Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

«Πόλεμος» για τη χορήγηση διδακτορικών από ΤΕΙ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου: Δεν θα χάσουν τα πανεπιστήμια, εάν τα ΤΕΙ γίνουν καλύτερα
.
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε πρυτάνεις και προέδρους των ΤΕΙ με αφορμή τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για τη χορήγηση 3ου κύκλου σπουδών (διδακτορικών σπουδών) από τα ΤΕΙ, καθώς και τη μετονομασία τους σε «ΑΕΙ Εφαρμοσμένων Επιστημών».

Τα πιο πάνω αποτελούσαν θέματα της συνεδρίασης της 9η Δεκεμβρίου μαζί με το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κατάληψης στο κτίριο του ΤΕΙ Αθήνας.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ΕΕΤΕΜ, η 14η συνεδρίαση της ολομέλειας του Σ.Α.Τ.Ε είχε ως θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, την ονοματολογία των ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα, τα διδακτορικά διπλώματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και την ένταξη των τμημάτων, σχολών, εισαγωγικών κατευθύνσεων σε τομείς, για τους απόφοιτους Επαγγελματικού Λυκείου έτους 2016.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου για το όλο θέμα ο οποίος και μας δήλωσε ότι είναι παράλογο να υπάρχουν Τμήματα Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ σημείωσε ότι ο αποκλεισμός δεν αποτελεί λύση.

Για το θέμα της εκπόνησης των διδακτορικών σπουδών στα ΤΕΙ ο κ. Γλαβάς υπογράμμισε ότι τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου χωρίς να έχουν το βασικό εργαλείο της έρευνας που έχουν τα ΑΕΙ, της δυνατότητας να έχουν φοιτητές που πραγματοποιούν διδακτορική διατριβή.

«Δεν βλέπω που θα χάσουν τα πανεπιστήμια, εάν τα ΤΕΙ γίνουν ακόμα καλύτερα» δήλωσε ο κ. Γλαβάς και συνέχισε λέγοντας ότι «μορφώνουμε περίπου τους μισούς νέους Έλληνες. Γιατί αυτοί δεν πρέπει να μορφώνονται καλά;». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «όταν παρέχεις και τον τρίτο κύκλο εκπαίδευσης, τότε η εκπαίδευση όλων των κύκλων αναβαθμίζεται».

Να σημειώσουμε ότι για τα διδακτορικά διπλώματα υπάρχουν αξιολογήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές της ΑΔΙΠ που έχουν θέσει το θέμα της πραγματοποίησης διδακτορικών από τα ΤΕΙ. Ο κ. Γλαβάς δήλωσε ότι ο υπουργός Παιδείας είναι γνώστης των αξιολογήσεων και ότι έχουν υπάρξει δεσμεύσεις και από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες που όμως δεν έχουν υλοποιηθεί.

Όσον αφορά την αλλαγή του ονόματος ο κ. Γλαβάς δήλωσε ότι ήδη ο νόμος ονομάζει τα ΤΕΙ ως Ανώτατα Εκπαιδευτική Ιδρύματα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί.

Στην κόντρα που έχει ξεσπάσει έχει τοποθετηθεί και η Επαγγελματική Επιστημονική Ένωση Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου.

Η ΕΕΤΕΜ τονίζει ότι δυστυχώς, αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων υιοθετεί τις σκοταδιστικές απόψεις ορισμένων Πρυτάνεων, οι οποίες συμβαδίζουν με τις απόψεις γνωστών συντεχνιακών επιμελητηρίων που δημιουργήθηκαν τότε που η εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και οι δομές της Δημόσιας Διοίκησης ήταν διαφορετικές απ' ό,τι σήμερα.

«Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να εμφανίζεται το σύνολο των Πρυτάνεων ως οπαδοί αναχρονιστικών αντιλήψεων. Δεν είδαμε αντίστοιχες λάβρες δηλώσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, όταν "θεσμοθετούνταν" τα κολέγια, ή όταν, πρόσφατα, τους χορηγούνταν επαγγελματικά δικαιώματα, αντίστοιχα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων» υπογραμμίζει η ΕΕΤΕΜ.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΕΜ το γεγονός αυτό, βέβαια, εξηγείται, διότι μέλη ΔΕΠ εργάζονται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ (για δυο συνεχόμενες θητείες) τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε γνωστό κολέγιο.

«Αναφορικά με τη θέση της συνόδου για τα "αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα", καλό είναι οι Πρυτάνεις να περιοριστούν στον ακαδημαϊκό τους ρόλο, να ασχοληθούν με τα ιδρύματα που διοικούν, τα οποία καταλαμβάνουν χαμηλές θέσεις σε διεθνείς αξιολογήσεις και να μην προσδένονται στο άρμα γνωστών συντεχνιακών συμφερόντων, παριστάνοντας τους εκπροσώπους των», γράφει η ΕΕΤΕΜ.

Η ΕΕΤΕΜ εκφράζει την απορία της με τη συλλογιστική της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία καταλήγει στο ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιτευχθεί μόνο αν τα ΤΕΙ αποκλειστούν τόσο από τη χορήγηση διδακτορικών διπλωμάτων όσο και από την έρευνα! Προφανώς αγνοούν ότι πολλά ΤΕΙ έχουν επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο, χωρίς τους ανάλογους πόρους.

«Τονίζουμε ότι, εδώ και τριάντα χρόνια, η ανάπτυξη βρίσκονταν "στα χέρια" των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των πτυχιούχων τους – οι επιλογές των οποίων οδήγησαν στην παραγωγική και οικονομική χρεωκοπία της χώρας, την οποία βιώνουμε έντονα τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι καιρός πλέον να απελευθερωθούν ακαδημαϊκά τα ΤΕΙ και οι πτυχιούχοι τους από τα συντεχνιακά δεσμά, "μήπως" ως κοινωνία μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά» γράφει μεταξύ των άλλων η ΕΕΤΕΜ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.