Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Αίμα στα ούλα - Δεν πρέπει να το αγνοούμε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνήθως δεν τους δίνουμε αρκετή σημασία, ίσως επειδή δεν γνωρίζουμε ότι τα ούλα επηρεάζουν όχι μόνο τα δόντια αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.Ο λόγος που ματώνουν τα ούλα σας είναι κυρίως γιατί υπάρχει φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ουλίτιδα. Όταν η ουλίτιδα προχωρήσει, παρατηρείται περιοδοντίτιδα, στην οποία μπορεί επίσης να εμφανίζεται αιμορραγία. Τέλος, τα ούλα συνήθως ματώνουν κατά την εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών μεταβολών που παρατηρούνται τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν αμελούμε τη στοματική μας υγιεινή και την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Επίσης όταν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, π.χ. διαβήτης. Τέλος το κάπνισμα επιδεινώνει την κατάσταση επειδή καταστρέφει τα αγγεία των ούλων ενώ παράλληλα μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή.

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό, εκτός από τη θεραπεία στο οδοντιατρείο, η οποία είναι επιβεβλημένη, θα πρέπει με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου να συνεχίζεται η σωστή στοματική υγιεινή και στο σπίτι.

Μετά τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των ούλων (δηλαδή ούλα ρόδινα, σφιχτά, χωρίς αιμορραγία), το σημαντικότερο ρόλο παίζει η πρόληψη ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα. Η πρόληψη συνίσταται στη σωστή στοματική υγιεινή, στη διακοπή του καπνίσματος και στις συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο (τουλάχιστον ανά 6μηνο). Ωστόσο υπάρχει και ο μοναδικός φυσικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος και είναι, ο συχνός και κυρίως ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος, σε συνδυασμό με τη χρήση νήματος και ορισμένες φορές με το μεσοδόντιο βουρτσάκι. Οι στοματικές πλύσεις με χαμομήλι μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Περιοδοντίτιδα - Πρόκειται για μια φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.

Σε αντίθεση με την ουλίτιδα, όπου η βλάβη είναι επιφανειακή, στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται βαθύτερα: παρατηρείται αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και καταστροφή του κόκαλου που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών.

Εάν η περιοδοντίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;

Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα είναι πιθανό να έχετε περιοδοντίτιδα και πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο:

1.Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα ή από μόνα τους.

2,Η αιμορραγία των ούλων δεν είναι φυσιολογική κατάσταση, αλλά παθολογικό εύρημα.

3,Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα.

4.Ούλα που έχουν αποκολληθεί από το δόντι.

5.Ούλα πού έχουν υποχωρήσει.

6.Επίμονη δυσοσμία.

7.Πύον ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα.

8.Κινητικότητα δοντιών.

9.Αλλαγή στη θέση και σχέση των δοντιών μεταξύ τους.

Τα πιο πάνω συμπτώματα δεν συνυπάρχουν πάντοτε στον ίδιο ασθενή, ενώ η έντασή τους δεν είναι ανάλογη με την σοβαρότητα της νόσου.

Που οφείλεται η περιοδοντίτιδα;

Η κακή στοματική υγιεινή και η ελλιπής απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας.

Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της περιοδοντίτιδας.

Η κατάσταση της γενικής υγείας, (διαβήτης, ορμονικές διαταραχές), η λήψη φαρμάκων, stress κ.λπ. είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ή επιδεινώνουν μια προϋπάρχουσα περιοδοντική νόσο.

Επίσης το κάπνισμα, δυστυχώς είναι βασικός αιτιολογικός παράγοντας για την περιοδοντίτιδα και δυσκολεύει σημαντικά τις θεραπευτικές προσπάθειες.

Πως θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Η πρώτη φάση της θεραπείας λέγεται συντηρητική και περιλαμβάνει την λεγόμενη υποουλική (ή ριζική) απόξεση.

Πρόκειται για μια διαδικασία που θυμίζει τον κλασσικό καθαρισμό αλλά είναι βαθύτερη, πιο εξειδικευμένη και γίνεται τμηματικά και πάντα με τοπική αναισθησία.

Συνήθως απαιτούνται 4-5 επισκέψεις για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης.

Σκοπός της συντηρητικής περιοδοντικής θεραπείας είναι η απομάκρυνση των μικροβίων από τις ρίζες των δοντιών, η καταπολέμηση της φλεγμονής και η εξάλειψη των θυλάκων, που αποτελούν εστίες κατακράτησης μικροβίων και προκαλούν υποτροπή της περιοδοντίτιδας.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στους θυλάκους ειδικά αντιβιοτικά σκευάσματα βραδείας απελευθέρωσης, που βοηθούν στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Σε 1-2 μήνες μετά τις αποξέσεις γίνεται επανεξέταση για εκτίμηση του αποτελέσματος της θεραπείας και αποφασίζεται αν θα χρειαστεί δεύτερη θεραπευτική φάση (χειρουργική).

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετή.

Εάν όμως απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία, αυτή περιλαμβάνει κάποιες λεπτές επεμβάσεις που αποσκοπούν είτε:

-στη χειρουργική εξάλειψη θυλάκων με πολύ μεγάλο βάθος ή

-στην αναγέννηση του οστού που χάθηκε με τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων ή μεμβρανών κατευθυνόμενης ιστικής αναγέννησης.

Η οστική ανάπλαση αποτελεί την ιδανική θεραπεία, καθώς αποκαθιστά πλήρως τις βλάβες που προκάλεσε η περιοδοντίτιδα, ωστόσο δεν είναι εφικτή παρά σε λίγες περιπτώσεις.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.