα η οποία θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη μετφορμίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.