Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιχορήγηση δομών για αστέγους μέσω ΕΣΠΑ

Υπεγράφη σήμερα από τον Τζιτζικώστα η πρόσκληση στους δήμους για την υποβολή προτάσεων.

Πρόσκληση προς τους δήμους για την υποβολή προτάσεων που αφορούν τις δομές των αστέγων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Η πρόσκληση, αφορά στην επιχορήγηση δομών όπως τα «Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων» και τα «υπνωτήρια», με 2.550.000 ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, για τρία χρόνια. Σε κάθε Δήμο μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο μία δομή ανά είδος.

Σημειώνεται ότι τα «Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων» είναι ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών. Παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Τα «υπνωτήρια» είναι δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχουν υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

Η χρηματοδότηση των δομών αστέγων γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 9Β του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά στην «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

«Ωφελούμενοι των προκηρυσσόμενων πράξεων είναι οι άστεγοι και υπολογίζουμε πως οι δομές που θα χρηματοδοτηθούν υποστηρίζουν περίπου 420 συμπολίτες μας που είναι σε απόλυτη ένδεια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

-------------------

Δύο έργα για το δήμο Γαλατσίου δρομολογεί η Περιφέρεια

Ανακατασκευάζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου και επισκευάζονται δρόμοι στην περιοχή.

Δύο προγραμματικές συμβάσεις για την επισκευή δρόμων συνολικής επιφάνειας 22.300 τ.μ. και την ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στο αθλητικό κέντρο δήμου Γαλατσίου, Άλσος Βεΐκου, προϋπολογισμού 1.754.128,67 ευρώ συνυπέγραψαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος.

Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση και η ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών, με την αναβάθμιση του στίβου κλασσικού αθλητισμού. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την πλήρη ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου, την αλλαγή του τεχνητού χλοοτάπητα, την ανακατασκευή του υφιστάμενου στίβου, την προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού που απαιτείται για τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου και αθλημάτων που γίνονται στο στίβο περιμετρικά του γηπέδου.

-------------------

Η Αυτοδιοίκηση αξιοποιεί την τεχνολογία

Εφαρμογή που θα υλοποιεί αυτόματα τις μεταβολές για δημοτικά τέλη και φόρους θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

Μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή στους δήμους, θα υλοποιεί αυτόματα όποιες μεταβολές αποφασίζουν για δημοτικά τέλη και φόρους.

Με τη νέα διαδικασία, μέσω web application, όλοι οι δήμοι της χώρας θα μπορούν να εισάγουν από τα γραφεία τους τα αρχεία μεταβολών, να ελέγχουν τις λανθασμένες εγγραφές και να προβαίνουν άμεσα τις σαπαραίτητες διορθώσεις. Μέχρι τώρα η σχετική διαδικασία ήταν αρκετά χρονοβόρα, καθώς τα στοιχεία αποστέλλονταν με CD στον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια περνούσαν στο σύστημα για να ενσωματωθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Στόχος μας είναι τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν οι πολίτες να είναι δίκαια, να υπάρχει ισοκατανομή και τα οφέλη να επιστρέφουν στους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, μιλώντας σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση των δήμων της Περιφέρειας Αττικής και Βορείου Αιγαίου για την ανάπτυξη αυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

-------------------

Βοήθεια σε 12.460 πολίτες από την Περιφέρεια Στερεάς


Υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, οι συμβάσεις που αφορούν στην υλοποίηση του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής σε πολίτες που έχουν ανάγκη.

Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή τροφίμων και βασικών ειδών σε 12.460 πολίτες της Στερεάς Ελλάδας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το ίδιο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, προβλέπει επιπλέον συμπληρωματικές δράσεις στήριξης των ωφελούμενων όπως νομική βοήθεια, διαχείριση οικογενειακού προϋπολογισμού κ.α. τα οποία θα υλοποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό.

Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Θα είμαστε ευτυχείς όταν ο αριθμός των δικαιούχων αυτών των παροχών μειωθεί. Μέχρι τότε, κάνουμε αυτό που λέει η συνείδησή μας, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μη χάσουμε ούτε σεντ του ευρώ που μπορεί να φέρει τα απαραίτητα σε κάθε οικογένεια της Στερεάς Ελλάδας».

-------------------

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Ανατολική και Δυτική Αττική

Σύσκεψη για την προετοιμασία των ενεργειών μεταξύ Περιφέρειας και εταιρείας.

Η προετοιμασία των απαιτούμενων ενεργειών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ των αντιπεριφερειαρχών, Γ. Βασιλείου και Πέτρου Φιλίππου και του γενικού διευθυντή και διευθυντή Μελετών και Κατασκευών της εταιρεία παροχής Αερίου Αττικής ΑΕ «Φυσικό Αέριο Αττικής, Χρήστου Μπαλάσκα και Χρήστου Σκουλίδα, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.

Με την πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο είναι ένα κοινωνικό αγαθό και τη διαπίστωση ότι και οι δύο περιοχές υπολείπονται σημαντικά ως προς τα δίκτυα σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, συμφωνήθηκαν δραστηριότητες για την υλοποίηση του σχεδιασμού όπως:

- Η εταιρεία να διερευνήσει άμεσα αυτήν την προοπτική και εντός 15νθήμερου να κατατεθεί ενδεικτικός προϋπολογισμός και ενδεικτικές τεχνικές προδιαγραφές των αγωγών που είναι απαραίτητοι.

- Να ακολουθήσουν συσκέψεις με τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για τον προγραμματισμό του παραπάνω έργου και την εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του.

-------------------

Ηλεκτρονικό αρχείο για τα τραπεζοκαθίσματα στη Θεσσαλονίκη

Θα καταγράφεται λεπτομερώς ο χώρος που καταλαμβάνουν.

Μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα καταγράφεται λεπτομερώς ο χώρος που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζει η διοίκηση του κεντρικού δήμου.

Αυτή η ψηφιακή καταγραφή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει τάξη στην αυθαίρετη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε όλη την πόλη, ενώ πρόσβαση δεν θα έχουν μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και οι απλοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Πέτρο Λεκάκη, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οι δημότες να διαπιστώνουν και μόνοι τους κατά πόσο τα καταστήματα λειτουργούν νόμιμα ή αν αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερο μέρος από αυτό που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο.

Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου και έρχεται μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων -κυρίως του κέντρου της Θεσσαλονίκης- πως η αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δυσκολεύει και εμποδίζει την κίνηση των πεζών.

Στο θέμα της καταπάτησης του δημόσιου χώρου από τα εστιατόρια και τα μπαρ στέκεται και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, με αφορμή τις καταγγελίες δημοτών.

«Οι πολίτες οργανώνονται και πολύ καλά κάνουν. Και εμείς οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στις επισημάνσεις τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε αυτήν την πόλη η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει ντε και καλά να συνοδεύεται από ανομία και καταπάτηση των κανόνων», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.lamiareport.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.