Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

«Θερίζει» η χολέρα στο Ιράκ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - Στους 2.200 όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Μια επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στο Ιράκ ενδέχεται να μεταδοθεί στη γειτονική Συρία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν και κινδυνεύει να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επισκεφθούν τη χώρα, προειδοποιεί ο διευθυντής στο Ιράκ της Unicef.

Η ασθένεια, που μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να οδηγήσει στον θάνατο από αφυδάτωση και νεφρική ανεπάρκεια αν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, εντοπίστηκε δυτικά της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο και έκτοτε τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι στο Ιράκ έχουν μολυνθεί, ενώ έξι έχουν πεθάνει.

«Η επιδημία έχει ήδη περιφερειακή δυναμική και ο κίνδυνος μπορεί μόνο να αυξηθεί εξαιτίας των ανθρώπων που θα έρθουν από ολόκληρη την περιοχή στο Ιράκ. Το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και η Συρία έχουν ήδη καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Πίτερ Χόκινς της Unicef.

Εκατομμύρια σιίτες αναμένεται να επισκεφθούν το Ιράκ τον Δεκέμβριο για να γιορτάσουν το Αρμπάιν, που σηματοδοτεί την 40η ημέρα του πένθους για τον Χουσέιν, τον εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ο θάνατος του οποίο το 680 μ.Χ. προκάλεσε το σχίσμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Ο Χόκινς δήλωσε ότι η Unicef συνεργάζεται με τους ιερωμένους στις ιερές πόλεις για τους σιίτες Νατζάφ και Κερμπάλα προκειμένου να ενημερώσουν για τρόπους πρόληψης της μετάδοσης της χολέρας, που είναι ενδημική στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Η επιδημία μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένης της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό Ευφράτη και των πλημμυρών στη διάρκεια του χειμώνα που μόλυναν τον ποταμό και τα ρηχά πηγάδια με λύματα.

Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, επίσης συνέβαλε στην επιδημία.

Εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε καταυλισμούς όπου οι συνθήκες συντελούν στην εξάπλωση της χολέρας.

Ο Χόκινς εξήγησε ότι η Unicef έχει περιορισμένη πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ, ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπανάται για την ασφάλεια εις βάρος άλλων υπηρεσιών και υποδομών, όπως η παροχή πόσιμου νερού.

Ένα στα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράκ αφορά παιδιά, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας καθυστέρησε η έναρξη της σχολικής χρονιάς ως προληπτικό μέτρο, αναφέρει η Unicef σε ανακοίνωσή της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.