Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ανοιχτή επιστολή για το Ρέμα Πικροδάφνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Όχι στην εκτροπή στην Ηλιούπολη, που θα πνίξει τους κάτω δήμους, το ρέμα και τους κατοίκους».

Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τους υπουργούς Περιβάλλοντος Παναγ. Σκουρλέτη και Ιωάν. Τσιρώνη, και τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., Μπόμπολα Λεων., οι φίλες και φίλοι του ρέματος της Πικροδάφνης λένε «όχι» στην εκτροπή της Ηλιούπολης που θα «πνίξει» τους κάτω δήμους και τους κατοίκους.

Η ανοικτή επιστολή έχει ως εξής:

Είμαστε παγωμένοι γιατί το ΣτΕ/Ε΄, που με την νομολογία του ήταν μέχρι τώρα ο ¨πνευματικός γονιός – προστάτης¨ της Πικροδάφνης, πρόσφατα, με την απόφαση 3314/2015 (Οκτ.), δείχνει ότι την εγκατέλειψε… Αποφαίνεται ότι είναι εκπρόθεσμη η προσφυγή των κατάντι απόμακρων κατοίκων των δήμων Αγίου Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Αλίμου, κατά του έργου της εκτροπής όγκων υδάτων, που θα τους πνίξουν, από το ρέμα Τραχώνων στο ρέμα Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη. Πώς να το μάθουν όμως έγκαιρα, αφού αποσιωπήθηκε επιμελώς από την μη χρηστή Διοίκηση η ουσία του έργου στον τίτλο των συναφών αποφάσεων και πινακίδων, – έτσι ώστε να μην αναγνωρίζεται από τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, καθώς και δεν ετέθη καμιά πινακίδα στην ευρύτερη περιοχή του ¨εγκλήματος¨ που συνδέεται ο αγωγός Σ3 με την Πικροδάφνη; Η ανώτατη δικαστική αρχή, αφήνει έτσι διά παντός, έξω από την κρίση κάθε άλλης δικαστικής αρχής, τους βάσιμους λόγους των αιτούντων, με βάσει τους οποίους όμως το ΣτΕ/Ε΄ με την ΕΔ 7/2-3-2015 διέταξε την άμεση διακοπή , των εργασιών που διεκόπησαν για 7,5 μήνες. Αυτή είναι μια μεγάλη αντίφαση, που γίνεται τεράστια, από το ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα που θίγουν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια αυτών τε και του περιβάλλοντος, δεν μπορεί κανείς για τυπικό λόγο, να αγνοεί τους ουσιαστικούς λόγους κατάργησης του έργου, που είναι οι επερχόμενες πλημμύρες λόγω της εκτροπής που συνιστούν έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως κατά της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των κατάντι κατοίκων, αφού το ρέμα Πικροδάφνης έδειξε μέχρι σήμερα ότι και με τα δικά του νερά να έχει μόνο, κάνει πλημμύρες. Σήμερα το έργο συνεχίζεται για 32η ημέρα….

Σας ενημερώνουμε προσωπικά κ.κ. Πρωθυπουργέ, Περιφερειάρχη, Υπουργέ και αναπληρωτή Υπουργέ Περιβάλλοντος , καθώς και κ. Λεων. Μπόμπολα, διότι :

Α) Το έργο της εκτροπής είναι αναιτιολόγητο ή ανακριβώς αιτιολογημένο, και επικίνδυνο: Αντί οι δύο συλλεκτήριοι αγωγοί λεκανών απορροής του ρέματος Τραχώνων, να καταλήξουν ως είναι φυσικό, στον υπόγειο αγωγό του πρώην φυσικού ρέματος Τραχώνων – πρώτος ο Σ2, και μετά ο Σ3 – καταλήγουν εν τέλει στο φυσικό ρέμα της Πικροδάφνης και έτσι έχουμε μια τερατογέννεση, μια παρά φύση ανθρωπογενή παρέμβαση, που θα προκαλέσει πλημμύρες στους πιο κάτω δήμους, Αγίου Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Αλίμου, αφού θα εξαφανίσει την παρούσα οριακή αντιπλημμυρική ικανότητα του ρέματος, και θα οδηγήσει τελικά στην πλήρη και ίσως εκ προμελέτης επικάλυψη/καταστροφή ενός σπάνιου πρωτογενούς αντιπλημμυρικού οικοσυστήματος, από τα τελευταία στην Αττική – πάγια επιδίωξη της Διοίκησης, δοθέντος και του ότι οι προηγούμενες ηγεσίες της χώρας κατέστρεψαν ήδη 650 ρέματα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Β) Το έργο αν και νομιμοφανές δεν είναι νόμιμο, κατά καμιά έννοια: Το ΣτΕ/Ε΄ γνωρίζει βέβαια – αλλά πρέπει να μάθετε και εσείς - ότι με την απόφασή του 1242/2008, που απεδέχθη την προσφυγή μας του 2004, επιβάλλει στην Διοίκηση (ΥΠΕΧΩΔΕ και κατά επέκταση Περιφέρεια), να εκδώσει διάταγμα οριοθέτησης στο σύνολο του ρέματος (τεκμηριωμένο και σύμφωνο με την νομολογία του ΣτΕ/Ε΄), και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Η Διοίκηση μέχρι σήμερα δεν έκανε ποτέ την εν λόγω οριοθέτηση, το ΣτΕ/Ε΄ το γνωρίζει αυτό, αφού από το 2009 έχει καταγγελθεί στο ΣτΕ/Ε΄ η μη συμμόρφωση της Διοίκηση προς την απόφαση 1242/2008, και κατά συνέπεια το έργο αυτό κατασκευής των αγωγών Σ2, Σ3, με εκτροπή των ομβρίων στο ρέμα της Πικροδάφνης αντί να κατευθύνονται στο ρέμα Τραχώνων, είναι όλως παράνομο αφού γίνεται κατά σκαιά παράβαση της εν λόγω απόφασης. Οφείλετε λοιπόν ως Διοίκηση να σταματήσετε άμεσα το έργο, ώστε να προηγηθεί η συμμόρφωσή σας προς την 1242/08 και μετά αντί για έργο εκτροπής, να γίνει διαβούλευση δημόσια και να σχεδιασθεί ένα εναλλακτικό νόμιμο έργο, που μόνο θα λύνει αντί να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, και δεν θα επιβουλεύεται τους δημόσιους πόρους.

Για όλα τα πιο πάνω, σας καλούμε λοιπόν, κ.κ. Πρωθυπουργέ, Περιφερειάρχη, Υπουργέ και αναπληρωτή Υπουργέ Περιβάλλοντος, να μην συμπράξετε, αλλά να καταργήσετε άμεσα το παράνομο και επικίνδυνο έργο της εκτροπής, και έτσι να έχετε την τιμή να γίνετε εσείς οι ¨ανάδοχοι¨, οι ¨πνευματικοί γονείς¨ του ρέματος της Πικροδάφνης, και να ενωθείτε μαζί μας στον σισύφειο μα μέχρι σήμερα επιτυχή 15ετή αγώνα μας, για την διάσωση του. Σας υπενθυμίζουμε ότι δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα των δανειστών, η καταστροφή του Πρωτογενούς – Φυσικού Αντιπλημμυρικού Δικτύου της χώρας (ρέματα, ποτάμια, χείμαρροι, ρυάκια), αντίθετα οι δανειστές όπως και στις χώρες τους (ίδε ECRR), θα χρηματοδοτήσουν έργα διάσωσης και αποκατάστασης κλεισμένων ρεμάτων, που τα κατέστρεψαν με τα εγκληματικά, δήθεν αντιπλημμυρικά έργα, της διαφθοράς και της αδιαφορίας, των προηγουμένων διακυβερνήσεων της χώρας. Το έργο αυτό κληροδότησε η ηγεσία Σγουρού στην νέα Περιφερειάρχη, που όμως ξεκάθαρα, τότε, στο πρόγραμμα της Δύναμης Ζωής, δεσμεύεται για την ¨Περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής.. που μέχρι τώρα, είχε αφεθεί στην τύχη της, χωρίς σχέδιο.. Ξανασχεδιάζουμε το φυσικό και αστικό τοπίο της Αττικής, με άξονα την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος,….. Τώρα;

Η ¨τελετή¨ της αναδοχής/διάσωσης, θα στοιχίσει 200 χιλιάδες ευρώ, όσα είναι η αποζημίωση του κατασκευαστή εάν του ακυρώσετε την εργολαβία - κατά δήλωση του δικηγόρου του στην δημόσια εκδίκαση στο ΣτΕ/Ε΄ (29-4-15) – και θα σώσουμε τα 11 εκατομμύρια που θα στοιχίσει το επικίνδυνο έργο της Εκτροπής. Αλλά και πάλι δεν θα τα επιβαρυνθείτε εσείς τα 200 χιλιάδες ευρώ. Εσείς μόνο το ΝΑΙ να πείτε, και τα χρήματα θα τα πληρώσει εκών – άκων, ο Ελληνικός λαός, όπως πάντα κάνει.

Αν ο μη γένοιτο, δεν αναλάβετε εσείς αυτό το καθήκον σας, τότε καλούμε εσάς κύριε Μπόμπολα, υλοποιώντας την θέση σας ¨η τήρηση των νομοθετικών απαιτήσεων, η πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος και η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδόσεων, είναι οι βασικοί άξονες της ευρύτερης εταιρικής στρατηγικής της ΑΚΤΩΡ, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη βιώσιμη ανάπτυξη και στην καλύτερη ποιότητα ζωής του συνόλου της κοινωνίας¨ να παραιτηθείτε από την αποζημίωση σας αυτή των 200 χιλιάδων και να σταματήσετε το έργο αυτό, που διέλαθε της αξιολόγησης για την νομιμότητά του, και που είναι επικίνδυνο για τους πολίτες. Έτσι θα βιώσουμε το παράδοξο πλην δίκαιο επακόλουθο να αναγορεύσουμε εσάς ¨ανάδοχο¨ , ¨πνευματικό γονιό¨ , του ρέματος μας, και μετά, αντί να κάνετε έργα στην ουσία τους πλημμυρικά που καταστρέφουν τα αειφόρα πρωτογενή - φυσικά ρέματα κλπ (ρέμα Εσχατιάς), να ειδικευθείτε στην αποκατάσταση - διάνοιξη των κλεισμένων ρεμάτων κλπ, και στην μετεγκατάσταση σε ασφαλείς νέες κατοικίες των πλημμυροπαθών.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κ.κ. Περιφερειάρχη, Υπουργέ και αναπληρωτή Υπουργέ Περιβάλλοντος, οι νωπές (22-10-15) εντονότατες πλημμύρες με νεκρούς σε λίγες ώρες βροχής, δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα μέχρι τώρα δήθεν αντιπλημμυρικά έργα στην χώρα, είναι στην πραγματικότητα, έργα καταστροφής του πολύτιμου, πρωτογενούς - φυσικού αντιπλημμυρικού δικτύου της χώρας, είναι εγκλήματα της Πολιτείας, των περασμένων δεκαετιών, κατασπαλώντας για αυτά τεράστιους δημόσιους πόρους, και με επακόλουθο τις αέναες και πενιχρές αποζημιώσεις πλημμυροπαθών. Έχετε η σημερινή ηγεσία της χώρας, μια λαμπρή ευκαιρία να γραφτεί με χρυσά γράμματα η συνεισφορά σας στην ανατροπή της εκ προμελέτης καταστροφής των φυσικών αντιπλημμυρικών σχηματισμών και στην εφαρμογή της προστασίας/αποκατάστασης του πρωτογενούς - φυσικού δικτύου αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής και της χώρας, και τα κονδύλια υπάρχουν. Είναι θλιβερό να βλέπουμε αριστερούς ηγέτες να μην θέλουν ή να μην έχουν, και να μην μπορούν να πουν κάτι ουσιώδες, να ψελλίζουν αοριστίες μπροστά στους πλημμυροπαθείς. Είναι δύσκολη η θέση πολλών αριστερών σήμερα, να μην έχουν να επικαλεσθούν κάποιο σημαντικό ποιοτικό και αειφόρο θετικό έργο,

Θεωρούμε αναγκαίο και χρήσιμο, όπως το συντομότερο δυνατόν, άμεσα, μας δεχθείτε σε μια σύντομη διαβούλευση όπου θα απαντήσουμε τυχόν ερωτήματά σας, και θα σας καταθέσουμε την πρότασή μας, γιατί όσοι από εμάς, με τον 15ετή αγώνα μας έχουμε σώσει το ρέμα της Πικροδάφνης, και οι νεότεροι που πρόσφατα μπαίνουν στον αγώνα αυτό, είμαστε η πιο εξειδικευμένη - εν θερμώ – ένωση πολιτών σε θέματα που αφορούν τα ρέματα, και την αειφόρο αντιπλημμυρική προστασία που τόσο έχουν ανάγκη η χώρα και οι πολίτες της. Είναι υποχρέωσή σας εκ του νόμου να σταματήσετε αυτή την εκτροπή σήμερα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.