Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Φίλης: Οι ανοιχτές τεχνολογίες είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της παιδείας μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις προηγμένες υποδομές για την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα παρουσίασε το ΕΔΕΤ.

Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υποδομών προς όφελος της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας γενικότερα, τόνισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο κατά την οποία το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) παρουσίασε τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες που διατίθενται στην ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δραστηριότητες της ΕΔΕΤ που έχουν σχέση με τον τομέα των εξελιγμένων διαδικτυακών τεχνολογιών, όπως τα ακαδημαϊκά ασύρματα δίκτυα Wi-Fi, οι ασφαλείς τηλεδιασκέψεις «ePresence», οι ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας «ΔΙΑΥΛΟΣ», ο υπερυπολογιστής «ARIS» για την εκτέλεση υπολογισμών και πειραμάτων μεγάλης κλίμακας, το ηλεκτρονικό σύστημα για τη διανομή ακαδημαϊκών συγγραμμάτων «Εύδοξος» και το κεντρικό σύστημα πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ «ΑΤΛΑΣ».

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Νίκος Φίλης επεσήμανε πως το υπουργείο αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και την ενίσχυση της παραγωγής εκπαιδευτικού περιεχομένου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στόχος, τόνισε, είναι να προωθήσουμε τη διασύνδεση όλων των αρμοδίων φορέων με δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων και υπολογιστικές υπηρεσίες νέας γενιάς και να παράσχουμε υπηρεσίες προς τους φοιτητές και τους ερευνητές για τα συγγράμματα, την πρακτική άσκηση, την ηλεκτρονική τηλεκπαίδευση και τη διάθεση του ψηφιακού περιεχομένου των ακαδημαϊκών μαθημάτων, καθώς και την πρόσβασή τους στη διεθνή βιβλιογραφία και στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.

«Οι ανοιχτές τεχνολογίες είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της παιδείας μας», τόνισε ο κ. Φίλης για να προσθέσει ότι «η γνώση είναι δημοκρατικό κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι ανοιχτή».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, αναπληρωτής υπουργός Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι ο αγώνας για την ανάταξη της παραγωγικής μηχανής της χώρας έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, είναι σκληρός και διαρκής και προσέθεσε ότι ο χώρος της έρευνας και της καινοτομίας έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο, καθώς η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, νέους επιστήμονες με μεράκι και σημαντική κατάρτιση. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο ρόλο της ΕΔΕΤ, έργο της οποίας, όπως είπε, είναι να αναβαθμίζει την κουλτούρα της Καινοτομίας και να αποτρέπει τη «διαρροή εγκεφάλων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δημήτρης Τζώρτζης, που είναι επιφορτισμένος για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», τόνισε ότι «η σύγκλιση της χώρας μας με τις προηγμένες κοινοτικές χώρες στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί θεμελιώδη στόχο για όλους μας, προσθέτοντας ότι το στοίχημα κερδήθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς εκσυγχρονίστηκε το διαπανεπιστημιακό οπτικό δίκτυο κορμού με υπερυψηλές ταχύτητες, δημιουργήθηκαν νέα σύγχρονα κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας και αναπτύχθηκαν καινοτομικές διαδικτυακές εφαρμογές για τη διευκόλυνση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.