Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Το κάπνισμα υπεύθυνο και για την αρθρίτιδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 2.000 άτομα, το ένα τρίτο των περιπτώσεων σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνδέεται με το κάπνισμα. Μάλιστα, η συνέπεια αυτή, φαίνετε να μην αφορά μόνο όσους έχουν γενετική προδιάθεση για την αρθρίτιδα.
Με άλλα λόγια, το κάπνισμα δεν πυροδοτεί απλώς μια ρευματοειδή αρθρίτιδα που ήταν μοιραίο αργά ή γρήγορα να εκδηλωθεί, αλλά προκαλεί τη νόσο και σε άτομα που δεν έχουν τα «γονίδια της αρθρίτιδας».

Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάπνιζαν πολύ (πάνω από 1 πακέτο τσιγάρα για πάνω από 20 χρόνια) είχαν σχεδόν 200% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Πιο ειδικά, είχαν 200% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν ένα αντίσωμα (το ACPA), το οποίο ανευρίσκεται σε όσους πάσχουν από τη σοβαρή μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ασθένεια αυτή ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή σε εκείνα αγνώστου αιτιολογίας κατά τα οποία ο οργανισμός ανεξήγητα αρχίζει να επιτίθεται σε φυσιολογικούς ιστούς, όργανα ή στοιχεία και, ουσιαστικά, στον ίδιο τον εαυτό του.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί έντονο και οδυνηρό οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις.
Η έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of the Rheumatic Diseases».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.