Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Παροχές στα Άτομα με Αναπηρία που είναι διακεκριμένοι αθλητές - Ε. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΑμεΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
1. Οι αθλητές που έχουν σημειώσει μία, τουλάχιστον, από τις διακρίσεις που προβλέπονται στην περίπτωση α του κεφαλαίου Β1 του παρόντος, είναι ηλικίας δεκαεπτά έως και τριάντα (17-30) ετών και έχουν τίτλο σπουδών που τους επιτρέπει συμμετοχή στις κάθε φορά ισχύουσες δια-δικασίες επιλογής για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγονται σε οποιοδήποτε τμήμα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της προτίμησής τους, πλην των Τ.Ε.Φ.Α.Α. και εγγράφονται σε αυτό, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, που ορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Εξαιρούνται, οι αθλητές που έχουν κατακτήσει, τουλάχιστον, μία πρώτη νίκη σε θερινούς ή χειμε-ρινούς Ολυμπιακούς αγώνες για τους οποίους ορίζεται ηλικία 17-35 ετών. Με την αριθμ. Φ.252.25/Β6/2000, απόφαση (Φ.Ε.Κ. 473 Β΄), όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ Φ.252.25/Β6/2648/2001, (Φ.Ε.Κ. 1250 Β΄) και Φ.252.25/Β6/2005, (Φ.Ε.Κ. 61 Β΄) αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δι-καιολογητικά, η διαδικασία και γενικά κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

Ειδικότερα:
α) Στα ομαδικά αθλήματα ο αθλητής πρέπει να έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες της διοργάνωσης. Σε διοργανώσεις που διεξάγονται, κατά φάσεις, οι συμμετοχές στους αγώνες υπολογίζονται με βάση το άθροισμα των αγώνων όλων των φάσεων.
β) Ως Πανελλήνιοι αγώνες ή Πανελλήνιο πρωτάθλημα θεωρούνται μία και μόνο Εθνικού Ερασιτεχνικού επιπέδου διοργάνωση κάθε χρόνο, που ορίζεται από την οικεία αθλητική ομοσπον-δία και πάντα της ανώτατης κατηγορίας για κάθε άθλημα ή αγώνισμα. Οι διοργανώσεις κυπέλλου δεν θεωρούνται Πανελλήνιοι αγώνες ή Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Όταν σε κάποια κατηγορία ηλι-κιών και φύλου γίνονται δύο ή περισσότερα Πανελλήνια πρωταθλήματα σε κάθε κατηγορία, λαμβάνεται υπόψη, μόνο, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ή οι Πανελλήνιοι αγώνες της μεγαλύτερης ηλι-κίας στη συγκεκριμένη κατηγορία.
γ) Στα ατομικά αθλήματα δεν λαμβάνεται υπόψη η ομαδική βαθμολογία ή κατάταξη. Ως ατο-μικά αθλήματα νοούνται και τα ομαδικά αγωνίσματα αυτών. Οι αναφερόμενες διακρίσεις, πλην των Ολυμπιακών, Παγκοσμίων και Πανευρωπαϊκών αγώνων, πρέπει να έχουν κατακτηθεί από τους αθλητές κατά τη διάρκεια των τεσσάρων (4) τελευταίων ετών, πριν από το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ο αθλητής υποβάλλει αίτηση εισαγωγής.
δ) Οι αθλητές μπορούν να ασκήσουν το πιο πάνω δικαίωμά τους και τα αμέσως επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από αυτό που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση εισαγωγής.
ε) Αν ο αριθμός των ενδιαφερόμενων αθλητών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που δικαιούνται τις προαναφερθείσες παροχές, ευεργετήματα ή διευκολύνσεις, ισχύει σειρά προτεραιότητας με τα εξής κριτήρια:
- Διάκριση σε άθλημα ή αγώνισμα που περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Νίκη στην ανώτατη κατηγορία του αθλήματος ή του αγωνίσματος.
- Σειρά προτεραιότητας των διακρίσεων που καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού για τον αθλητισμό.
- Βαθμός του τίτλου σπουδών.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας διενεργείται δημόσια κλήρωση.
2. Οι αθλητές που έχουν κατακτήσει μια τουλάχιστον νίκη από τις παρακάτω:
α) 7η έως και 8η νίκη σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά την ισχύουσα νομοθεσία ομοσπονδίες,
β) 1η έως και 3η νίκη σε μεσογειακούς αγώνες,
γ) 1η – 3η νίκη σε Βαλκανικούς αγώνες ανδρών γυναικών και εφήβων – νεανίδων,
δ) 1η έως και 3η νίκη σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – γυναικών, εφή-βων – νεανίδων σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά την ισχύουσα νομοθεσία ομοσπονδίες ή πανελλήνιους σχολικούς αγώνες,
ε) έχουν σημειώσει ή ισοφάρισαν πανελλήνια επίδοση ανδρών – γυναικών, σε αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά την ισχύουσα νομοθεσία ομοσπονδίες,
στ) 1η έως και 6η νίκη σε παγκόσμια πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά την ισχύουσα νομοθεσία ομοσπονδίες,
ζ) 1η έως και 6η νίκη σε ευρωπαϊκό πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά την ισχύουσα νομοθεσία ομοσπονδίες,
η) 1η νίκη σε πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων κορασίδων σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά την ισχύουσα νομοθεσία ομοσπονδίες.
εισάγονται, σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο, κατά φθίνου-σα σειρά μορίων, σε οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. πλην των Τ.Ε.Φ.Α.Α. σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επιπλέον του αριθμού εισακτέων, εφόσον, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων κατά δέκα τοις εκατό (10%) συγκεντρώνουν αριθμό μορίων, τουλάχιστον, ίσο με τα μόρια που συγκέντρωσε το ίδιο ακαδημαϊκό έτος ο τελευταίος εισαχθείς στη συ-γκεκριμένη σχολή.
Βλέπε: εδάφιο β΄, παρ. 2 Κεφάλαιο Β1, «Ύψος οικονομικής επιβράβευσης αθλητών και προπονητών», του παρόντος.

Πηγή: Οδηγός του Πολίτη με Αναπηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.