Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

«Σύμφωνο Ακεραιότητας» για την πρόληψη της διαφθοράς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει σε πρόγραμμα διασφάλισης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Σύμφωνο Ακεραιότητας», ένα εργαλείο για την πρόληψη της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις, αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής, με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της κοινωνικής λογοδοσίας και με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε κατά την συμμετοχή της σε συνέδριο στις Βρυξέλλες με θέμα «Σύμφωνα ακεραιότητας - Mηχανισμοί Eλέγχου για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της ΕΕ» το οποίο διοργανώθηκε με Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας για την προώθηση αυτών των συμφώνων.

Στην ουσία πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ ενός κρατικού φορέα, όπως είναι η Περιφέρεια, που προσφέρει μια σύμβαση και των επιχειρήσεων που υποβάλλουν προσφορές για αυτήν, ότι θα απόσχουν από δωροδοκία, συμπαιγνία, εκβίαση και άλλες πρακτικές διαφθοράς, κατά τα στάδια της σύναψης και της υλοποίησης της σύμβασης.

Τέτοια σύμφωνα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων των φορολογουμένων και εξασφαλίζουν ότι οι συμβάσεις και τα δημόσια έργα υλοποιούνται αποτελεσματικά και χωρίς αισχροκέρδεια. Επίσης τα «Σύμφωνα Ακεραιότητας» σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο δημόσιο τομέα, ένα πιο φιλόξενο επενδυτικό κλίμα και ένα πλαίσιο υποστήριξης των δημοσίων υπηρεσιών για να υλοποιήσουν τις προμήθειές τους.

Παρόμοια σύμφωνα έχουν συναφθεί από τη δεκαετία του 1990 και έχουν υλοποιηθεί σε περισσότερες από 15 χώρες και σε 300 ξεχωριστές περιπτώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.