Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Πως αντιμετωπίζονται οι ουλές;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κάθε άνθρωπος υφίσταται περίπου διακόσιους τραυματισμούς κάθε χρόνο, αλλά η πλειονότητα αφορά επιφανειακές κακώσεις του δέρματος που δεν δημιουργούν ουλές. Όταν όμως ο τραυματισμός είναι βαθύτερος, τότε η αποκατάσταση της συνέχειας του δέρματος πραγματοποιείται με τη δημιουργία ουλής, της οποίας η φυσιολογική εξέλιξη και συμπεριφορά δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη.

Ουλές δημιουργούνται και από άλλες αιτίες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις, διάφορες φλεγμονές (π.χ. η ακμή) και βαθιά εγκαύματα. Οι ουλές μπορεί να είναι ευαίσθητες στην αφή και στις μεταβολές της θερμοκρασίας, να προκαλούν κνησμό και σπανιότερα ελαφρύ πόνο.

Οι περισσότερες ουλές με την πάροδο του χρόνου βελτιώνονται. Η περίοδος αυτή δεν είναι η ίδια για όλους. Ο μέσος όρος είναι περίπου ένας χρόνος. Οι ουλές, κόκκινες, σκληρές και ανελαστικές στο αρχικό στάδιο, σταδιακά γίνονται μαλακές, επίπεδες και αποκτούν απόχρωση που μοιάζει με το γύρω δέρμα. Από την άποψη της εμφάνισης, είναι γεγονός ότι δύσμορφες ουλές σε εμφανή μέρη του σώματος (όπως το πρόσωπο), ανεξάρτητα από τη βαρύτητά τους, μπορεί να δημιουργήσουν ψυχολογικές επιβαρύνσεις και σπανιότερα ψυχιατρικές καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές, οι ουλές είναι ανεπιθύμητες. Η αντιμετώπιση και θεραπεία των ουλών δεν είναι πάντα εύκολη. Σε πρώτη φάση οι ουλές αντιμετωπίζονται με συντηρητικές μεθόδους, όπως κρέμες, αλοιφές και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Χρησιμοποιούνται επίσης ειδικά επιθέματα από σιλικόνη και ειδικές πιεστικές ενδυμασίες. Όταν οι ουλές δημιουργούν πρόβλημα λειτουργικό- παρεμποδίζουν δηλαδή τη φυσιολογική λειτουργία κάποιου μέρους του σώματος, όπως τα δάκτυλα- τότε καταφεύγουμε σε πλαστική χειρουργική επέμβαση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή τους, αλλάζοντας το σχήμα και τη φορά τους, κάνοντάς τις πιο στενές και επίπεδες κ.ο.κ. Η Πλαστική Χειρουργική, αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, δεν είναι σε θέση με τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά να εξαφανίσει τις ουλές, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις.

Ο δρ Ανδρέας Γιακουμεττής είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (UΕΜS) και της ΕSΡRΑS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.