Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Οι στατίνες λιγότερο επικίνδυνες για ασθενείς με πρόβλημα στο συκώτι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ελλήνων ερευνητών, η μακροχρόνια λήψη στατινών, του φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για τη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι λιγότερη επικίνδυνη για ασθενείς με πρόβλημα στο ήπαρ.
Σημειώνεται, ότι οι στατίνες, με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 20 δισ. δολάρια παγκοσμίως, λειτουργούν μπλοκάροντας ένα ένζυμο του ήπατος, το οποίο παράγει τα μόρια λίπους (που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλούν αρτηριοσκλήρωση), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Όμως, οι γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφούν τις στατίνες σε ασθενείς με προβλήματα στο συκώτι.
Οι επιστήμονες υπό τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Άθυρο και τον Δημήτρη Μιχαηλίδη του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του University College του Λονδίνου πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια έρευνα του είδους της σε 437 ασθενείς με διαταραχές στη λειτουργία του ήπατος και με ενδείξεις ότι έπασχαν από πρωτοπαθή, μη αλκοολικής αιτιολογίας, λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Από αυτούς, οι 227 έκαναν θεραπεία με στατίνες και οι υπόλοιποι όχι.

Στα τρία χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, το 10% των ασθενών στην ομάδα που έπαιρνε στατίνες έπαθε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ στην ομάδα που δεν έπαιρνε στατίνες, το ποσοστό ήταν διπλάσιο (20%). Η ωφέλεια και η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου ήταν επίσης εμφανής στην ομάδα με τις στατίνες.
Παράλληλα, η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορά στις δυσλειτουργίες του ήπατος ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών, γεγονός που σημαίνει ότι οι στατίνες δεν επιδείνωσαν τα προβλήματα στο συκώτι.

Ο Τεντ Μπέιντερ του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, σχολιάζοντας την ελληνική έρευνα, ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως πολλοί ασθενείς με προβλήματα στο συκώτι κακώς μέχρι τώρα δεν έχουν τύχει θεραπείας με στατίνες, για να ρίξουν την υψηλή χοληστερόλη τους. «Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι οι στατίνες προκαλούν προβλήματα στο συκώτι εξαιτίας των σχετικών αναφορών στις οδηγίες που συνοδεύουν τα φάρμακα στις συσκευασίες τους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να ζητήσουν τη διαγραφή αυτού του σημείου από τις γραπτές οδηγίες» πρόσθεσε.
Η  μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.