Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Κρυφή επιδημία» η ηπατίτιδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνολικά 500.000 άτομα νοσούν στη χώρα μας από ηπατίτιδα, 300.000 από την μορφή B και 200.000 από τη C.

«Η είσοδος στη χώρα μας περισσοτέρων από 1.000.000 μεταναστών την τελευταία 20ετία από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και από χώρες της Ασίας και Αφρικής, που αποτελούν ομάδες υψηλής συχνότητας για ηπατίτιδα B και C, έχει αυξήσει τους αριθμούς ασθενών με χρόνιες ηπατίτιδες B και C».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, από τους Στέφανο Χατζηγιάννη, ομότιμο καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρο Ντουράκη, καθηγητής παθολογίας-ηπατολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, και Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, αναπληρωτή καθηγητή παθολογίας-γαστρεντερολογίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος.

Η ιατρική κοινότητα αποκαλεί την ηπατίτιδα ως «κρυφή επιδημία», η οποία αποτελεί πρόβλημα και απειλεί για την δημόσια υγεία σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η απουσία συμπτωμάτων, δε, δεν οδηγεί τον ασθενή στον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα το ήπαρ μπορεί να καταστρέφεται.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, δεδομένου ότι τα νοσήματα αυτά είναι ασυμπτωματικά και ο έλεγχος του πληθυσμού ή έστω των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν είναι υποχρεωτικός, η διάγνωση γίνεται μόνον τυχαία λόγω κάποιου τσεκ-απ.

Οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προσπάθειες για τον έλεγχο της χρόνιας ηπατίτιδας B και C θα είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη 18η Διεθνή Διημερίδα "Ηπατίτιδα B και C", που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιανουαρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.