Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

«Συμμαχία» του ευρωπαϊκού Νότου για τα φάρμακα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος η αναζήτηση κοινών προσεγγίσεων στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Το θέμα της διακρατικής συνεργασίας με στόχο την αναζήτηση κοινών προσεγγίσεων στην πολιτική του φαρμάκου, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Υγείας, Ανδρ. Ξανθού, με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ξανθού, μετά το τέλος του συμβουλίου υπουργών Υγείας της ΕΕ, που έλαβε χώρα σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις διαφορετικές ταχύτητες, τόσο στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας και την ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, όσο και στη διαπραγματευτική εμπειρία των επιμέρους κρατών. Επεσήμανε πως χρειάζεται ανοιχτή και ισότιμη συνεργασία των χωρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως απέναντι στην ισχυρή επιρροή της φαρμακοβιομηχανίας, που θέτει σε ανισότιμη θέση μεμονωμένα κράτη-μέλη, και κυρίως τους ασθενείς, χρειάζεται συνένωση δυνάμεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα δημόσια συστήματα υγείας και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Υπογράμμισε, δε, πως τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου συμμερίζονται την προτεραιότητα στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών, στην ποιότητα της φροντίδας και στην αναβάθμιση των δημόσιων υγείας. Επίσης, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ποιότητας της δημοκρατίας να μην επιτρέψουμε οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα μέτρα λιτότητας να εμποδίσουν την πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο και αναγνώρισε την αναγκαιότητα αναθεώρησης των κανόνων ενός παιχνιδιού που δεν είναι ισότιμο και δίκαιο.

Με το πρόταγμα μίας περιφερειακής δικτύωσης των χωρών του Νότου, ο κ. Ξανθός κάλεσε τους ομολόγους του σε μία συνάντηση σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Αθήνα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη αυτής της κοινής προσπάθειας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.