Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Πώς οι ταινίες ενισχύουν τις ανασφάλειες των αντρών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρατηρείται αύξηση στις διαταραχές που σχετίζονται με το βάρος στα αγόρια.

Οι περισσότεροι συνδέουν στο μυαλό τους τις ανασφάλειες που σχετίζονται με το σώμα και την εξωτερική εμφάνιση με τις γυναίκες.

Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τα ανησυχητικά αυξημένα ποσοστά εμφάνισης διαταραχών που συνδέονται με το βάρος σε νεαρά κορίτσια παιδικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς επίσης και μεγαλύτερων ηλικιών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Eliana Dockterman στο Time, τα αγόρια και οι άντρες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Σύμφωνα με δημογραφικές έρευνες, ολοένα και περισσότερα αγόρια βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο εμφάνισης ανθυγιεινών συμπεριφορών, λόγω ανασφάλειας για το σώμα τους.

Οι άντρες νιώθουν μεγάλη πίεση να αποκτήσουν έντονη μυική μάζα, να γίνουν ογκώδεις και να πάρουν βάρος (σε αντίθεση με τις γυναίκες που θέλουν να γίνονται όλο και πιο αδύνατες).

Ο μέσος άντρας θέλει να αυξήσει τη μυική του μάζα κατά 6-12 κιλά και να χάσει το 3-4% του σωματικού του λίπους.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, το 18% των αγοριών ανησυχούν πολύ για το βάρος και τη σωματική τους κατάσταση.

Μάλιστα, η αποτυχία επίτευξης αυτών των… μη ρεαλιστικών στόχων, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κατάθλιψης, ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς (αλκοόλ, ναρκωτικά) και σε διατροφικές διαταραχές.

Παρότι το ποσοστό των αγοριών που θέλει να χάσει βάρος είναι στο 15%, περίπου οι μισοί ανησυχούν περισσότερο για το αν θα καταφέρουν να αποκτήσουν πιο ογκώδεις μύες, ενώ ένα επιπλέον 33,3% (το ένα τρίτο αυτών) ανησυχεί και για τα δύο (μυϊκή μάζα και απώλεια βάρους).

Φυσικά, για πολλές από τις παραπάνω τάσεις ευθύνονται οι εικόνες που μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης.

Για παράδειγμα, τα σωματικά πρότυπα που περιλαμβάνονται στην ταινία «300», πρωτοστατούν στην προώθηση μη ρεαλιστικών προτύπων ανδρικού σώματος, τα οποία υποστηρίζονται ακόμη από διαφημίσεις που δείχνουν μισόγυμνους και καλογυμνασμένους άντρες, ή από τους χαρακτήρες που περιέχονται στα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αναφέρει η αρθρογράφος.

Όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία «300» το 2006, αμέσως μετά βγήκε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με τίτλο «300 workout», το οποίο έκανε θραύση στις ΗΠΑ, με τους άντρες να ελπίζουν ότι μέσω αυτού θα καταφέρουν να αποκτήσουν ένα γυμνασμένο σώμα… σαν αυτό των μονομάχων που έδειχνε η ταινία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής είχαν ακολουθήσει οι ηθοποιοί της ταινίας, προκειμένου να προετοιμαστούν γι’ αυτή και περιλάμβανε διάφορες ασκήσεις 300 επαναλήψεων χωρίς διάλειμμα.

Ήταν τόσο έντονο και σκληρό, που οι ηθοποιοί έπρεπε να γυμνάζονται έξι ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα επί τέσσερις ολόκληρους μήνες και όλα αυτά… προτού ξεκινήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής!

Μόνο ένας, ο Andrew Pleavin, κατάφερε να το ολοκληρώσει.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραθέσει ο Gerard Butler στο Men’s Health, είχε παραδεχτεί ότι ένα χρόνο μετά τα γυρίσματα δε μπορούσε να γυμναστεί καθόλου, γιατί ο οργανισμός του είχε εξαντληθεί σωματικά.

Κι όμως οι άντρες συνεχίζουν να «κυνηγούν» την εικόνα του γυμνασμένου μονομάχου.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Οι εικόνες των ανδρικών σωμάτων που προβάλλονται μέσα από τις κινηματογραφικές οθόνες κάνουν τους άντρες να σκέφτονται ότι είναι ανεπαρκείς.

Σύμφωνα με μια έρευνα, το 25% των ανδρών με φυσιολογικό βάρος πιστεύουν ότι είναι λιποβαρείς. Μια άλλη έρευνα, που έγινε για το TODAY/AOL Body Image, βρήκε ότι οι άντρες ανησυχούν περισσότερο για την εξωτερική τους εμφάνιση, παρά για την υγεία τους, την οικογένειά τους, τις σχέσεις τους ή την επαγγελματική τους επιτυχία. Το 53% των ανδρών δήλωσε ότι ένιωθε ανασφάλεια για την εξωτερική του εμφάνιση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Μάλιστα, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί συχνά δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις διατροφικές διαταραχές στα αγόρια, γιατί τα συμπτώματά τους είναι διαφορετικά από αυτά που εμφανίζουν τα κορίτσια, γράφει σε δημοσίευμα του Atlantic.

Οι διατροφικές διαταραχές που εμφανίζουν τα κορίτσια εστιάζουν περισσότερο στην προσπάθειά τους να γίνονται όλο και πιο αδύνατα (ανορεξία, βουλιμία).

Τα αγόρια όμως εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα μη υγιούς συμπεριφοράς: γυμνάζονται μανιωδώς, παίρνουν φυσικές (ή και όχι) αλλά όχι εγκεκριμένες ουσίες και συμπληρώματα διατροφής, ενώ κάνουν μέχρι και χρήση στεροειδών.

«Αντί να προσπαθούν με ανθυγιεινούς τρόπους να γίνουν πιο αδύνατοι, χρησιμοποιούν ανθυγιεινά μέσα για να γίνουν πιο ογκώδεις» ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στο νοσοκομείο παίδων της Βοστόνης, Dr. Alison Filed και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.