Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Οι πλέον τυχεροί-άτυχοι άνθρωποι της οικουμένης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο άνθρωπος που ξεγέλασε τον θάνατο 7 φορές και κέρδισε κατόπιν το λαχείο και άλλες δύο απίστευτες ιστορίες.

Αν έχεις τύχη διάβαινε, λέει ο λαός, αν και μάλλον δεν γνωρίζει τους τρεις ανθρώπους της ιστορίας μας.

Μιλάμε απλά-απλά για περιπέτειες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για τη φύση της τύχης: αν πρόκειται δηλαδή για τύχη-βουνό ή για ασύλληπτη ατυχία είναι απλώς θέμα γούστου και ερμηνευτικού πλαισίου.

Σαν το ποτήρι, που άλλοτε είναι μισοάδειο και άλλοτε μισογεμάτο!

Διαβάστε λοιπόν για τις εξωφρενικές περιπέτειες που έχουν ζήσει συνάνθρωποί μας και ο καθένας ας αποφανθεί κατά συνείδηση αν ήταν όντως διαβολικά τυχεροί ή κατάφωρα άτυχοι...

Frane Selak: Ο άνθρωπος που ξεγέλασε τον θάνατο 7 φορές και κέρδισε κατόπιν το λαχείο



Το αν ο Frane Selak, ο 85χρονος σήμερα δάσκαλος μουσικής από την Κροατία, είναι ο πιο τυχερός ή άτυχος άνθρωπος του κόσμου, είναι απλώς θέμα οπτικής. Κι αυτό γιατί ο τύπος ξεγέλασε τον θάνατο 7 φορές και στο τέλος κέρδισε περισσότερα από 700.000 ευρώ στο λαχείο! Κι αυτή είναι με δυο κουβέντες η ιστορία της ζωής του.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα ζοφερά ενσταντανέ του βίου του. Η πρώτη φορά λοιπόν που ήρθε τετ-α-τετ με τον Χάρο ήταν το 1962, όταν ταξίδευε με τρένο από το Σαράγιεβο στο Ντουμπρόβνικ. Το τρένο εκτροχιάστηκε φυσικά και ο ίδιος βρέθηκε στα παγωμένα νερά του ποταμού, κατάφερε όμως να κολυμπήσει με σπασμένο χέρι και υποφέροντας από υποθερμία να βγει στην ακτή. Το ίδιο δεν συνέβη για 17 επιβάτες, που πνίγηκαν εκείνη τη μέρα.

Την επόμενη χρονιά, το 1963, ο Selak έκανε το πρώτο (και μόνο) αεροπορικό ταξίδι της ζωής του, καθώς δεν προτιμούσε πλέον και πολύ τα τρένα. Και βέβαια συνέβη το αναπάντεχο: η πόρτα του αεροσκάφους άνοιξε μαγικά και ο ίδιος βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο! Και βέβαια, ως διά μαγείας, προσγειώθηκε πάνω σε έναν μεγάλο σωρό από άχυρα, όμοια με ταινία του βωβού κινηματογράφου. Οι άλλοι επιβάτες δεν αποδείχτηκαν τόσο τυχεροί, καθώς το άνοιγμα της πόρτας έκανε το αεροπλάνο να συντριβεί, στέλνοντας στον χαμό 19 επιβάτες.

Τρία χρόνια αργότερα, είχε έρθει ο καιρός για άλλη μια αναμέτρηση με τον θάνατο. Ο Χάρος δεν αποδείχτηκε βέβαια εφευρετικός και έστησε ακριβώς το ίδιο σκηνικό: ο Selak επέβαινε σε τουριστικό λεωφορείο, το οποίο έπεσε στο ποτάμι και έστειλε στον άλλο κόσμο 4 ανθρώπους. Ο ίδιος βέβαια, έχοντας ξαναζήσει συναφές σκηνικό σε μέσο μαζικής μεταφοράς(!), ήξερε τι έπρεπε να κάνει από μνήμης.

Μετά την ήττα του, ο Χάρος τού έδωσε 4 χρόνια διαλείμματος, πριν τον επισκεφτεί για μία ακόμα φορά. Και βέβαια ο Selak, παρά τα οφθαλμοφανή σημάδια ότι όφειλε να αποφεύγει τις συγκοινωνίες (είχε επιβιώσει από τρένο, αεροπλάνο και λεωφορείο!), αποφάσισε ότι ήταν πράγματι καλή ιδέα να περνάει τον καιρό του οδηγώντας. Το αυτοκίνητό του έπιασε λοιπόν φωτιά εν κινήσει, με τον ίδιο ίσα που να προλαβαίνει να εξέλθει από το όχημα πριν αυτό τυλιχθεί στις φλόγες. Ο Selak σώθηκε ακόμα και από τη σφοδρή έκρηξη που ακολούθησε! Παρά το πάθημα ωστόσο, ο δαιμόνιος άντρας δεν πτοήθηκε και επιχείρησε και πάλι το extreme sport της οδήγησης, αγοράζοντας νέο αυτοκίνητο. Όπως πια μαντεύετε με μεγάλη ευκολία, και το νέο αμάξι έπιασε φωτιά εν κινήσει 4 χρόνια αργότερα, με τις φλόγες να εισβάλουν από τους αεραγωγούς στην καμπίνα και να καίνε τα μαλλιά του οδηγού. Μέχρι εκεί όμως έφτασαν τα δεινά του.



Ο Selak πρέπει κατόπιν να πίστεψε ότι η μοίρα τον είχε αφήσει ήσυχο, καθώς τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το επόμενο συναπάντημά του με τον Χάρο θα του είχαν δημιουργήσει λογικά μια αίσθηση ασφάλειας. Μέγα λάθος! Και ήταν μάλιστα ο ασφαλέστερος τρόπος μετακίνησης, τα πόδια, που θα τον έφερναν ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Ο Selak περπατούσε λοιπόν στο Ζάγκρεμπ όταν χτυπήθηκε από λεωφορείο. Παρά το γεγονός ότι έπεσε στο οδόστρωμα με σφοδρότητα, τη σκαπούλαρε μόνο με μικροεκδορές και μελανιές!

Μέχρι το 1996, όταν θα σημειωνόταν η νέα τιτανομαχία Selak και Χάρου, ο τύπος πρέπει να είχε θεωρήσει ότι ήταν πρακτικά ανίκητος, γι' αυτό και πήρε το αμάξι του να πάει βόλτα στα βουνά. Στα βουνά! Περιμένεις δηλαδή νέο χτύπημα της ανάλγητης μοίρας και πας στα βουνά! Σε μια στροφή λοιπόν είδε έντρομος ένα φορτηγό να κατευθύνεται πάνω του. Μην έχοντας πού αλλού να στρίψει για να αποφύγει τη μετωπική, έπεσε πάνω στο προστατευτικό κιγκλίδωμα και το αμάξι κατέληξε στον γκρεμό των 100 και πλέον μέτρων. Όχι όμως και ο Selak, ο οποίος εκτός από έξτρα ζωές, διέθετε και αντανακλαστικά-αστραπή: πριν το αμάξι γκρεμοτσακιστεί, ο ίδιος πήδηξε έξω και πιάστηκε από ένα δέντρο στο χείλος ακριβώς του γκρεμού.

Ο Χάρος δεν είχε πια άλλη επιλογή και το 2003 τον επιβράβευσε για την αντοχή και τη θέλησή του για ζωή: ο Selak, που οι φίλοι του του έλεγαν τόσα χρόνια πόσο τυχερός ήταν, παρά το γεγονός ότι όλα τα δεδομένα υποδείκνυαν το αντίθετο(!), καθώς παρεμπιπτόντως είχε κάνει και 4 γάμους στη ζωή του, αγόρασε ένα λαχείο. Κέρδισε φυσικά το τζακπότ, κάπου 700.000 ευρώ, και αποφάσισε να πάει για τον πέμπτο γάμο, με τη σύντροφό του να αποδέχεται την πρόταση.

Περιμένετε, έχει κι άλλο! Γιατί μια τέτοια ζωή δεν μπορεί να τελειώσει έτσι. Πέντε χρόνια αργότερα λοιπόν, σε ηλικία 81 ετών, ο Selak άρχισε να χαρίζει τα κέρδη του σε οικογένεια και φίλους, μέχρι και το ιδιωτικό του νησάκι πούλησε και μετακόμισε πίσω στο σπιτάκι του στο Ζάγκρεμπ. Ο λόγος; Γιατί είχε λέει ό,τι χρειαζόταν για να ζει ευτυχισμένος και τα χρήματα δεν πρόσθεταν τίποτα στη μεγάλη εικόνα!

Και σε όσους τον αποκαλούν «τον πιο τυχερό άνθρωπο του κόσμου», για το γεγονός ότι ξεγέλασε τον Χάρο τόσες φορές και κέρδισε στο τέλος και το λαχείο, ο Selak απαντά αποστομωτικά: «Ποτέ δεν πίστεψα ότι ήμουν τυχερός που επιβίωσα μόνο με μελανιές από τις εμπειρίες θανάτου. Ήμουν άτυχος που βρέθηκα εκεί αρχικά, αλλά δεν μπορείς να πεις στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να πιστέψουν»...

Bill Morgan: Ο άνθρωπος που πέθανε, επέστρεψε από τον άλλο κόσμο και κέρδισε το λαχείο δύο φορές



Ήταν το 1999 όταν τον 37χρονο Bill Morgan, οδηγό φορτηγού στην Αυστραλία, τον βρήκε η συμφορά: είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, από το οποίο ωστόσο επιβίωσε. Όντας λοιπόν στο νοσοκομείο, η βαριά φαρμακευτική αγωγή τού προκάλεσε αλλεργικό σοκ, με την καρδιά του να σταματά.

Παρά το γεγονός ότι ήταν κλινικά νεκρός για 14 λεπτά, η ζωή αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, με τον ίδιο να επανέρχεται, αν και παρέμεινε σε κωματώδη κατάσταση. Δεδομένου του χρόνου που ήταν κλινικά νεκρός, και με τις ανησυχίες των γιατρών για εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη που θα τον άφηνε για το υπόλοιπο της ζωής του «φυτό», αποπειράθηκαν δύο φορές να τον βγάλουν από τη μηχανική υποστήριξη και να τον αφήσουν να φύγει, αν και ο ίδιος είχε σαφώς θέληση για ζωή.

Έπειτα λοιπόν από 12 κωματώδεις μέρες, ξύπνησε μαγικά και ακόμα πιο μαγικά ήταν εντελώς καλά! Καθώς βρέθηκε λοιπόν στον άλλο κόσμο, έστω και για βραχύβιο διάστημα, αποφάσισε να αλλάξει άρδην τη ζωή του: παράτησε τα φορτηγά και έκανε πρόταση γάμου στην εδώ και χρόνια σύντροφό του, η οποία και δέχτηκε. Γιορτάζοντας την τύχη του λοιπόν που τον κράτησε στη ζωή, αγόρασε έναν λαχνό σε λαχειοφόρο κλήρωση, ο οποίος του έφερε δώρο ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!



Κι ενώ το να κερδίσει κανείς ένα αμάξι δεν είναι και σπουδαία ιστορία που θα ανάγκαζε τον Τύπο να ασχοληθεί μαζί του, δεδομένης της κλινικής ιστορίας του Morgan, τοπικό δίκτυο της Μελβούρνης αποφάσισε να του κάνει ένα αφιέρωμα. Του ζήτησαν λοιπόν να αγοράσει άλλο έναν λαχνό, τον οποίο και θα εξύνε μπροστά στις κάμερες για την αναπαράσταση της ευτυχούς περιπέτειάς του. Ο τύπος δέχτηκε με χαρά και τότε συνέβη αυτό: αφού έξυσε τον λαχνό, κοίταξε την κάμερα και εκεί που έπρεπε κανονικά να αναφωνήσει «μόλις κέρδισα ένα αυτοκίνητο», άλλαξε λίγο το σενάριο ουρλιάζοντας: «μόλις κέρδισα 250.000 δολάρια [185.000 ευρώ]. Δεν κάνω πλάκα»!

Οι δημοσιογράφοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό με την τύχη-βουνό του Morgan, ο οποίος τηλεφώνησε αμέσως στη σύζυγό του να την ενημερώσει για το γεγονός που θα επέτρεπε στο ζευγάρι να αποκτήσει τη δική του ερωτική φωλιά...

Roy Sullivan: Ο άνθρωπος που χτυπήθηκε 7 φορές από κεραυνό (και επιβίωσε!)



Στο ίδιο μοτίβο, αν πρόκειται για ασύλληπτη τύχη δηλαδή ή για καταραμένη ατυχία, εγγράφεται και η περιπέτεια του Roy Sullivan με τα καιρικά φαινόμενα. Ο ανθρώπινος στόχος των κεραυνών γεννήθηκε το 1912 και μέχρι την αυτοκτονία του το 1983, μέτρησε 7 συναπαντήματα (πιστοποιημένα με ιατρικά ντοκουμέντα) με κεραυνούς! Και κανονικά είναι 8 οι φορές, καθώς δεν περιλαμβάνεται το στιγμιότυπο που χτυπήθηκε από κεραυνό όταν ήταν νεαρό αγόρι ακόμη, γιατί το περιστατικό δεν καταγράφηκε επίσημα και δεν έγινε έτσι δεκτό από τα Ρεκόρ Γκίνες, που περιορίστηκαν «απλώς» στα 7 περιστατικά...

Ο ranger αμερικανικού εθνικού πάρκου λοιπόν (Shenandoah National Park) στη Βιρτζίνια είδε την αστραπή να τον χτυπά 7 φορές από το 1942 ως το 1977! Η διαβόητη φήμη του ανθρώπινου αλεξικέραυνου θα έκανε μάλιστα τον κόσμο να τον αποφεύγει όταν ο καιρός χαλούσε, με την κακή του τύχη να αποδεικνύεται πολύ περισσότερο απ' όσο ο θνητός νους μπορεί να αντέξει.

Ήταν το 1942 λοιπόν όταν χτυπήθηκε για πρώτη φορά από κεραυνό, την ώρα που είχε βρει καταφύγιο σε παρατηρητήριο του πάρκου για να γλιτώσει από τη σφοδρή καταιγίδα. Ο πυργίσκος μάλιστα χτυπήθηκε 8 φορές από κεραυνό, κάνοντάς τον να πιάσει φωτιά και αναγκάζοντας τον Sullivan να ορμήσει έξω, όταν και χτυπήθηκε από την επόμενη διαθέσιμη αστραπή!

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη το 1969: ο Sullivan οδηγούσε το φορτηγάκι του όταν ο κεραυνός χτύπησε γειτονικό δέντρο, το οποίο έπεσε πάνω στο αμάξι του, με τον κεραυνό να βρίσκει διέξοδο μέσα από το σπασμένο παράθυρο. Ο Sullivan έπεσε αναίσθητος και τα φρύδια του κάηκαν...

Το τρίτο χτύπημα της μοίρας συνέβη την επόμενη χρονιά, με τον κεραυνό να στοχεύει σε έναν μετασχηματιστή ρεύματος, κάτω από τον οποίο ήταν φυσικά ο Sullivan. Ο άντρας χτυπήθηκε στον ώμο.

Το 1972 θα ήταν η στιγμή για το επόμενο συναπάντημα με τη μανία της φύσης: ο Sullivan ένιωσε τον κεραυνό την ώρα που δούλευε σε έναν σταθμό του πάρκου. Τα μαλλιά του έπιασαν φωτιά.

Μέχρι τώρα, ο Sullivan ήταν πια πεπεισμένος ότι μια σκοτεινή δύναμη τον είχε βάλει στο μάτι, γι' αυτό και κουβαλούσε πάντα στο φορτηγάκι του ένα κουτάκι με νερό σε περίπτωση που ο κεραυνός τον στοχεύσει και πάλι. Και βέβαια τον Αύγουστο του 1973, την ώρα που περιπολούσε στο πάρκο, είδε την καταιγίδα να έρχεται καταπάνω του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήξερε την κατάληξη, παρά το γεγονός ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει με το αμάξι του το απειλητικό σύννεφο που κοντοζύγωνε! Όταν τον χτύπησε ο κεραυνός, ο Sullivan δήλωσε ότι τον είδε να διαπερνά το σώμα του.

Τον Ιούνιο του 1976 ήταν σειρά για το έκτο χτύπημα της μοίρας, με τον Sullivan να τη σκαπουλάρει με τραυματισμένο αστράγαλο. Και τέλος, τον Ιούνιο του 1977, ο Sullivan χτυπήθηκε για έβδομη και τελευταία φορά από αστραπή, αυτή τη φορά την ώρα που ψάρευε. Ο κεραυνός τού έκαψε το στέρνο. Και λες κι αυτό δεν ήταν αρκετό, μόλις βρήκε τις αισθήσεις του είδε μια αρκούδα να προσπαθεί να του κλέψει την ψαριά! Ευτυχώς που ήταν έμπειρος ranger δηλαδή και ήξερε πώς να απομακρύνει τις αρκούδες με -σχετική- ασφάλεια...

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κεραυνοπληξία του φάνηκε κολλητική: ο Sullivan προσπαθούσε να βοηθήσει τη γυναίκα του να μαζέψει την μπουγάδα καθώς η καταιγίδα κοντοζύγωνε, όταν κεραυνός ξαστόχησε και χτύπησε εκείνη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.