Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Σε Αιγαίο και Ιόνιο τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολόγησης του ΕΥΖΗΝ.

Στα νησιά της Ελλάδας εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού, χαμηλή προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα και καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολόγησης του ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν περίπου 350.000 μαθητές/τριες από 4.000 σχολεία της Ελλάδας, οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού είναι αυτές του Νότιου Αιγαίου (35%), του Βόρειου Αιγαίου (34%) και των Ιονίων Νήσων (33%). Την ίδια ώρα, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών είναι αυτές της Ηπείρου (27%) και της Θεσσαλίας (28%).

Παράλληλα, οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, δηλαδή οι περιφέρειες του Νότιου Αιγαίου, του Βόρειου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με πολύ χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα (10%), καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με μη ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας (45%).

Αντίθετα, στις περιφέρειες με χαμηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, δηλαδή στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, το ποσοστό των παιδιών που απέχουν σημαντικά από τη Μεσογειακή δίαιτα και υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερο, 5% και 35%, αντιστοίχως.

Σε όλη την επικράτεια, το 22% των μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και το 8% ως παχύσαρκοι, ενώ μόλις 4 στους/στις 10 μαθητές/τριες της Ελλάδας εμφανίζουν υψηλή προσκόλληση στο υγιεινό διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας, και μόλις 6 στους/στις 10 μαθητές/τριες υιοθετούν έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής.

Τα ευρήματα είναι παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ετών υλοποίησης του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, γεγονός που τονίζει «την ανάγκη για παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους ιδιαιτέρως στον νησιωτικό παιδικό πληθυσμό της χώρας». Το ΕΥΖΗΝ είναι πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που υλοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους της υγείας των μαθητών.

Το αυξημένο σωματικό βάρος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα παραμένουν ανησυχητικά υψηλά, και η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών με ανάλογο πρόβλημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.