Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ξεκίνησε έρευνα για την αστυνομία της Βαλτιμόρης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εξετάζεται ενδεχόμενη παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ομοσπονδιακή έρευνα για τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει η αστυνομία της Βαλτιμόρης σχετικά το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών ξεκίνησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στην παράκτια πόλη.

«Σήμερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε μία έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η αστυνομία της Βαλτιμόρης επιδίδεται σε πρακτικές που παραβιάζουν το Σύνταγμα», ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς. «Η έρευνα αυτή θα ξεκινήσει αμέσως», τόνισε η ίδια.

Διαμαρτυρίες που οδήγησαν σε επεισόδια κατά των φυλετικών διακρίσεων ξέσπασαν στη Βαλτιμόρη μετά την κηδεία ενός 25χρονου Αφροαμερικανού, του Φρέντι Γκρέι, που πέθανε την 19η Μαΐου αφού συνελήφθη από την αστυνομία.

«Είδαμε την τραγική απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου και ένα μαζικό ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας (να γεννιέται) προκειμένου να εκφράσει τις ανησυχίες μιας ολόκληρης κοινότητας» προσέθεσε η Λιντς- που είναι και η ίδια Αφροαμερικανίδα- στην πρώτη της επίσημη ανακοίνωση αφότου ανέλαβε καθήκοντα την 27η Απριλίου.

«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε και τις οποίες η Βαλτιμόρη αντιμετωπίζει δεν προέκυψαν εν μία νυκτί και δεν θα επιλυθούν αύριο» προσέθεσε η υπουργός.

«Στόχος μας είναι να εργαστούμε με την κοινότητα, τους κρατικούς αξιωματούχους και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης» τόνισε η ίδια.

Οι ερευνητές θα συγκεντρώσουν όλες τις «σχετικές» πληροφορίες που αφορούν τις πρακτικές της αστυνομίας της Βαλτιμόρης, περιλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την κοινότητα των Αφροαμερικανών, τις εισαγγελικές αρχές και τους δικηγόρους και θα συναντηθούν με τους αστυνομικούς και τις τοπικές αρχές.

Θα εξετάσουν ιδίως τα περιστατικά του παρελθόντος και θα ερευνήσουν τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Η δήμαρχος της Βαλτιμόρης είχε ζητήσει να διεξαχθεί μια τέτοιου είδους έρευνα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ήδη ανακοινώσει την 21η Απριλίου την έναρξη μιας ξεχωριστής έρευνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο προκειμένου να καθορίσει εάν τα ατομικά δικαιώματα του νεαρού άνδρα παραβιάστηκαν.

Μία παρόμοια έρευνα είχε διεξαχθεί μετά τις ταραχές, το περασμένο καλοκαίρι, στο Φέργκιουσον (Μιζούρι, κεντρικά). Είχε οδηγήσει στη σύνταξη μιας έκθεσης- κόλαφο για το ρατσισμό που παρατηρείται στην καθημερινή δράση της αστυνομίας, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποφασίσει να μην απαγγείλει κατηγορίες στον λευκό αστυνομικό που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του νεαρού Αφροαμερικανού, του Μάικλ Μπράουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.