Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ζητούνται κοινοβουλευτικές εξηγήσεις για το μη υποχρεωτικό της προσβασιμότητας των μουσείων και μνημείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Επερώτηση των βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ) Διώτη, Κουράκη και Κριτσωτάκη στον Π. Γερουλάνο



Την αναδιαμόρφωση του σχετικού με την “αναβάθμιση των υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία” προγράμματος του υπουργείου πολιτισμού ώστε να περιλαμβάνει ως υποχρεωτικές τις παρεμβάσεις διασφάλισης της προσβασιμότητας για τους επισκέπτες με αναπηρία, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Παύλο Γερουλάνο οι βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ) Η. Διώτη, Α. Κουράκης και Μ. Κριτσωτάκης.

Οπως επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές, “το έγγραφο που διαβίβασε προ ημερών στη βουλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τις προσπάθειες του Υπουργείου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε κάθε επισκέψιμος χώρος (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία) να παρέχει στους επισκέπτες τις βασικές υπηρεσίες, προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, καθώς υποβάθμισε σε εξειδικευμένη υπηρεσία την προσβασιμότητα”.
Η υποβάθμιση της προσβασιμότητας σε ... εξειδικευμένη (ή απλώς ... επιθυμητή) υπηρεσία ήταν αποτέλεσμα καταγραφής των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία από τις κατά τόπους Εφορείες αρχαιοτήτων που είχε ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο 2010. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες χωρίστηκαν σε βασικές, επιθυμητές και εξειδικευμένες. Σύμφωνα με την εξαγγελία του προγράμματος, η προσβασιμότητα των χώρων και οι προσβάσιμες σε ΑμεΑ τουαλέτες εντάσσονται στις ... επιθυμητές υπηρεσίες.  Οι απτικές διαδρομές ή οι χώροι αφής και τα συστήματα αυτόματης ξενάγησης εντάσσονται (ακόμα χειρότερα) στις...εξειδικευμένες!
“Το υπουργείο εξοβελίζει στις επιθυμητές ή και στις εξειδικευμένες υπηρεσίες, αυτές που υπηρετούν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους. Στις λεγόμενες βασικές υπηρεσίες δεν υπάρχει ούτε μία (σ.σ. έστω για το θεαθήναι) πρόβλεψη προσπελασιμότητας” τονίζουν δηκτικά οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και εγκαλούν τον υπουργό πολιτισμού αποτιμώντας ότι “ο όλος σχεδιασμός του προγράμματος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία καταχωρεί τους πολίτες με αναπηρία σε πολίτες τρίτης κατηγορίας”... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.