Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Αποφεύγουν το λουκέτο 150 θέατρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παράταση υποβολής δικαιολογητικών αδειοδότησης με τροπολογία του υπ. Πολιστιμού.

Αποφεύγεται ο κίνδυνος να κλείσουν περισσότερα από 150 θέατρα με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ψηφίστηκε από το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται μέχρι την 9η Ιανουαρίου του 2015 η προθεσμία για τη λήψη πιστοποιητικού πυροπροστασίας και για την υποβολή αίτησης για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας των χώρων θεατρικών και άλλων οπτικοακουστικών παραστάσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 του ν. 4229/2010, δίνονταν στους ιδιοκτήτες ή στους μισθωτές χώρων θεατρικών και άλλων οπτικοακουστικών παραστάσεων χρονικό διάστημα 6 μηνών -έως τις 9 Ιουλίου- προκειμένου να λάβουν προσωρινό ή οριστικό πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να υποβάλουν αίτηση για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου. Στην πράξη το χρονικό αυτό διάστημα κρίθηκε ανεπαρκές λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα δεκάδες θεατρικοί χώροι, κυρίως στην Αθήνα, να απειλούνται εκ νέου με σφράγιση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, με την τροποποίηση της παραπάνω διάταξης το μεταβατικό χρονικό διάστημα για την λήψη πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας και για την υποβολή αίτησης για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου παρατείνεται έως την 9η Ιανουαρίου 2015 προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των θεάτρων. Η παράταση των 6 μηνών έχει αναδρομική ισχύ, από την ημέρα λήξης της αρχικής προθεσμίας -την 9η Ιουλίου- ώστε να καταστούν ανενεργές οι αποφάσεις σφράγισης που θα έχουν επιδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της τροπολογίας.

«Ως Υπουργείο Πολιτισμού είχαμε δύο επιλογές: η μία ήταν να αποδεχθούμε το κλείσιμο δεκάδων χώρων λόγω της μη αδειοδότησής τους και τις επιπτώσεις που θα είχε πρώτα στους εργαζόμενους, δημιουργούς, ηθοποιούς και τεχνικούς. Η άλλη ήταν να δοθεί μια παράταση, ώστε να μην επαναληφθεί η αβεβαιότητα του περασμένου χρόνου και να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε εκείνους που θέλουν αλλά δεν μπορούν λόγω αντικειμενικών περιορισμών να εφαρμόσουν το νόμο. Με την επέκταση της προθεσμίας είναι εφικτό να καταστεί νόμιμη η λειτουργία δεκάδων εστιών σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, που αποτελούν οι μεγαλύτεροι και μικρότεροι θεατρικοί χώροι», δήλωσε η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου στη σχετική εισήγησή της στη Βουλή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.