Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το «τζετ-λαγκ» προκαλεί μακρόχρονες μεταβολές στον εγκέφαλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσοι κάνουν συχνά υπερατλαντικά και διηπειρωτικά ταξίδια είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα συγκέντρωσης αλλά και μαθησιακές δυσκολίες μέχρι και έναν μήνα μετά την επιστροφή τους στο κανονικό πρόγραμμά τους.
Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροβιολογίας Λανς Κρίγκσφελντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE», ανέφεραν ότι παρόμοιες εγκεφαλικές διαταραχές μπορούν να παρατηρηθούν σε οποιονδήποτε άνθρωπο που εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες ή ασυνήθιστα ωράρια το βράδυ.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια, τα οποία υπέβαλλαν επί δύο φορές την εβδομάδα για έναν μήνα, σε εξάωρες αλλαγές στο πρόγραμμά τους, ανάλογης διάρκειας με μια πτήση Νέα Υόρκη-Παρίσι. Τα πειραματόζωα, μετά από αυτό το τεχνητό «τζετ-λαγκ», είχαν πρόβλημα να μάθουν ακόμα και απλά «καθήκοντα». Μάλιστα, τα προβλήματα αυτά διατηρήθηκαν ακόμα κι έναν μήνα μετά την επαναφορά των πειραματόζωων στον κανονικό ρυθμό της καθημερινότητάς τους.    

Το «τζετ-λαγκ» προκαλείται όταν ένας ταξιδιώτης διασχίζει πολλές χρονικές ζώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάθε άνθρωπος έχει ένα εσωτερικό 24ωρο ρολόι που ελέγχει τους λεγόμενους κιρκαδιανούς βιολογικούς ρυθμούς. Όταν κάποιος μπαίνει σε μια χρονική ζώνη που δεν συγχρονίζεται με το βιολογικό ρολόι του, προκαλείται «τζετ-λαγκ», μέχρι ο οργανισμός του να βρει έναν νέο συγχρονισμό.
Ο Κρίγκσφελντ συστήνει μια ώρα ξεκούρασης για κάθε μετακίνηση ωριαίας χρονικής ζώνης, ενώ οι άνθρωποι που εργάζονται βράδυ θα πρέπει να κοιμούνται το πρωί σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο, για να αναπροσαρμόσουν τον οργανισμό τους στην αλλαγή των βιορυθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.