Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η ραδιενέργεια σε χαμηλά επίπεδα κάνει καλό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας Βρετανός γιατρός έρχεται να υποστηρίξει την ανατρεπτική άποψη, ότι η ανθρωπότητα σφάλλει που έχει φοβική στάση απέναντι στη ραδιενέργεια, καθώς αυτή, σε κατάλληλη δοσολογία, δεν οδηγεί σε καρκίνο και θάνατο, αλλά μπορεί να προσδώσει μακροβιότητα και να συμβάλει σε γρήγορη θεραπεία ασθενειών.

Ο δρ Μπομπ Μπέρι, ακτινολόγος στο νοσοκομείο του Λιντς, σε ομιλία του στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής του Λονδίνου, τόνισε ότι η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει την ακτινοβολία της ατομικής ενέργειας ως δολοφόνο, γι’ αυτό προσπαθεί να την αποφύγει με κάθε τρόπο. «Είναι ώρα πια να σταματήσουμε να ανησυχούμε και να μάθουμε να αγαπάμε τη ραδιενέργεια» δήλωσε. Φαίνεται, μάλιστα, πως δεν πιστεύει μόνο αυτός κάτι τέτοιο, αλλά και μερικοί ακόμα επιστήμονες, οι οποίοι επικαλούνται νέα στοιχεία υπέρ αυτής της άποψης.

Ο Μπέρι, που υπήρξε εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Ακτινολόγων, αλλά και συγγραφέας φυλλαδίων για την προστασία του κοινού από την ατομική ενέργεια, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να διαχωρίσουν οι άνθρωποι στο μυαλό τους τους κινδύνους για όλους τους ζώντες οργανισμούς που προκαλεί η ακτινοβολία σε υψηλά επίπεδα από τα οφέλη που φέρνει η ακτινοβολία σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Μπέρι, υπάρχουν πλέον ικανά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι, ενώ οι υψηλές δόσεις ακτινοβολίας καταστρέφουν τα κύτταρα, οι χαμηλές δόσεις ενεργοποιούν το DNA για να επιδιορθώσει τυχόν κυτταρικές βλάβες, γεγονός που βοηθά στην υγεία του οργανισμού μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό η ραδιενέργεια μπορεί τελικά να χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής. Η χαμηλή ακτινοβολία επίσης θεωρείται ότι μειώνει τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα, ουσιών που κάνουν ζημιά στο DNA. Επιπλέον, φαίνεται πως διευκολύνει την απόπτωση, δηλαδή την αυτό-καταστροφή των κυττάρων, πριν γίνουν καρκινικά.

Πρωτοπόρος υπέρ αυτής της αιρετικής άποψης ήταν και ο καθηγητής Τζον Κάμερον του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος το 2005 (λίγο πριν πεθάνει) δημοσίευσε σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό ακτινολογίας «British Journal of Radiology».

Σήμερα, η μεγαλύτερη πηγή (γύρω στο 50% της συνολικής) έκθεσης των ανθρώπων σε ατομική ακτινοβολία προέρχεται από τις ιατρικές εξετάσεις με ακτίνες-Χ και τομογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.