Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Εργαλείο και στην ιατρική το eye tracking

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Απαραίτητο «εργαλείο» σε πλήθος διαφορετικών εφαρμογών, που εκτείνονται από την επιστημονική έρευνα έως τη διαφήμιση και το marketing, τείνει να αποτελέσει σήμερα η ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία τού eye tracking.

Η χρήση της νέας τεχνολογίας, που συνίσταται στην καταγραφή των κινήσεων του ματιού σε μια οθόνη με τη χρήση ειδικού ανιχνευτή, υιοθετείται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο από εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Apple, η Google και η Toyota και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά ακόμα και στη βαθύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση σύνθετων επιστημονικών προβλημάτων, όπως η δυσλεξία!

Το eye tracking αποτελεί τη διαδικασία καταγραφής της οφθαλμικής εστίασης (gaze point) με τη χρήση ενός ανιχνευτή (eye tracker). Με τη μέθοδο αυτή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι κοιτάει ο χρήστης σε πραγματικό χρόνο (real time tracking), δηλαδή πού προσηλώνει το βλέμμα του και με ποιο τρόπο. Η αποτύπωση της οπτικής διαδρομής με τη βοήθεια του eye tracker βασίζεται στην καταγραφή υπέρυθρου βίντεο της κόρης του οφθαλμού και στην αντανάκλαση που αυτό προξενεί στον κερατοειδή χιτώνα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο χαρακτηριστικών μάς επιτρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς το σημείο όπου τέμνεται το βλέμμα με την επιφάνεια που κοιτάμε. Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο χειρουργός-οφθαλμίατρος, επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου CORNELL Νέας Υόρκης και διευθύνων σύμβουλος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Κρήτης «Εμμετρωπία», Ιωάννης Ασλανίδης, και οι ερευνητές Βασίλειος Ανδρεαδάκης και Ιωάννης Πωλιουδάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.