Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Λιγότεροι τελικά οι νεκροί από τον Έμπολα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναθεώρησε προς τα κάτω ο ΠΟΥ.

Αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων στη δυτική Αφρική που έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του ιού Έμπολα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και διευκρίνισε ότι 3.865 έχουν πεθάνει μέχρι την 5η Οκτωβρίου και όχι 3.879 όπως είχε ανακοινώσει χθες, εξαιτίας ενός λάθους στον υπολογισμό.

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν στις 17 Οκτωβρίου την πιθανότητα ενίσχυσης των ελέγχων των ταξιδιωτών που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού, ένα μέτρο που έχουν ήδη ανακοινώσει οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, επεσήμανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το θέμα αυτό «τέθηκε» χθες Τετάρτη στη διάρκεια της εβδομαδιαίας σύσκεψης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, ένα όργανο που έχει δημιουργηθεί για να συντονίζει τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της επιδημίας, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Φρεντερίκ Βενσέν.

«Το θέμα αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει ή όχι» να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια «θα συζητηθεί εκ νέου στη διάρκεια της επόμενης σύσκεψης της επιτροπής», που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου, πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί από την κάθε χώρα μέλος, καθώς δεν έχουν όλες άμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη δυτική Αφρική.

Ο Βενσέν υπενθύμισε επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά ελέγχους στα αεροδρόμια άφιξης, αλλά προτείνει τη λήψη θερμοκρασίας σώματος των ταξιδιωτών στις χώρες από τις οποίες αναχωρούν.

Παράλληλα ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέση περίοδος εκκόλαψης του ιού Έμπολα είναι πέντε ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι η Σιέρα Λεόνε, που θέσπισε κατ’ οίκον περιορισμό επί τρεις ημέρες σε κάποιες περιοχές της με στόχο τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων του ιού, θα μπορούσε να είχε εντοπίσει πολλά περισσότερα αν ο περιορισμός είχε διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός σε εθνικό επίπεδο είναι αποτελεσματικός, σημείωσε η Τάνια Στάντλερ υπεύθυνης της ομάδας που έκανε την έρευνα, όμως αν οι χώρες αποφασίσουν να το κάνουν, πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους στη μέση περίοδο εκκόλαψης.

Εξάλλου η εκλογή γερουσιαστών στη Λιβερία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου, αναβάλλεται εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη χώρα στις 6 Αυγούστου.

Η Λιβερία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από την επιδημία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.