Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τα σκουπίδια στον Πύργο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ψάχνουν λύση για τους τόνους απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης.

Η συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στους δρόμους του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής, ότι αν και κατά τη νομοθεσία η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ευθύνη των ΟΤΑ, θα συνεχιστεί η αμέριστη στήριξη των συναρμόδιων υπουργείων προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν με τους παρευρισκόμενους, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τους δημάρχους Πύργου Γαβριήλ Λιατσή, Αρχαίας Ολυμπίας Ευ. Κοτζιά και τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ως άμεση λύση να γίνει μεταφορά των απορριμμάτων και σε άλλους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας πέραν του Φλόκα στη δυτική Αχαΐα και Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει κατανόηση και συνδρομή των ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας για άμεση άρση του αδιεξόδου με αποδοχή της μεταφοράς των σκουπιδιών και υλοποίηση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.

Σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, οι δήμοι της Ηλείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πρέπει μέχρι τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου να διαμορφώσουν ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο master plan στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων (επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) με μέγιστη διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση των οργανικών υλικών στην κομποστοποίηση. Ταυτόχρονα, θα προβούν στην σταδιακή παύση λειτουργίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης των εν ενεργεία ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ζητήθηκε, επίσης, από τον δήμο Πύργου να αξιοποιήσει άμεσα το ποσό των 600.000 ευρώ - με το οποίο επιχορηγήθηκε με υπουργική απόφαση του κ. Βούτση στις 12 Φεβρουαρίου - για την κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής (500.000 ευρώ) και τη μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ (100.000 ευρώ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας Διονύσης Παναγιωτόπουλος, καθώς και ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.