Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Σπάνιο αρχαιοελληνικό ψηφιδωτό βρέθηκε στην Τουρκία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην Τουρκία ήρθε στο φως ένα περίτεχνο ψηφιδωτό που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Το αρχαιοελληνικό ψηφιδωτό που βρέθηκε σε ανασκαφή στην επαρχία Χατάι απεικονίζει ένα σκελετό, μία κανάτα με κρασί και ψωμί ενώ αναγράφεται η λέξη «ευφρόσυνος».





Η αρχαιολόγος Demet Kara από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι, που ασχολήθηκε με την ανασκαφή, δήλωσε πως το ψηφιδωτό είναι ένα τεχνούργημα από την αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη της Αντιόχειας.



«Δύο πράγματα θεωρούνταν πολύ σημαντικά για την ανώτερη κοινωνική τάξη στη ρωμαϊκή περίοδο αναφορικά με τις κοινωνικές δραστηριότητες. Το πρώτο ήταν το μπάνιο και το δεύτερο το δείπνο. Στο πρώτο τμήμα του ψηφιδωτού, ένας άνδρας ανάβει φωτιά, αυτό συμβολίζει το μπάνιο. Στο μεσαίο τμήμα εικονίζεται ένας νεαρός άνδρας να τρέχει προς ένα ηλιακό ρολόι. Το ρολόι δείχνει ανάμεσα στις 9μμ και 10μμ. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, στις 9:00μμ ήταν η ώρα του μπάνιου. Στο τελευταίο τμήμα, εικονίζεται ο σκελετός με μια κούπα κρασί στο χέρι, ψωμί και μια κανάτα κρασί. Η επιγραφή αναφέρει: "Nα είσαι χαρούμενος και να ζεις τη ζωή σου" είπε η αρχαιολόγος στην τουρκική εφημερίδα Hurryiet.

Οι Τούρκοι ερευνητές θεωρούν ότι το περίτεχνο αρχαίο ψηφιδωτό θα μπορούσε να είναι μοναδικό στο είδος του και χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.