Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών στα Χανιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ψεκασμοί για την μείωση των κουνουπιών ξεκίνησαν στις 18 Μαΐου.

Στη «μάχη» για την αντιμετώπιση των κουνουπιών έχουν ριχτεί και φέτος οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με στόχο, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία, να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών που σε αρκετά σημεία είναι πολύ μεγάλος.

Οι ψεκασμοί για την μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών ξεκίνησαν στις 18 Μαΐου, σε 103 περιοχές που έχουν υποδειχθεί από τους δήμους και διενεργούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι το Μάρτιο του 2016.

«Οι ψεκασμοί έχουν στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών, αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό-προνύμφη-νύμφη) καθώς και στο τέλειο έντομο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγιεινής.
Παράλληλα, δίνονται οδηγίες προς τους πολίτες να εφαρμόζουν τα ενδεδειγμένα μέτρα αποφυγής και ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο, καθώς και μέτρα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με αυτές, καλούνται να τοποθετήσουν αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού και χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με πολλά κουνούπια.

Να φροντίζουν για την απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, παλιά λάστιχα, ανθοδοχεία εξωτερικών χώρων, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά και να εναποθέτουν τα αυγά τους.

Συνιστάται πότισμα φυτών κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες, κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών στις αυλές των κατοικιών, χρήση εντομοκτόνων στον αέρα, χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικών στα δωμάτια, χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, συχνός καθαρισμός των στάβλων και των αποθηκών και ψεκασμός και ανανέωση νερού στις ποτίστρες των ζώων.

Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας συνιστώνται και ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια όπως, χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, συχνά λουτρά για απομάκρυνση του ιδρώτα, χρήση αιθέριων ελαίων, όπως σιτρονέλας, ευκαλύπτου, αρμπαρόριζας, καθώς και χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.