Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«Έχουμε μια φωνή»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
16η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΩΝΗΣ

Ως Παγκόσμια Ημέρα Φωνής καθιερώθηκε η 16η Απριλίου, με κύριο σκοπό να αυξηθεί η δημόσια αίσθηση της σημασίας της φωνής, καθώς και να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα φωνής.

Για το 2011 το μήνυμα είναι: «Εχουμε μια φωνή» («We share a voice»). Μεταφορικά η φωνή είναι «ένα παράθυρο της ψυχής». Η φωνή μπορεί να αποκαλύψει τη διάθεση, την ηλικία ή την αρρώστια. Μπορούμε να γοητευθούμε από τη φωνή κάποιου. Η φωνή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθησυχάσει αλλά επίσης για να προκαλέσει ή για να φοβίσει.

Αν και η φωνή χρησιμοποιείται σαν καθημερινή βάση της ομιλίας, οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της μόνον όταν προκύπτει πρόβλημα φωνής. Συχνά τα προβλήματα φωνής είναι μόνον παροδικά, όπως στην περίπτωση βραχνάδας από το κοινό κρυολόγημα, ή οφειλόμενα σε φωνητική κόπωση, μετά από εκτεταμένη περίοδο ομιλίας. Ομως τα προβλήματα μπορεί να χρονίζουν εάν έχει γίνει κατάχρηση της φωνής ή υπερχρησιμοποίησή της όταν ήταν ευπαθής. Ο κίνδυνος να πάθει ζημία η φωνή αυξάνεται ιδίως τις περιόδους που πάσχουμε από προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού.

Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι καταχρηστικές συνήθειες φωνής που μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη φωνητική βλάβη. Η φωνή είναι αποτέλεσμα της ταλάντωσης των φωνητικών χορδών, η δομή των οποίων είναι πολύ λεπτεπίλεπτη και ευαίσθητη. Μπορεί να γίνει ρήξη των αιμοφόρων αγγείων των φωνητικών χορδών κατά τη διάρκεια κλάματος ή αρκετά δυνατής φώνησης (τσιρίδα). Κανονικά η πληγή αναμένεται να ιαθεί από μόνη της, αλλά όταν η φωνή μονίμως χρησιμοποιείται καταχρηστικά και ο ιστός - υμένας των φωνητικών χορδών συνεχίζει να ερεθίζεται, οι διαδικασίες ιάσεως διαταράσσονται και οδηγούν έτσι στην ανάπτυξη παθολογίας που προξενεί μόνιμη αλλαγή της φωνής. Εάν τα προβλήματα φωνής διαρκούν πέραν των 3 εβδομάδων πιθανόν να καταδεικνύουν αναπτυσσόμενη παθολογία του λάρυγγος και επομένως πρέπει να εξεταστεί από έναν ειδικό ιατρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.